Berhati-hati dengan gigitan nyamuk Culex boleh mencetuskan keradangan otak

, Jakarta - Selain dapat menyebabkan demam berdarah dan malaria, nyamuk juga dapat menyebabkan seseorang mengalami radang otak. Macam mana boleh jadi? Keradangan otak (ensefalitis) adalah keradangan otak. Keadaan ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, termasuk kanak-kanak dan orang tua, terutamanya jika anda mempunyai sistem imun yang lemah.

Dalam artikel yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan di Sihat negara saya (1/3/2018), pada 2016 setidaknya ada 326 kes Sindrom Ensefalitis Akut (AES) di 11 provinsi di Indonesia. 43 atau sekitar 13 peratus daripadanya positif untuk Encephalitis Jepun (JE). Dari jumlah ini, 85 peratus adalah kanak-kanak, sementara 15 peratus selebihnya berlaku pada orang dewasa.

Baca juga: 6 Menyebabkan Orang Suka Nyamuk

Penyebab penyakit JE ini adalah gigitan nyamuk Culex yang telah dijangkiti virus JE dari haiwan lain. Nyamuk ini sering dijumpai di kawasan kolam, sawah, parit, atau genangan air. Sekiranya seseorang dijangkiti, gejala akan muncul setelah tempoh inkubasi 4-14 hari.

Apabila JE menyerang seseorang melalui gigitan nyamuk, mereka biasanya mengalami gejala ringan, atau bahkan tidak ada gejala sama sekali. Hanya sekitar satu daripada 200 mangsa jangkitan yang menunjukkan gejala keradangan otak yang teruk.

Boleh Menyebabkan Banyak Gejala

Berdasarkan data yang dilaporkan oleh halaman Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) , terdapat sekurang-kurangnya 20 negara yang berisiko untuk membangunkan JE. Contohnya, India, Bangladesh, Jepun, Thailand, Singapura, Korea Selatan, Korea Utara, Vietnam, Laos, Malaysia, Burma, ke Sri Lanka.

Masih melancarkan halaman CDC , Gejala ensefalitis akibat JE biasanya memerlukan 5-15 hari untuk berkembang di dalam badan seseorang. Gejala pertama yang akan muncul adalah demam, sakit kepala, muntah, kekeliruan, dan sukar bergerak.

Dalam kes yang paling teruk, ED boleh berkembang menjadi bengkak di sekitar otak dan menyebabkan koma. Yang lebih mengerikan ialah seseorang boleh mati akibat gigitan nyamuk ini. Pendek kata, JE adalah penyakit serius yang boleh menyebabkan kematian.

Baca juga : Menjengkelkan, ini adalah senarai penyakit yang disebabkan oleh nyamuk

Lalu, siapa yang berisiko menghidap penyakit mematikan ini? Jadi, bagi mereka yang sering melakukan perjalanan ke Asia, terutama kawasan yang terdedah kepada JE, mereka berisiko terkena penyakit ini. Walau bagaimanapun, risiko ini sangat bergantung pada tempat, tempoh lawatan, dan aktiviti yang dirancang. Contohnya, anda akan sangat berisiko mengembangkan JE jika anda pergi ke kawasan luar bandar untuk jangka masa yang panjang.

Kuatkan Tubuh dengan Vaksin

Bagi anda yang ingin melakukan perjalanan ke kawasan yang terdedah kepada kes JE, tidak ada salahnya mendapatkan vaksin untuk meminimumkan risiko dijangkiti penyakit ini. Anda boleh mendapatkan vaksin JE di pelbagai kemudahan kesihatan. Oleh itu, agar anda mendapat rawatan yang betul, cubalah berbincang dengan doktor anda mengenai penyakit ini.

Baca juga : 4 Cara Melindungi Anak Kecil Anda dari Nyamuk

Tanya doktor anda jika anda memerlukan vaksin JE, berdasarkan jangka masa perjalanan anda dan negara yang akan anda lawati. Sekiranya anda mahukan vaksin ini, anda mesti berjumpa doktor sekurang-kurangnya enam minggu sebelum melakukan perjalanan. Vaksin JE itu sendiri diberikan dalam dua dos yang jaraknya lebih dari satu bulan. Anda akan menerima dos terakhir anda sekurang-kurangnya 10 hari sebelum keberangkatan anda yang dijadualkan.

Anda juga boleh kamu tahu membincangkan pendidikan seks kanak-kanak dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!