Jenis Penyu Yang Sesuai untuk Haiwan Peliharaan Keluarga

“Kura-kura adalah haiwan yang terkenal dengan umurnya yang panjang. Walaupun begitu, penyu juga boleh menjadi haiwan peliharaan. Namun, tidak semua baka dapat dipelihara sebagai binatang peliharaan di rumah kerana masalah agresif atau ukuran di kemudian hari. "

, Jakarta - Selama wabak seperti ini, menjaga haiwan peliharaan dapat membuat Anda "waras" untuk tinggal di rumah. Terdapat banyak jenis haiwan peliharaan untuk dipilih, dari yang eksotik hingga yang suka bermain. Sekiranya anda ingin menjaga reptilia tetapi mudah dijaga, penyu boleh menjadi jawapannya.

Terdapat banyak jenis penyu di dunia, tetapi tidak semuanya sesuai sebagai haiwan peliharaan. Anda perlu mempertimbangkan banyak perkara untuk memilih jenis penyu yang ingin anda simpan kerana pengaruh iklim yang mesti sesuai. Nah, berikut adalah beberapa jenis penyu untuk haiwan peliharaan di rumah!

Baca juga: Ketahui Masalah Kesihatan Yang Sering Berlaku pada Penyu

Penyu Sesuai untuk Haiwan Peliharaan

Kura-kura kelihatan eksotik dan menggemaskan, dan banyak orang menganggap mereka mudah dijaga sebagai haiwan peliharaan. Sebenarnya, tidak semua orang dapat menjadikan penyu sebagai haiwan peliharaan. Haiwan ini tidak boleh berinteraksi dengan anda dan mungkin membawa penyakit.

Di samping itu, haiwan ini juga mempunyai jangka hayat yang panjang dan mungkin lebih lama daripada pemiliknya. Lebih baik jika anda mempunyai rumput yang dipenuhi rumput sebelum memutuskan untuk menjaga kura-kura. Oleh itu, anda harus mengetahui beberapa jenis penyu yang paling sesuai untuk haiwan peliharaan. Berikut adalah beberapa jenis yang boleh anda pilih:

1. Gelangsar Telinga Merah

Salah satu jenis penyu yang sesuai untuk haiwan peliharaan adalah gelangsar telinga merah. Haiwan ini adalah yang paling popular dari semua spesies penyu air. Baka ini lebih mesra dan lebih mesra dengan rakan sebayanya, cukup aktif, dan mudah diperoleh. Penyu ini boleh mencapai usia 50 tahun jika dijaga dengan baik.

Gelangsar telinga merah biasanya diletakkan di dalam rumah, tetapi memerlukan perlindungan yang betul, pembersihan berkala, dan suhu yang lebih panas. Selain itu, reptilia ini juga dapat hidup dengan baik di kolam renang luaran. Apabila lebih besar, penyu ini memerlukan lebih banyak ruang sehingga sesuai untuk ditempatkan di kolam luar.

Sekiranya anda ingin meminta nasihat mengenai jenis penyu yang sesuai sebagai haiwan kesayangan, doktor haiwan dari bersedia memberi nasihat yang paling tepat. Hanya dengan muat turun permohonan , segala kemudahan dalam berinteraksi dengan pakar perubatan dapat dilakukan melalui telefon pintar. Muat turun aplikasinya sekarang!

Baca juga: Mengenal Sulcata Tortoise Lebih Dekat dengan Terancam

2. Penyu Afrika Sideneck

Anda juga boleh memilih penyu sideneck Afrika sebagai jenis penyu untuk dijadikan haiwan kesayangan. Haiwan unik ini mempunyai leher panjang khas yang tidak dapat masuk sepenuhnya ke dalam cangkang dan anatomi berbeza dengan penyu yang biasa. Kerana penampilan dan ukurannya yang unik, penyu ini sering menjadi pilihan haiwan peliharaan.

Walaupun begitu, jenis reptilia ini mempunyai rawatan yang agak kompleks daripada penyu lain. Air dari kolam penyu Afrika mesti dijaga kebersihannya dan mesti diganti setiap minggu. Walau bagaimanapun, sistem penapisan yang baik dapat memudahkan perubahan air yang kurang kerap.

Anda memerlukan tangki akuarium sekurang-kurangnya 75 gelen. Pastikan juga memberi sinar UV kepadanya untuk masuk dan suhunya tidak boleh turun di bawah 70 darjah. Ini adalah salah satu sebab haiwan ini dijaga dengan baik di dalam rumah. Pastikan memberi makanan segar dan bervariasi untuk mencegah kekurangan vitamin A dan D3.

Baca juga: Sebelum menaikkan kura-kura, perhatikan 5 perkara ini

3. Penyu Kotak Timur

Penyu lain yang harus dipelihara sebagai haiwan peliharaan adalah penyu kotak Timur. Reptilia ini memerlukan banyak ruang, tetapi dapat menyesuaikan diri dengan mudah di dalam dan di luar rumah. Haiwan ini lebih suka persekitaran yang lembap, memerlukan air yang cetek di dalam sangkar, dan memerlukan berjemur UVB jika disimpan di dalam rumah.

Sekiranya persekitaran terlalu sejuk dan kering, penyu ini lebih mudah terkena jangkitan pernafasan. Penyu ini boleh menjadi pemalu, tetapi tidak agresif. Perkara yang paling penting ialah anda dapat melihat keperibadiannya setelah berinteraksi selama berhari-hari. Mungkin dia boleh memberi salam ketika membawanya makanan.

Berikut adalah beberapa jenis penyu yang boleh dipelihara sebagai haiwan peliharaan. Memelihara haiwan ini memerlukan komitmen yang panjang walaupun nampak mudah. Selain itu, modal yang mesti dikeluarkan pada awalnya juga mungkin tidak kecil. Namun, lama-kelamaan anda mungkin mula merasakan kegembiraan kerana mempunyai penyu.

Rujukan:
Haiwan Peliharaan Spruce. Diperoleh pada tahun 2021. 10 Jenis Penyu Yang Membuat Haiwan Peliharaan Hebat.