Apakah Faedah Memberi Oatmeal kepada Bayi Pelengkap?

, Jakarta - Pada usia enam bulan, anak anda memerlukan nutrien tambahan daripada makanan selain susu ibu untuk menunjang pertumbuhan dan perkembangannya yang cepat. Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah makanan yang sering dianjurkan pada awal memberi makanan pelengkap kepada anak anda. Namun, ternyata bukan hanya buah-buahan dan sayur-sayuran yang boleh anda cuba berikan kepada si kecil.

Biji-bijian kaya serat seperti oatmeal sebenarnya ia juga baik untuk diminum oleh bayi. Oatmeal Ini adalah makanan yang sangat baik untuk bayi yang sudah mula memakan makanan pejal. Biji-bijian satu ini terkenal dengan kandungannya yang kaya akan serat, protein, dan vitamin.

Baca juga: Cara Memproses MPASI Selamat dan Sihat

Kelebihan Oatmeal untuk Bayi MPASI

Melihat kandungan yang sihat, memberi oatmeal Si kecil pasti memberikan faedah kesihatan berikut:

1. Meningkatkan Nilai Pemakanan

Sebilangan kanak-kanak mungkin alergi terhadap gluten, jadi mereka tidak boleh makan biji-bijian seperti gandum, rai, dan barli . Walau bagaimanapun, kanak-kanak yang mempunyai alergi gluten pada amnya boleh mengambil gandum bebas gluten yang mengandungi vitamin dan mineral yang tidak kurang baik daripada biji-bijian penting ini. Jadi, beri oatmeal untuk makanan pelengkap bayi membantu meningkatkan nilai pemakanan diet bebas gluten yang boleh menyebabkan kekurangan nutrisi pada bayi.

2. Mengatasi Sembelit

Kandungan serat di oatmeal yang cukup tinggi untuk mengatasi sembelit yang sering dialami oleh bayi. Ramai pakar perubatan sering mengesyorkan agar gandum dimakan ketika seseorang mengalami sembelit. Nasihat ini tidak hanya berlaku untuk orang dewasa, malah ia berguna untuk bayi.

3. Meningkatkan Kekebalan tubuh

Oatmeal Ia mengandungi sejenis gula yang disebut beta-glukan yang dianggap meningkatkan pengeluaran sel dalam sistem kekebalan tubuh. Apabila dimakan secara berkala, oatmeal Ini pasti menjaga sistem kekebalan tubuh yang sihat, yang merupakan kebaikan bagi bayi yang sedang membesar.

4. Mengurangkan Keradangan

Oatmeal mengandungi sebatian yang disebut avenanthramides yang dapat membantu mengurangkan keradangan dari jangkitan dan luka. Bagi bayi yang menderita penyakit autoimun, ini tentunya bermanfaat kerana: oatmeal Ia mempunyai sifat anti-radang yang dapat mengurangkan keradangan.

Baca juga: Mulakan Gigi, Ini adalah Pilihan Makanan Sihat Sihat Padu untuk Anak Kecil Anda

5. Meningkatkan Kepekaan Insulin

Bayi yang dilahirkan dengan diabetes jenis 1 kongenital mungkin mendapat manfaatnya oatmeal kerana gandum telah terbukti dapat mengurangkan daya tahan insulin. Ini bermaksud bahawa tubuh dapat menggunakan insulin dengan lebih baik, sehingga dapat mengurangkan gejala diabetes.

6. Melegakan GERD

Salah satu pilihan rawatan untuk bayi dengan refluks gastroesophageal (GERD) adalah memberi mereka makanan padat dalam bentuk buburan yang lebih tebal. Oatmeal Ia dianggap sebagai pemekat makanan yang selamat dan sihat untuk bayi dengan keadaan ini.

Terdapat pelbagai jenis oatmeal yang boleh anda temui di pasaran. Walau bagaimanapun, melancarkan dari Ibu Persimpangan, s teat potong oatmeal adalah jenis oatmeal Ia terbaik untuk bayi kerana belum diproses dan masih mengekalkan semua nutrien dari biji-bijian. Oatmeal Jenis ini adalah gandum yang dibuat dari roti gandum utuh dan kemudian dicincang kasar, sehingga teksturnya sedikit lebih kasar dan dalam bentuk biji-bijian.

Baca juga:4 Bahan Pengganti Gula Asli untuk MPASI

Ada soalan lain mengenai makanan pelengkap untuk si kecil anda? Ibu boleh bertanya lebih lanjut dengan pakar pediatrik atau pakar pemakanan melalui aplikasi tersebut . Tidak perlu bersusah payah meninggalkan rumah, melalui aplikasi ini, ibu boleh menghubungi doktor atau pakar pemakanan kapan saja dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual atau Panggilan Suara / Video .

Rujukan:
Persimpangan Ibu. Diakses pada tahun 2020. Oatmeal Untuk Bayi: Apabila Mereka Boleh Memiliki, Manfaat Dan Resipi.
Tangisan Pertama Keibubapaan. Diakses pada tahun 2020. Oat untuk Bayi - Faedah & Resipi Kesihatan.