Bolehkah Limfoma Non-Hodgkin Dicegah?

, Jakarta - Limfoma adalah sejenis barah yang timbul pada sistem limfa atau limfa yang merupakan bahagian penting dari sistem imun manusia. Itulah sebabnya penghidap limfoma cenderung jatuh sakit, kerana sistem imun mereka lemah akibat barah. Berdasarkan jenis sel limfosit yang diserang barah, limfoma dapat dibahagikan kepada dua jenis, iaitu limfoma Hodgkin dan limfoma bukan Hodgkin (NHL). Limfoma Non-Hodgkin sangat berbahaya, kerana berpotensi menyerang organ tubuh lain dan menyebabkan kematian. Oleh itu, bolehkah limfoma bukan Hodgkin dicegah? Lihat penjelasan lebih lanjut di sini.

Apa itu Limfoma Non-Hodgkin?

Limfoma Non-Hodgkin (NHL) adalah barah yang tumbuh di dalam sistem limfa, iaitu tisu yang mencegah penyakit merebak ke seluruh badan. Pada limfoma bukan Hodgkin, tumor berkembang pada limfosit, yang merupakan sejenis sel darah putih. NHL adalah jenis limfoma yang lebih biasa daripada limfoma Hodgkin. Perbezaan utama antara keduanya adalah adanya jenis sel yang tidak normal yang disebut sel Reed-Sternberg pada limfoma Hodgkin, sedangkan pada limfoma bukan Hodgkin, tidak ada. Itulah sebabnya mengapa limfoma Hodgkin dan NHL memerlukan langkah rawatan yang berbeza.

Baca juga: Kesan Sel Darah Putih yang berlebihan di dalam badan

Penyebab Limfoma Bukan Hodgkin

Dalam kebanyakan kes, doktor tidak tahu pasti apa yang menyebabkan limfoma bukan Hodgkin. Tetapi dalam beberapa kes, penyakit ini disebabkan oleh sistem imun yang lemah. Keadaan ini juga berlaku disebabkan oleh tubuh pesakit yang menghasilkan terlalu banyak limfosit yang tidak normal.

Biasanya, limfosit lama mati dan digantikan oleh limfosit baru yang dihasilkan oleh badan. Walau bagaimanapun, pada limfoma bukan Hodgkin, limfosit tidak mati, tetapi terus tumbuh dan membelah. Jumlah limfosit yang berlebihan ini akan terkumpul di kelenjar getah bening anda, menyebabkan kelenjar getah bening membengkak (limfadenopati) dan badan mudah dijangkiti.

Berdasarkan jenis sel di mana tumor bermula, limfoma bukan Hodgkin dapat dibahagikan kepada dua jenis:

  • Limfosit B. Sebilangan besar limfoma bukan Hodgkin timbul dari sel B. Limfosit B melawan jangkitan dengan menghasilkan antibodi yang meneutralkan bakteria atau virus penyebab penyakit.

  • Limfosit T. Sel T dapat membunuh bakteria, virus, atau sel abnormal lain di dalam badan secara langsung. Walau bagaimanapun, NHL jarang muncul di sel T.

Baca juga: Komplikasi Penyakit Yang Boleh Berlaku Kerana Limfoma

Di samping itu, terdapat pelbagai faktor yang dianggap berperanan dalam terjadinya limfoma bukan Hodgkin, termasuk:

  • Dadah yang Menyekat Sistem Imun

Sekiranya anda menjalani pemindahan organ, anda lebih berisiko terkena NHL, kerana terapi imunosupresif yang sering digunakan dalam prosedur perubatan ini dapat mengurangkan kemampuan tubuh anda untuk melawan penyakit baru.

  • Jangkitan Viral dan Bakteria tertentu

Virus yang sering dikaitkan dengan peningkatan risiko limfoma bukan Hodgkin adalah jangkitan HIV dan Epstein-Barr. Sementara itu, bakteria Helikopter pylori yang sering menyebabkan bisul, juga dapat meningkatkan risiko seseorang terkena NHL.

  • Bahan kimia

Bahan kimia tertentu, seperti racun perosak, dianggap meningkatkan risiko limfoma bukan Hodgkin. Walau bagaimanapun, lebih banyak kajian masih diperlukan untuk membuktikan ini.

  • Umur

Limfoma bukan Hodgkin boleh berlaku pada usia berapa pun, tetapi risikonya meningkat seiring bertambahnya usia. Penyakit ini paling kerap berlaku pada orang yang berumur 60 tahun ke atas.

Pencegahan Limfoma bukan Hodgkin

Malangnya, cara mencegah limfoma bukan Hodgkin masih belum diketahui pada masa ini. Walau bagaimanapun, langkah pencegahan terbaik untuk limfoma bukan Hodgkin adalah mengelakkan faktor risiko, seperti mencegah HIV.

Baca juga: Ini adalah 4 penularan HIV dan petua untuk mencegahnya

Itulah penjelasan mengenai cara mencegah limfoma bukan Hodgkin. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai limfoma bukan Hodgkin, tanyakan kepada pakar yang menggunakan aplikasinya . Melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual , anda boleh menghubungi doktor untuk bertanya apa sahaja mengenai kesihatan pada bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses 2019. Limfoma Non-Hodgkin - Gejala dan Punca.