Faktor Apa Yang Mempengaruhi Kejadian Penyakit Autoimun?

, Jakarta - Sebenarnya, sistem kekebalan tubuh berfungsi sebagai tentera yang menyerang virus, bakteria, dan mikroorganisma buruk lain ketika mereka memasuki tubuh. Namun, ada kalanya sistem imun tidak berfungsi, menyerang sel atau organ yang sihat. Macam mana boleh jadi?

Dalam dunia perubatan, keadaan ini disebut penyakit atau gangguan autoimun. Oleh itu, apakah sebab atau faktor yang boleh meningkatkan risiko penyakit autoimun?

Baca juga:4 Penyakit Autoimun yang Jarang dan Berbahaya

Jantina kepada Dadah

Apabila menderita gangguan autoimun, sistem imun seseorang akan menyerang sel-sel badan yang sihat. Sistem imun melihat sel yang sihat sebagai organisma asing. Kemudian, sistem imun akan membebaskan protein (autoantibodi) untuk menyerang sel yang sihat.

Malangnya, penyebab sebenar penyakit autoimun tidak diketahui. Namun, terdapat dugaan bahawa ada faktor yang meningkatkan risiko penyakit autoimun, iaitu:

  • Jantina , wanita cenderung untuk menghidap penyakit autoimun daripada lelaki.
  • Genetik, seseorang yang mempunyai sejarah keluarga penyakit autoimun, juga terdedah kepada keadaan ini.
  • etnik, sebilangan penyakit autoimun umumnya menyerang etnik tertentu, contohnya diabetes jenis 1 yang biasanya menimpa orang Eropah, atau lupus yang berlaku pada etnik Afrika-Amerika dan Amerika Latin.
  • Persekitaran, pendedahan persekitaran seperti bahan kimia, cahaya matahari, dan jangkitan virus dan bakteria.
  • Umur , gangguan autoimun adalah biasa pada orang dewasa muda dan pertengahan umur.
  • Pengambilan ubat-ubatan tertentu , boleh mencetuskan perubahan yang membingungkan dalam sistem imun.

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai faktor yang boleh meningkatkan risiko penyakit autoimun? Anda boleh bertanya kepada doktor secara langsung melalui permohonan , bila-bila masa dan di mana sahaja.

Baca juga: 6 Jenis Penyakit Yang Selalunya Mempengaruhi Wanita

Serangan Wanita Lebih Sering, Bagaimana?

Kedengarannya agak tidak adil, tetapi kenyataannya, ternyata penyakit autoimun diketahui menyerang wanita lebih kerap daripada lelaki. Sebilangan besar kes berlaku pada mereka yang berumur 20-40 tahun.

Menurut pakar, penyakit autoimun sering berkaitan dengan hormon, terutama hormon estrogen. Nah, hormon ini pada dasarnya lebih banyak dimiliki oleh wanita berbanding lelaki.

Hormon estrogen memainkan peranan penting dalam perkembangan dan pertumbuhan ciri-ciri seksual wanita dan proses pembiakan. Fungsinya juga untuk mengatur fungsi organ dan sel untuk mengatur perkembangan dan metabolisme.

Pakar mengatakan, banyak penyakit autoimun cenderung bertambah baik atau bertambah buruk dengan turun naik hormon wanita. Contohnya, ketika seorang wanita hamil, menggunakan kontraseptif oral, atau sesuai dengan kitaran haidnya. Ini menunjukkan bahawa hormon seks berperanan dalam banyak penyakit autoimun.

Baca juga: 9 Penyakit Autoimun Ini Sering Dengar

Selain itu, ada tuduhan lain seperti yang dinyatakan oleh pakar di University of Michigan. Menurut pakar di sana, alasan mengapa wanita lebih mudah terkena penyakit autoimun, mungkin terletak pada kulit mereka.

Bukti baru menunjukkan peranan pertukaran molekul ( pertukaran molekul ) yang dipanggil VGLL3. Tiga tahun yang lalu, satu pasukan penyelidik dari University of Michigan menunjukkan bahawa wanita mempunyai lebih banyak VGLL3 dalam sel kulit mereka daripada lelaki.

Ketika kajian dilakukan pada tikus, para ahli menemukan bahawa terlalu banyak VGLL3 pada sel kulit dapat mendorong sistem kekebalan tubuh bekerja lebih keras, menyebabkan tindak balas autoimun "menyerang diri". Anehnya, tindak balas ini pada kulit juga menyerang organ dalaman.

Selain itu, para pakar juga mengatakan VGLL3 nampaknya mencetuskan serangkaian kejadian pada kulit, yang memicu sistem kekebalan tubuh berfungsi. Keadaan ini boleh berlaku walaupun tidak ada virus, bakteria, atau mikroorganisma lain yang mengancam sistem imun.

Nah, bagi anda yang mempunyai masalah kesihatan semasa wabak penyakit, anda boleh memeriksa diri di hospital pilihan. Sebelum ini, buat temu janji dengan doktor di aplikasi Oleh itu, anda tidak perlu menunggu sebentar ketika anda sampai di hospital. Praktikal, bukan?Rujukan:
Institut Kesihatan Nasional - MedlinePlus. Diakses pada tahun 2020. Gangguan autoimun
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Penyakit autoimun: Yang perlu anda ketahui
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Penyakit Autoimun: Jenis, Gejala, Sebab dan Banyak Lagi
Makmal Kesihatan Michigan - Perubatan Michigan. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Wanita Mengalami Penyakit Autoimun Lebih Sering Daripada Lelaki