10 Cara Mengajar Anak-anak Mencuci Tangan dari Usia Dini

, Jakarta - Mencuci tangan adalah salah satu perintah dan undangan yang sering diucapkan oleh ibu bapa. Setelah meninggalkan bilik mandi, pulang dari bermain di luar, sebelum makan atau keadaan di mana anak anda tidak bersih sepenuhnya, mencuci tangan adalah sesuatu yang seharusnya menjadi kebiasaan yang sihat.

Terutama di tengah situasi pandemik virus korona, mencuci adalah kebiasaan yang tidak boleh dirundingkan. Orang dewasa dan kanak-kanak mesti memahami dengan baik betapa pentingnya mencuci tangan dan cara mencuci tangan dengan betul.

Baca juga: Cegah Selsema dan Batuk, Inilah Cara Membiasakan Kanak-kanak Membasuh Tangan

Cara Mengajar Anak-anak Mencuci Tangan

Adalah sangat penting untuk mengajar anak-anak untuk mencuci tangan dengan betul sejak usia dini. Memandangkan banyak jangkitan ditularkan dengan tangan, sebahagiannya kerana setiap orang menyentuh mulut, hidung dan mata mereka dengan kerap, yang memungkinkan patogen memasuki sistem yang sihat.

Kanak-kanak sangat mudah dijangkiti kuman dan virus. Kaedah berkesan untuk mengajar anak-anak mencuci tangan adalah:

  1. Elakkan sabun antibakteria. Ini kerana sabun antibakteria menyebarkan ketahanan terhadap antibiotik. Sementara itu, batang sabun yang terendam di dalam air terbukti tercemar. Jadi, anda harus menggunakan sabun cair atau sabun bar yang dikeringkan.
  2. Menjadikan proses pengajaran mencuci tangan menjadi menyeronokkan. Beli sabun bungkusan yang menarik warna atau mempunyai aroma buah.
  3. Pastikan sinki boleh diakses untuk si kecil anda. Sekiranya singki terlalu tinggi untuk kanak-kanak, belilah anak itu najis kecil sehingga dia dapat mencapai keran dan sabun.
  4. Tunjukkan kepada kanak-kanak cara menggosok tangan dengan betul. Basuh di antara jari anda, bahagian atas tangan anda, dan di bawah kuku anda (bukan hanya telapak tangan anda).
  5. Beritahu kanak-kanak tentang bagaimana dan berapa lama mencuci tangan dengan betul. Tunjukkan pada si kecil teknik yang betul untuk menggunakan air dan sabun dengan jumlah yang betul
  6. digunakan dan cara menggosoknya.

Baca juga: Inilah Kepentingan Mencuci Tangan Menggunakan Sabun

  1. Beritahu mereka bila hendak mencuci tangan. Maklumat asas ini mesti diketahui dan diajar kepada anak kecil anda agar menjadi kebiasaan yang sihat.
  2. Beritahu sebab di sebalik perlu mencuci tangan. Jelaskan bahawa mencuci tangan dapat menyingkirkan kuman yang membuatnya sakit.
  3. Gunakan pembersih tangan berasaskan alkohol (pembersih tangan). Ia boleh digunakan sebagai pengganti mencuci tangan selagi tangan bebas dari kotoran.
  4. Tunjukkan ketika bapa dan ibu mencuci tangan pada anak. Anak-anak sangat pandai meniru. Dengan cara itu ibu bapa mesti memberikan teladan dan teladan yang baik agar anak-anak belajar. Dengan mencuci tangan ibu bapa sendiri di hadapan si kecil, ia bukan sahaja menunjukkan teknik mencuci tangan yang betul, tetapi juga menunjukkan betapa pentingnya tabiat sihat.

Kepentingan Mencuci Tangan untuk Kanak-kanak

Menyentuh dan bahkan menyimpan perkara kotor menjadi tindakan yang boleh dilakukan oleh anak-anak. Selain menjaga kebersihan persekitaran dan taman permainan kanak-kanak, juga penting untuk mengajar anak-anak membersihkan diri, termasuk mencuci tangan. Mengapa ibu bapa perlu mengajar anak-anak mereka untuk mencuci tangan?

Sudah tentu, tangan kanak-kanak akan terdedah kepada banyak bakteria dan kuman setiap hari. Atas sebab ini, membiasakan kanak-kanak membasuh tangan dapat membantu anak-anak mengelakkan pelbagai penyakit yang dapat dialami oleh anak-anak

Bermula dari cacing usus, cirit-birit, keracunan makanan, hingga penyakit yang sangat serius, seperti hepatitis A. Membiasakan diri dengan mencuci tangan pada anak-anak juga dapat mencegah anak-anak dari selesema, jangkitan virus pada saluran pernafasan, hingga gangguan gastrousus.

Baca juga: Jangan keliru, ikuti langkah mencuci tangan kanan

Selain menjaga kesihatan, anak-anak yang dapat mencuci tangan secara bebas juga dapat menjadi petunjuk pertumbuhan dan perkembangan anak yang optimum. Pada amnya, anak-anak akan mula belajar mencuci tangan secara mandiri ketika dia berusia 18-24 bulan.

Itulah pentingnya mengajar anak-anak mencuci tangan sejak usia dini. Sekiranya anak anda mempunyai masalah kesihatan yang disebabkan oleh tabiat najis, segera hubungi doktor melalui aplikasi tersebut . Ayuh, muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:
Keluarga yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2021. Cara Mengajar Mencuci Tangan kepada Kanak-kanak Prasekolah
Pusat Bayi. Diakses pada tahun 2021. Mencuci tangan dengan betul untuk anak-anak dan orang tua