Ini adalah 5 penyakit yang dapat dikesan oleh anjing

Jakarta - Anjing adalah salah satu haiwan peliharaan yang paling setia kepada pemiliknya. Tidak hairanlah haiwan yang satu ini adalah haiwan kesayangan nombor satu di dunia. Bukan hanya setia, anjing dapat mengesan beberapa penyakit, kamu tahu . Oleh itu, penyakit apa yang dapat dikesan oleh anjing? Berikut adalah beberapa daripadanya:

Baca juga: Kelebihan Anjing sebagai Haiwan Peliharaan

1. Diabetes

Diabetes adalah salah satu penyakit yang dapat dikesan oleh anjing. Untuk mengesannya, anjing akan menghidu gejala gula darah yang terlalu rendah pada orang dengan diabetes jenis 1. Anjing dapat mengesan perubahan bau badan yang menunjukkan gula darah rendah.

2. Kanser

Kanser adalah salah satu penyakit yang dapat dikesan oleh anjing. Beberapa kajian mengatakan bahawa anjing dapat mengesan perbezaan tisu barah dan bukan barah di dalam badan, walaupun tidak diketahui dengan tepat bagaimana melakukan ini. Para saintis menganggarkan bahawa tumor di dalam badan menghasilkan bahan kimia mudah menguap yang dapat dikesan oleh anjing.

3. Malaria

Penyakit seterusnya yang dapat dikesan oleh anjing adalah malaria. Untuk mengesannya, kaedah yang digunakan cukup unik, iaitu anjing akan mengendus kaus kaki pesakit. Para saintis percaya bahawa anjing menunjukkan kemampuan untuk mengenal pasti jangkitan parasit dengan mencium kaki mereka. Walaupun penemuannya masih di peringkat awal, ketepatan mencari anjing dengan malaria cukup dipercayai.

Baca juga: 3 Aktiviti Bermain Haiwan yang mesti dicuba

4. Narkolepsi

Narkolepsi adalah serangan tidur secara tiba-tiba yang menyebabkan penghidapnya jatuh secara tiba-tiba semasa menjalankan aktiviti harian. Anjing boleh dilatih untuk membangunkan pemiliknya ketika mereka tertidur secara tiba-tiba dengan menjilat dan menggerogoti mereka sehingga mereka bangun. Apabila gejala muncul, anjing dapat menangkap perubahan bau badan orang dengan narkolepsi.

5. Epilepsi

Anjing yang terlatih bertindak sebagai pengesan sawan pada orang dengan epilepsi. Sebenarnya, anjing boleh memberitahu 40 minit sebelum ia berlaku. Ini bermaksud pemilik epilepsi masih mempunyai banyak masa untuk minum ubat dan meminta pertolongan. Mengapa ia berlaku? Pakar mendapati bahawa anjing dapat menghidu perubahan kimia dalam badan sebelum kejang berlaku.

Baca juga: 6 Petua untuk Memelihara Kesihatan Kucing Haiwan Peliharaan

Itulah sejumlah penyakit yang dapat dikesan oleh anjing. Sekiranya anjing peliharaan anda menunjukkan gejala kurang bertenaga daripada biasa, tidur lama, mengalami cirit-birit, peningkatan suhu badan, dan mata yang kelihatan sangat letih, sila bincangkan hal ini dengan doktor haiwan anda di aplikasi. , ya. Sejumlah tanda ini menunjukkan jika anjing peliharaan tidak berfungsi dengan baik. Tidak boleh dipandang rendah, dan segera berbincang dengan pakar.

Rujukan:
treehugger.com. Diakses pada tahun 2021. 6 Keadaan Perubatan yang Anjing Dapat Menghidu.
Fahami perbandinganandinganresearch.org.uk. Diakses pada tahun 2021. Ilmu menghidu: anjing berbau penyakit.
theguardian.com. Diakses pada tahun 2021. Penyakit yang dapat dikesan oleh anjing.
thelancet.com. Diakses pada tahun 2021. Anjing terlatih mengenal pasti orang yang menghidap parasit malaria oleh bau mereka.