Benigna, Bolehkah Kista Epidermoid Disembuhkan?

, Jakarta - Tumbuh di bawah kulit, kista epidermoid adalah ketulan bukan kanker. Kista ini boleh terbentuk di mana-mana bahagian kulit, walaupun lebih biasa pada bahagian muka, leher, kepala, punggung, dan kemaluan. Oleh kerana sifatnya yang jinak, kista epidermoid jarang menyebabkan masalah kesihatan.

Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, kista epidermoid juga boleh mengganggu penampilan, menyebabkan rasa sakit, pecah, dan dijangkiti. Oleh itu, kista epidermoid harus dirawat dengan segera, untuk mengelakkan risiko ini.

Baca juga: Ini adalah 8 jenis sista yang perlu anda ketahui

Sebelum memulakan rawatan, doktor akan mengesahkan diagnosis sista epidermoid dengan memerhatikan ciri-ciri ketulan. Sekiranya diperlukan, sampel tisu atau cecair sista juga perlu diperiksa di makmal. Prosedur ini disebut biopsi, yang sebenarnya dapat dilakukan semasa pembedahan membuang kista epidermoid.

Secara amnya, sista epidermoid dapat berhenti tumbuh dan kembung sendiri tanpa rawatan. Walau bagaimanapun, jika sista menyebabkan kesakitan atau mengganggu penampilan, doktor akan menggunakan kaedah rawatan berikut:

 • Pembedahan untuk membuang keseluruhan kista.

 • Suntik ubat, untuk mengurangkan bengkak dan jangkitan.

 • Membuat sayatan kecil di benjolan sista, untuk mengalirkan cecair di dalamnya.

 • Terapi laser untuk mengecilkan kista.

Perlu diingat bahawa jangan sekali-kali memerah kista, kerana dapat meningkatkan risiko jangkitan. Selain itu, sista yang diperah boleh tumbuh semula. Sekiranya kista pecah sendiri dan mengeluarkan cecair, segera tutup dengan pembalut atau kain yang bersih dan kemudian pergi ke hospital terdekat.

Baca juga: Mana Yang Lebih Berbahaya, Mioma atau Cyst?

Berhati-hatilah dengan Gejala Kista Epidermoid berikut

Seperti namanya, benjolan akibat sista epidermoid tumbuh di bawah kulit atau lapisan kulit epidermis. Secara umum, benjolan sista epidermoid mempunyai beberapa ciri, iaitu:

 • Benjolan itu seukuran guli ke bola ping pong.

 • Benjolan biasanya muncul di wajah, badan atas, atau leher.

 • Di bahagian atas lebam, ia kelihatan seperti komedo.

 • Sekiranya anda mempunyai jangkitan, kawasan di sekitar sista akan menjadi merah dan bengkak.

 • Sekiranya kista pecah, cecair kuning pekat akan keluar yang berbau busuk.

Sekiranya anda menemui gumpalan dengan ciri-ciri ini, segera bincangkannya dengan doktor mengenai permohonan tersebut melalui sembang, atau membuat temu janji dengan doktor di hospital untuk pemeriksaan susulan. Oleh itu, pastikan anda mempunyai aplikasinya muat turun dan pasang di telefon anda, ya.

Walaupun bukan barah dan jarang menyebabkan masalah serius, anda tidak boleh mengabaikannya. Bagaimanapun, anda perlu memeriksa semua benjolan asing yang muncul di badan anda oleh doktor, sehingga diagnosis dan rawatan dapat dilakukan dengan segera, sebelum timbul komplikasi berbahaya.

Baca juga: Ketahui Punca Kista pada Wanita Muda

Mengenai sista epidermoid, anda perlu berjaga-jaga dan segera berjumpa doktor sekiranya terdapat benjolan:

 • Penampilan yang mengganggu.

 • Tumbuh pada jari atau jari kaki.

 • Membesar dengan pantas.

 • Patah, sakit, atau dijangkiti.

Sebab dan Komplikasi Epidermoid Cyst

Pertumbuhan kista epidermoid disebabkan oleh perangkap sel-sel kulit mati di kulit. Ini boleh dicetuskan oleh beberapa perkara, seperti kecederaan pada kulit, jangkitan HPV ( Virus Papilloma Manusia ), jerawat, dan pendedahan cahaya matahari yang berlebihan. Walaupun boleh berlaku pada sesiapa sahaja, kista epidermoid berisiko lebih tinggi pada orang yang telah melalui akil baligh dan mempunyai kulit yang berjerawat.

Dalam beberapa kes, kista epidermoid yang tidak dirawat boleh menyebabkan komplikasi, seperti:

 • Keradangan kawasan kulit di sekitar sista.

 • Jangkitan, terutamanya dari memerah kista hingga pecah.

 • Kista tumbuh semula, terutamanya jika tidak dirawat dengan pembedahan.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada 2019. Epidermoid Cysts.
Garis Kesihatan. Diakses pada 2019. Epidermoid Cysts.
WebMD. Diakses 2019. Apakah Rawatan untuk Kista Kulit?