5 Keadaan Kesihatan Tubuh yang Dapat Dikesan dari Pemeriksaan Najis

, Jakarta - Pemeriksaan tinja atau pemeriksaan tinja diketahui dapat membantu mendiagnosis keadaan kesihatan badan. Keadaan ini merangkumi jangkitan (seperti parasit, virus, atau bakteria), penyerapan nutrien yang lemah, atau barah.

Untuk memeriksa najis, tentu saja, perlu mengumpulkan sampel najis dalam bekas yang bersih. Kemudian dihantar ke makmal. Analisis makmal ini merangkumi pemeriksaan mikroskopik, ujian kimia, dan ujian mikrobiologi. Beberapa perkara yang akan diperiksa dari tinja termasuk warna, konsistensi, jumlah, bentuk, bau, dan kehadiran lendir.

Najis akan diperiksa untuk mengetahui warna, konsistensi, jumlah, bentuk, bau, dan kehadiran lendir. Najis juga dapat diperiksa untuk darah, lemak, serat daging, hempedu, sel darah putih, dan gula tersembunyi yang disebut zat pengurangan. PH najis juga dapat diukur. Penanaman najis dilakukan untuk mengetahui sama ada bakteria boleh menyebabkan jangkitan atau tidak.

Baca juga: Perlu mengetahui 5 perkara ini sekiranya najis anda berwarna hitam

Beberapa keadaan kesihatan yang dapat diketahui melalui pemeriksaan najis adalah:

  1. Gangguan Perut

Apabila perut mempunyai masalah (seperti ulser peptik), keadaan ini dapat dikenal pasti melalui perubahan warna najis yang boleh menjadi lebih gelap. Dalam beberapa kes, perubahan najis dapat disebabkan oleh saluran pencernaan atas, seperti pendarahan perut atau esofagus. Dalam kes yang jarang berlaku, pembuangan najis hitam boleh terjadi kerana barah. Walau bagaimanapun, perubahan warna boleh berlaku sebagai kesan sampingan pengambilan suplemen zat besi.

  1. Gangguan Hati

Kehadiran gangguan pada hati juga dapat mencetuskan perubahan pada najis. Semasa melakukan pemeriksaan najis, gangguan hati diakui ketika najis menunjukkan warna putih dan kelihatan pucat, seperti tanah liat. Perubahan warna ini menunjukkan masalah pada hati atau penyumbatan saluran empedu.

  1. Masalah hempedu

Gangguan hempedu dapat dikenali dengan warna dan bentuk najis. Apabila pemeriksaan najis dilakukan, gangguan hempedu boleh menyebabkan najis berubah menjadi hijau. Biasanya, najis hijau sebenarnya boleh dikatakan normal. Keadaan ini berlaku apabila anda mengambil terlalu banyak sayur-sayuran, makanan tambahan zat besi, atau makanan dan minuman dengan pewarna hijau. Walau bagaimanapun, najis hijau boleh disebabkan oleh makanan yang dibawa ke usus besar terlalu cepat. Akibatnya, hempedu tidak mempunyai masa untuk mencernanya dengan betul.

Baca juga: Gangguan Kesihatan Ini Memerlukan Pemeriksaan Kotoran di Hospital

  1. Kanser usus

Keadaan ini tentunya agak serius. Sebenarnya anda dapat mengenalinya semasa anda memeriksa najis yang dikeluarkan berwarna merah atau hitam terang. Selain itu, penyakit ini juga dapat dikesan melalui perubahan corak buang air besar dan bentuk najis seperti tinja kambing atau cirit-birit berterusan dengan darah. Sekiranya keadaan ini berlaku, anda perlu waspada, terutamanya jika keadaan ini tidak hilang dalam beberapa hari ke depan.

  1. Gangguan Seliak

Penyakit ini adalah penyakit autoimun apabila seseorang dengan komposisi genetik tertentu mengalami kerosakan pada usus kecil ketika mereka makan gluten. Keadaan ini dapat dikenali oleh najis yang berwarna coklat atau kuning yang normal. Sebenarnya, warna coklat atau kuning dapat terjadi ketika ada zat yang disebut bilirubin, yang dihasilkan oleh hati dan dikeluarkan dari tinja. Selain itu, bakteria dan enzim pencernaan dalam usus berperanan menjadikan najis berwarna kuning.

Baca juga: Ini adalah keadaan kesihatan yang memerlukan pemeriksaan najis

Supaya anda dapat membuang najis dalam keadaan normal, meningkatkan pengambilan cecair dan makanan serat. Selain itu, anda juga perlu melakukan senaman secara teratur sehingga dapat meningkatkan pergerakan saluran pencernaan, sehingga anda dapat menghindari berbagai penyakit.

Sekiranya anda merasa pencernaan anda bermasalah, jangan ragu untuk menyampaikannya kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Untuk melakukan pemeriksaan, sekarang anda boleh membuat temu janji dengan doktor di hospital pilihan anda secara langsung melalui permohonan . Mudah bukan? Ayuh muat turun permohonan sekarang!