Ketahui 5 faedah lemon untuk kecantikan wajah, lihat ulasannya

"Manfaat lemon bukan hanya untuk menghilangkan dahaga dan sebagai antioksidan yang baik. Lemon ini juga ternyata sangat berguna untuk menyokong kecantikan wajah, termasuk mencegah penuaan dini, membantu menghilangkan jerawat, dan membuat kulit kelihatan lebih cerah. "

Jakarta - Lemon adalah buah dengan rasa masam yang kaya dengan vitamin C yang sihat untuk tubuh. Buah ini banyak digunakan untuk minuman segar atau penambah rasa dalam beberapa hidangan dan kek yang diproses. Namun, ternyata, manfaat lemon tidak hanya terbatas pada itu.

Buah yang satu ini juga dipercayai mempunyai banyak manfaat untuk kecantikan wajah. Inilah sebabnya mengapa ekstrak buah lemon banyak digunakan dalam pelbagai produk pembersih wajah, krim yang berfungsi sebagai anti penuaan, hingga topeng wajah.

Baca juga: 5 Rawatan Kecantikan Wanita Setiap Hari

Pelbagai Khasiat Lemon untuk Kecantikan Muka

Berikut adalah beberapa kelebihan lemon untuk kecantikan wajah yang anda dapat, iaitu:

  1. Membantu Mengatasi Jerawat

Muka berjerawat pasti sangat menjengkelkan, ya! Namun, sekarang anda boleh mengatasinya dengan menggunakan lemon. Kandungan asid sitrik dalam buah ini membantu mengurangkan keradangan yang disebabkan oleh jerawat degil. Selain itu, topeng yang terbuat dari lemon juga didakwa mempunyai kesan antimikroba yang dipercayai dapat menghilangkan bakteria yang menyebabkan jerawat di wajah.

Anda boleh menggunakan jus lemon untuk merawat jerawat. Caranya, sapukan jus secara langsung di kawasan muka dengan menggunakan kapas yang bersih. Biarkan sekitar 10 minit dan bilas dengan air bersih. Keringkan wajah anda dengan tuala muka khas. Lakukan rawatan ini sekurang-kurangnya dua kali sehari untuk mendapatkan hasil yang maksimum.

2. Menjadikan Wajah Lebih Cerah

Khasiat lemon untuk kecantikan wajah, iaitu membantu mencerahkan kulit. Sekali lagi, ini disebabkan kandungan asid sitrik dalam lemon yang dapat membantu menjadikan wajah kusam lebih cerah. Caranya adalah dengan membuang sel kulit mati yang menutup pori-pori wajah.

Baca juga: 5 Mitos Kecantikan Unik di Dunia ini

3. Mengurangkan Minyak di Muka

Muka berminyak membuatkan anda kurang yakin? Cuba atasi dengan menggunakan lemon. Manfaat lemon diperoleh daripada asid sitrik yang berkesan juga astringen yang membantu mengurangkan pengeluaran minyak berlebihan pada wajah. Muka berminyak adalah salah satu penyebab jerawat yang biasa.

Sekiranya anda tergolong dalam kumpulan orang dengan wajah berminyak, anda boleh mencuba meneteskan jus lemon pada kapas yang bersih. Kemudian, lap dengan lembut pada wajah anda setelah anda mencuci muka untuk membantu mengurangkan lebihan minyak di wajah anda.

4. Mencegah Munculnya Komedo

Khasiat lemon untuk kecantikan wajah yang lain, iaitu mencegah munculnya komedo. Ini adalah bintik-bintik putih atau hitam di wajah, biasanya di kawasan hidung dan dagu. Kandungan dalam lemon membantu membuang sel kulit mati sehingga wajah kelihatan lebih bersih.

Baca juga: Rawatan yang Boleh Dilakukan di Klinik Kecantikan

5. Membantu Melambatkan Tanda Penuaan

Kenali pelbagai tanda penuaan pramatang, seperti bintik hitam, kulit wajah yang kelihatan kendur dan kehilangan keanjalannya, dan kedutan di kawasan sekitar mata. Salah satu cara untuk melambatkan penampilan tanda ini secara semula jadi adalah dengan menggunakan lemon. Manfaat lemon untuk kecantikan wajah adalah kerana kandungan vitamin C yang bertindak sebagai antioksidan terbaik.

Itulah beberapa kelebihan lemon untuk kecantikan wajah. Sekiranya masalah muka yang anda alami tidak bertambah baik, anda boleh menggunakan aplikasi tersebut dengan segera untuk bertanya kepada pakar dermatologi. Muat turunpermohonan tidak lama lagi di telefon anda, ayuh!

Rujukan:

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Adakah Menggunakan Lemon di Wajah Anda Membantu atau Menyakitkan Kulit Anda?

Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Bolehkah Anda Menggunakan Jus Lemon untuk Parut Jerawat?

Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Adakah Manfaat Menggunakan Madu dan Lemon di Muka Anda?