Hati-hati, Demam Tinggi pada Kanak-kanak Boleh Menjadi Gejala Campak

, Jakarta - Suhu badan kanak-kanak memang akan berubah, terutama jika anak itu adalah anak yang sangat aktif. Walau bagaimanapun, suhu badan purata kanak-kanak normal adalah sekitar 37 darjah Celsius. Jangan memandang rendah jika anak mengalami kenaikan suhu badan hingga melebihi 38 darjah Celsius. Keadaan ini dapat menunjukkan kanak-kanak mengalami demam. Pelbagai masalah kesihatan dapat dicirikan oleh demam, salah satunya adalah campak.

Baca juga: 5 Pengendalian Pertama Semasa Kanak-kanak Mengalami Campak

Campak adalah gangguan kesihatan yang disebabkan oleh jangkitan virus. Campak adalah penyakit berjangkit dan boleh menyebabkan komplikasi yang berbahaya, terutama pada kanak-kanak. Ibu harus menyedari tanda-tanda demam yang disebabkan oleh campak di sini supaya anak mendapat rawatan yang tepat.

Selain Demam, Kenali Gejala Campak Lain

Demam boleh menjadi keadaan badan yang menunjukkan masalah kesihatan. Pelbagai penyakit mempunyai gejala demam, salah satunya adalah campak. Adakah anda tahu bahawa penyakit ini boleh dialami oleh sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak? Untuk itu, tidak ada salahnya mengenali simptom campak yang boleh dialami oleh anak-anak sehingga ibu dapat mengambil rawatan yang sesuai.

Lancarkan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Campak umumnya dicirikan oleh kemunculan ruam merah pada badan. Walau bagaimanapun, tanda-tanda ini akan muncul 3 hari selepas gejala awal yang dialami oleh penghidap campak. Manakala gejala awalnya adalah batuk kering, hidung tersumbat, mata merah dan berair, dan demam tinggi. Secara amnya, gejala awal akan muncul 7-14 hari setelah terdedah kepada virus campak.

Ruam merah akibat campak akan muncul di kawasan leher dan muka. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, ruam boleh merebak ke seluruh badan. Pada mulanya, ruam yang muncul akan berupa titik-titik kecil, tetapi ketika ruam tumbuh, titik-titik kecil yang muncul dapat menyatu dan membentuk ruam besar.

Anda harus segera pergi ke hospital terdekat sekiranya demam pada kanak-kanak cukup tinggi. Keadaan campak yang tidak segera dirawat oleh pasukan perubatan boleh menyebabkan gejala menjadi lebih teruk, seperti batuk darah, sesak nafas, sakit dada, kekeliruan, dan juga kejang. Gunakan aplikasinya untuk meminta doktor secara langsung untuk menangani gejala campak yang masih agak ringan.

Baca juga: Waspadalah terhadap Gejala Campak pada Bayi

Ambil Rawatan untuk Campak

Rawatan untuk penghidap campak secara amnya dilakukan agar gejala tidak bertambah buruk. Lancarkan Klinik Mayo , beberapa rawatan dapat dilakukan untuk merawat penderita campak, dengan melakukan vaksinasi terhadap campak setelah terkena virus dan memberi globulin serum kekebalan tubuh. Kedua-dua rawatan ini dianggap cukup berkesan untuk mengatasi gejala yang muncul. Campak juga dapat diberikan untuk mengurangi gejala yang dialami oleh penderita campak, seperti ubat demam, antibiotik, dan vitamin A.

Gejala campak yang agak ringan dapat dirawat dari rumah dengan memenuhi keperluan untuk berehat, menghindari aktiviti yang berat, mengisi badan dengan cecair, dan merehatkan mata dengan mengelakkan cahaya yang cukup terang.

Pencegahan Campak

Bagi kanak-kanak, pencegahan yang paling berkesan untuk mengelakkan campak adalah dengan imunisasi terhadap campak dan MMR. Namun, pemberian vaksin MMR kepada anak-anak boleh menyebabkan kesan sampingan, seperti sakit pada bahagian vaksin, demam kelas rendah, sakit otot ringan.

Baca juga: Berapa lamakah Penyakit Campak?

Di samping itu, ketika anak menghidap campak, lebih baik berehat anak di rumah dan mengelakkan orang ramai kerana dikhuatiri campak dapat merebak. Itulah beberapa perkara yang perlu anda ketahui mengenai campak. Adalah lebih baik untuk terus memberi makanan sihat dan berkhasiat kepada anak-anak agar kekebalan anak dijaga dan dilindungi dari pelbagai penyakit.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses tahun 2020. Campak.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses tahun 2020. Campak.
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Vaksin MMR.