Wanita Hamil Menghidap Penyakit Menular Seksual, Ini Mempunyai Kesan pada Janin

, Jakarta - Penyakit kelamin (STD) adalah jangkitan yang merebak secara amnya melalui hubungan seks dengan seseorang yang pernah menghidap STD. Penyakit ini serius dan memerlukan rawatan, tidak kira anda mengandung atau tidak. Apabila anda mengalami PMS semasa kehamilan, risikonya juga dapat dialami oleh bayi di dalam kandungan.

Secara amnya, doktor mengesyorkan agar anda melakukan ujian saringan untuk beberapa penyakit kelamin semasa pemeriksaan kehamilan pertama anda. Namun, jika anda telah melakukan hubungan seks dengan seseorang yang mungkin dijangkiti, pemeriksaan perlu segera dilakukan dan anda harus dimasukkan ke hospital.

Baca juga: 4 Penyakit Menular Seksual Yang Masih Boleh Diubati

Kesan Penyakit Menular Seksual pada Janin

Sekiranya anda mengesyaki anda menghidap STD, pastikan anda pergi ke hospital untuk pemeriksaan. Buat temu janji dengan doktor melalui aplikasi dan beritahu doktor mengenai gejala yang dialami sehingga mereka mendapat rawatan dengan segera.

Lancarkan Klinik Mayo , komplikasi yang berlaku ketika wanita hamil yang menderita PMS, yaitu:

 • HIV. Wanita hamil boleh menyebarkan HIV kepada bayinya semasa mengandung, melahirkan, atau menyusui. Tetapi, jika HIV didiagnosis sebelum atau awal kehamilan, langkah-langkah dapat diambil untuk mengurangkan risiko penularan.

 • klamidia. Klamidia semasa kehamilan telah dikaitkan dengan kelahiran lebih awal, pecahnya selaput pramatang, dan berat lahir rendah. Chlamydia boleh ditularkan dari wanita ke bayinya semasa kelahiran normal. Sekiranya didiagnosis semasa kehamilan, klamidia dapat dirawat dengan antibiotik.

 • sifilis. Sifilis semasa kehamilan dikaitkan dengan kelahiran pramatang dan kelahiran mati. Dalam beberapa kes, ia boleh menyebabkan kematian selepas kelahiran. Bayi yang tidak dirawat mempunyai risiko komplikasi yang tinggi yang melibatkan pelbagai organ.

 • Gonorea. Gonore yang tidak dirawat selama kehamilan juga dikaitkan dengan kelahiran preterm, pecahnya selaput pramatang, dan berat lahir rendah. Gonore boleh disebarkan kepada bayi dengan mudah semasa kelahiran normal.

 • Herpes genital. Wanita hamil yang baru dijangkiti herpes genital pada akhir kehamilan mempunyai kemungkinan 30 hingga 60 peratus menjangkiti janin. Risiko jangkitan sangat tinggi semasa bersalin dan jangkitan herpes pada bayi baru lahir berpotensi mengancam nyawa. Jangkitan virus herpes semasa kehamilan atau semasa melahirkan boleh menyebabkan kerosakan otak, kebutaan, dan kerosakan pada organ lain.

Baca juga: Perlu diketahui, ini adalah 5 fakta mengenai klamidia

Kesan lain dari penyakit kelamin pada janin boleh merangkumi:

 • jangkitan mata;

 • Pneumonia;

 • jangkitan darah;

 • Kerosakan otak;

 • Buta;

 • Pekak;

 • Penyakit hati kronik.

Baca juga: 5 Peraturan untuk Seks yang Selamat Semasa Kehamilan

Lindungi Diri Anda dari Bahaya Penyakit Menular Seksual

Berikut adalah langkah asas yang boleh anda laksanakan untuk melindungi diri daripada STD:

 • Pertimbangkan bahawa tidak melakukan hubungan seks adalah satu-satunya cara yang pasti untuk mencegah STD;

 • Gunakan kondom lateks setiap kali anda melakukan hubungan seks, terutamanya jika anda mempunyai lebih daripada satu pasangan seks. Sekiranya anda menggunakan pelincir, pastikan ia berasaskan air. Kerana pelincir berasaskan minyak boleh merosakkan kondom lateks;

 • Hadkan bilangan pasangan seksual. Semakin banyak rakan kongsi anda, semakin besar kemungkinan anda mendapat STD;

 • Amalkan monogami. Ini bermaksud melakukan hubungan seks dengan satu orang sahaja. Orang itu juga harus melakukan hubungan seks hanya dengan anda untuk mengurangkan risikonya.

Untuk itu, ketahui tanda dan gejala penyakit kelamin. Cari diri anda dan pastikan gejala tersebut tidak dimiliki oleh pasangan seksual anda. Jangan lupa untuk mencari maklumat tepat mengenai PMS untuk melindungi diri anda. Anda boleh melakukan ini dengan meminta doktor secara langsung melalui aplikasi .

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. STD dan Kehamilan: Dapatkan Fakta.
NIH. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Penyakit Menular Seksual dan Jangkitan Menular Seksual (STD / STI) Mempengaruhi Kehamilan?
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Kehamilan dan Penyakit Menular Seksual.