Kemurungan Tersembunyi, Meliputi 4 Gangguan Psikologi Ini

, Jakarta - Depresi dikenali sebagai gangguan kesihatan mental yang dicirikan oleh perasaan sedih dan kehilangan semangat yang berterusan. Namun, pernahkah anda mendengar kemurungan yang tersembunyi dengan sempurna? Istilah ini menunjukkan bahawa terdapat gangguan psikologi yang sebenarnya berlaku di sebalik kemurungan itu sendiri.

Sebenarnya, terdapat empat gangguan psikologi yang berkongsi beberapa sifat dengan kemurungan yang tersembunyi dengan sempurna, selain daripada kemurungan itu sendiri. Oleh itu, penting bagi anda untuk tidak mengabaikan dan mengenali masalah psikiatri lain yang sebenarnya berlaku di sebalik kemurungan, sehingga anda dapat meminta pertolongan untuk mengatasinya.

1. Depresi Tersembunyi Sempurna VS Bipolar II

Pertama sekali, mari kita fahami terlebih dahulu mengenai gangguan bipolar II. Ini adalah gangguan kitaran, yang bermaksud bahawa anda sering mengalami perubahan mood yang tidak dapat dijelaskan mood penuh tenaga hingga episod kemurungan. Perubahan mood ini boleh berlaku pada pelbagai peringkat (seperti gangguan bipolar, bipolar I, bipolar II). Namun, jika anda adalah seseorang yang sangat bersemangat, mempunyai banyak prestasi luar biasa, mempunyai masalah untuk menghentikan fikiran yang aktif, dan bergelut dengan kegelisahan dan rasa tidak tidur, adakah kemurungan sepenuhnya tersembunyi atau tahap bipolar II yang lebih bertenaga?

Memusatkan perhatian pada tugas yang dilakukan mungkin merupakan sebahagian daripada sifat anda yang terlalu bersemangat. Biasanya, terdapat sedikit masa rehat pada tahap kemurungan yang tersembunyi atau tahap hipomanik bipolar II. Namun, seseorang dengan gangguan bipolar II mungkin mempunyai tenaga yang berlebihan, diwarnai dengan kegelisahan dan kegelisahan, kemudian segera terjerumus dalam kesedihan atau kemurungan. Mood swing Gejala ini dapat dirasakan oleh orang lain dan mempengaruhi fungsi harian penghidapnya. Baiklah, tetapi mereka yang mempunyai kemurungan tersembunyi dengan sempurna tidak mengalami kemurungan secara terang-terangan.

Sekiranya anda mengenal pasti kitaran, anda perlu berbincang dengan profesional kesihatan mental untuk menentukan perbezaannya. Ingat juga bahawa kemungkinan anda mengalami kemurungan sepenuhnya dan juga mempunyai beberapa ciri bipolar II.

Baca juga: Depresi dan Bipolar, Apa Perbezaannya?

2. Gangguan Kecemasan VS Terhadap sepenuhnya, Gangguan Kecemasan Secara Umum

Rasa cemas atau bimbang adalah perasaan biasa yang dialami oleh hampir semua orang. Walau bagaimanapun, gangguan kecemasan sebenarnya mempunyai tahap yang lebih teruk. Terdapat banyak jenis gangguan kecemasan, tetapi pada ketika ini, kita akan membincangkan gangguan kecemasan umum yang berkaitan dengan kemurungan yang tersembunyi sepenuhnya.

Orang dengan gangguan kecemasan umum yang teruk sering mengadu bahawa mereka dapat membayangkan kejadian traumatik berlaku. Mereka mungkin merasa bahawa penglihatan itu secara tepat meramalkan kekerasan, bahaya besar itu bukan hanya berpotensi, tetapi dapat menjadi kenyataan. Walau bagaimanapun, ini bukan sebahagian daripada sindrom kemurungan yang tersembunyi dengan sempurna.

Apa yang mempunyai kesamaan gangguan kecemasan umum dengan kemurungan yang tersembunyi adalah kebimbangan. Dalam kemurungan yang tersembunyi, kebimbangan anda cenderung berpusat pada ketakutan terdedah dan hilang kawalan. Manakala dalam gangguan kecemasan secara umum, anda selalu bimbang tentang kemampuan anda menangani tekanan atau tekanan luaran, dan tidak dapat menyembunyikan kegelisahan anda daripada orang lain.

Baca juga: Ini adalah Perbezaan antara Depresi dan Gangguan Kecemasan Umum

3. Gangguan Kecemasan VS Depresi yang Disembunyikan Sepenuhnya, Gangguan Obsesif-Kompulsif (OCD)

Kemurungan yang tersembunyi sepenuhnya mungkin juga mempunyai ciri-ciri gangguan obsesif-kompulsif (OCD), jenis gangguan kecemasan yang lain.

Gangguan obsesif-kompulsif merujuk kepada keadaan di mana terdapat keperluan kompulsif untuk melakukan perkara-perkara tertentu dalam usaha untuk mengawal kegelisahan. Sekiranya anda mempunyai OCD, anda mungkin, misalnya, secara konsisten melakukan ritual berulang-ulang, menghitung objek di sekitar anda secara obsesif, atau harus memiliki lingkungan yang sangat bersih. Anda mungkin dapat bangun pada pukul 2 pagi untuk mengepel lantai dapur.

Walaupun orang yang mengalami kemurungan tersembunyi dengan sempurna tetapi juga mempunyai beberapa ciri OCD, mereka mungkin merasa terdorong untuk menyimpan kalendar harian yang sangat terperinci. Laci begitu sempit, penuh dengan nota dan pita yang tidak dapat difahami oleh orang lain.

Sekali lagi, berbincang dengan profesional kesihatan mental mengenai gangguan kecemasan umum dan gangguan obsesif-kompulsif untuk melihat perbezaannya.

4. Gangguan Depresi VS Borderline dengan sempurna

Salah satu ciri utama gangguan keperibadian sempadan adalah emosi yang kuat, impulsif dan tidak stabil. Orang dengan gangguan keperibadian sempadan yang tidak dirawat mungkin mengalami kekacauan emosi, kecenderungan merosakkan diri, percubaan bunuh diri, dan ketakutan akan ditinggalkan.

Kemudian, bagaimana mengenal pasti kemurungan tersembunyi yang sempurna pada orang dengan gangguan keperibadian sempadan? Orang dengan gangguan keperibadian sempadan dengan kemurungan yang tersembunyi dengan sempurna sering menggambarkan perasaan seolah-olah ada bahagian diri mereka yang gelap dan sangat kosong, bahagian yang akhirnya dipenuhi dengan keputusasaan, kesepian, kebencian diri dan kemarahan. Seorang pesakit menyebutnya "lubang hitam" yang cuba menyedut apa-apa kebaikan dalam hidupnya.

Dinamika kemurungan yang tersembunyi dengan sempurna dan gangguan keperibadian sempadan dapat dianggap sebagai tiang emosi yang bertentangan. Dalam kemurungan yang tersembunyi, intelektualisasi dan analisis yang terlalu ketat mengatur tingkah laku, sedangkan emosi yang dramatik dan impulsif menimpa seseorang dengan BPD.

Baca juga: Orang dengan Gangguan Keperibadian Ambang Ambang Risiko Kemurungan

Itulah penjelasan mengenai kemurungan tersembunyi yang sempurna yang dapat menutupi gangguan psikologi sebenar. Anda juga boleh bercakap mengenai keadaan mental yang anda rasakan mengganggu kehidupan seharian anda dengan ahli psikologi dengan menggunakan aplikasi tersebut . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh melampiaskan dan meminta nasihat kesihatan kapan saja dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Bilakah Depresi Tersembunyi Sempurna (PHD) Tidak Semua Ada?