Khasiat Kulit Manggis untuk Mencegah Kanser, Betulkah?

, Jakarta - Masyarakat Indonesia sudah biasa dengan buah manggis. Kerana manggis berkembang di daratan Asia, termasuk Indonesia. Rasanya manis dan sedikit masam, menghasilkan buah yang mempunyai nama Latin Garcinia Mangostena Perkara ini sangat disukai oleh masyarakat Indonesia. Sebelum dimakan, kulit manggis kemerahan mesti dikupas terlebih dahulu. Kulit manggis yang sering dibuang dianggap mengandungi pelbagai khasiat.

Baca juga: Mudah dan sederhana, ini adalah gaya hidup sihat untuk kekal muda

Kulit manggis dapat diproses dengan beberapa cara, seperti membuat jus, membuat bahan teh hingga diekstrak dan dibungkus dalam bentuk tablet. Melancarkan dari Pusat Kanser Memorial Sloan Kettering Kulit manggis sering digunakan dalam perubatan tradisional di Asia Tenggara untuk merawat jangkitan kulit, luka, dan cirit-birit. Selain masalah kesihatan ini, kulit manggis diramalkan dapat mencegah barah. Adakah betul? Inilah penjelasannya.

Benarkah kulit manggis dapat mencegah barah?

Kulit manggis mengandungi sebatian yang berkesan melawan jangkitan bakteria dan kulat dan dapat mengurangkan keradangan. Kandungan antioksidan dalam manggis diyakini dapat mengambil radikal bebas yang dapat mengembangkan sel barah. Selain barah, antioksidan dalam kulit manggis mampu mencegah kerosakan oleh lipoprotein berkepadatan rendah (LDL) atau yang dikenali sebagai kolesterol jahat. Seperti diketahui bahawa kolesterol jahat adalah pencetus utama kanser.

Baca juga: Terdapat banyak faedah halia untuk kesihatan wanita, inilah buktinya

Penyelidikan yang diterbitkan di Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional mengungkapkan bahawa kulit manggis mempunyai kesan antioksidan, anti-radang, dan antiproliferatif pada sel barah. Xanthones yang terkandung dalam buah manggis berperanan dalam kesan ini. Walau bagaimanapun, penyelidikan ini belum dikaji pada manusia dan hanya terbatas pada penyelidikan secara in vitro dan pada haiwan.

Walaupun terdapat sedikit bukti klinikal kulit manggis, banyak produk kulit manggis telah dipasarkan kepada penghidap barah sebagai makanan tambahan. Orang yang menghidap barah harus berhati-hati sebelum memakan produk manggis kerana buah ini berpotensi untuk berinteraksi dengan rawatan barah dan juga mempengaruhi kadar gula dalam darah. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai manfaat kulit manggis, anda boleh bertanya kepada pakar pemakanan . Melalui aplikasi tersebut, anda boleh menghubungi pakar pemakanan kapan saja dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual , dan Panggilan Suara / Video .

Baca juga: Hati-hati, 8 penyakit ini dicirikan oleh peluh sejuk

Walaupun produk olahan kulit manggis dan kulit manggis telah beredar di pasaran dan banyak pakar telah menyatakan faedahnya, anda perlu berhati-hati sebelum meminumnya dan meminta keselamatan doktor atau profesional kesihatan anda terlebih dahulu. Beberapa kajian mengenai manggis untuk kesihatan badan sebenarnya tidak diketahui keberkesanannya dan bagaimana ia berfungsi. Dengan kata lain, faedah atau khasiat kulit manggis masih perlu dikaji dengan lebih mendalam.

Rujukan:
Pusat Kanser Memorial Sloan Kettering. Diakses pada tahun 2020. Manggis.
Perpustakaan Perubatan Nasional AS Institut Kesihatan Nasional. Diakses pada tahun 2020. Manggis untuk pesakit barah: fakta dan mitos.
ubat-ubatan. Diakses pada tahun 2020. Manggis.