4 Petua Memilih Perkhidmatan Penjagaan Rumah

Jakarta - Bagi sebilangan orang, mereka mungkin memikirkan untuk menjalani rawatan di rumah, sama ada untuk mereka sendiri atau bagi mereka yang paling dekat dengan mereka. Dengan penjagaan di rumah, ini dapat memudahkan anggota keluarga untuk terus menjaga orang yang tersayang. Walau bagaimanapun, apakah faedah penjagaan rumah atau penjagaan di rumah?

Penjagaan rumah adalah perkhidmatan kesihatan yang diberikan kepada seseorang atau keluarga di rumah mereka sendiri. Tujuannya adalah untuk meningkatkan, mengekalkan, atau memaksimumkan tahap kebebasan penghidap dan mengurangkan akibat penyakit.

Penjagaan rumah boleh dilakukan atas permintaan anda sendiri, dari penghidapnya, atau setelah menjalani rawatan di hospital. Biasanya, ada beberapa perkara yang menjadi asas pertimbangan dalam memilih perawatan di rumah, iaitu pertimbangan ekonomi, keselesaan pesakit, dan akses mudah untuk keluarga. Selain itu, beberapa petua untuk memilih rawatan di rumah ini dapat dijadikan penanda aras, termasuk:

Baca juga: Inilah Prosedur Pesakit Luar dengan BPJS

1. Pilih Penjagaan Rumah yang Dipercayai

Sebelum memilih perkhidmatan penjagaan di rumah, lakukan sedikit kajian untuk mengetahui penyedia penjagaan rumah mana yang terbaik. Anda boleh melayari laman web rasmi mereka, memeriksa media sosial mereka, atau melihat rujukan di media massa. Anda juga boleh meminta dan meminta cadangan daripada saudara-mara atau keluarga yang pernah menggunakan perkhidmatan penjagaan di rumah sebelumnya, atau mereka yang mengenali penyedia perkhidmatan seperti ini.

2. Periksa Jururawat Berdaftar

Pastikan jururawat di penyedia rawatan di rumah didaftarkan. Penting untuk bertanya kepada penyedia rawatan di rumah sama ada jururawat mereka sudah mempunyai Sijil Pendaftaran (STR) atau tidak. Sekiranya perlu, periksa biografi, profil, dan pengalaman jururawat yang akan dipilih.

3. Minta Jururawat Memeriksa Keadaan Pesakit

Tidak ada salahnya meminta penyedia perkhidmatan penjagaan rumah supaya rawatan dapat memeriksa keadaan pesakit terlebih dahulu sebelum membuat pembayaran. Apabila semua telah setuju, dan perawat telah datang ke rumah, maka proses pembayaran dilakukan untuk mengurangi risiko yang tidak diinginkan.

Baca juga: Rawatan di Hospital Boleh Menggunakan BPJS

4. Memastikan Perkhidmatan Aduan Responsif

Ini adalah bahagian penting yang harus anda ketahui sebelum memilih rawatan di rumah. Adalah idea yang baik untuk mengetahui bagaimana jururawat merawat pesakit dengan memperhatikan prestasi mereka. Sekiranya terdapat masalah atau perkara yang tidak selesa, segeralah mengadu kepada penyedia perkhidmatan penjagaan rumah. Oleh itu, sangat penting untuk memilih penyedia penjagaan rumah yang mempunyai tindak balas cepat terhadap aduan dan dapat diakses 24/7.

Penjagaan rumah harus dapat memberikan perkhidmatan untuk penyakit kronik yang memerlukan rawatan jangka panjang dan mahal. Keluarga yang memutuskan untuk menjaga di rumah biasanya berdasarkan perhitungan ekonomi.

Tidak kurang pentingnya, pertimbangkan perkara-perkara yang dapat memudahkan ahli keluarga lain untuk mengunjungi dan bertemu pesakit, serta keselesaan pesakit. Sebabnya, mendapatkan rawatan di rumah akan memberi anda rasa aman dan selesa, sehingga dapat membantu proses penyembuhan. Sebilangan besar pesakit dengan penyakit tertentu mempunyai peluang pemulihan yang rendah, jadi perawatan di rumah dapat membantu memberi keselesaan psikologi bagi penderita dan keluarganya.

Baca juga: Bilakah Terapi Pertuturan Dilakukan

Untuk mendapatkan pilihan rawatan di rumah yang terbaik, kini anda boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital pilihan anda melalui aplikasi . Mudah bukan? Ayuh muat turun permohonan sekarang!