Inilah Kesan Positif Kebahagiaan untuk Kesihatan

, Jakarta - Setiap manusia di dunia ini ingin selalu merasakan kebahagiaan. Sumber kebahagiaan boleh datang dari mana sahaja dan setiap orang dapat mencipta kebahagiaan mereka sendiri. Baiklah, apa sahaja yang datang dari perkara positif akan menghasilkan perkara positif juga. Seperti kebahagiaan, perasaan gembira ini sebenarnya dapat membawa manfaat kesihatan.

Orang yang selalu merasa gembira pastinya jarang mengalami tekanan. Seperti yang kita ketahui, tekanan adalah keadaan yang boleh mendatangkan pelbagai penyakit. Di samping itu, orang yang selalu bahagia dianggap mempunyai umur yang lebih lama. Adakah betul? Lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Tekanan Berat, Tubuh Akan Mengalami Ini

Kesan Positif Kebahagiaan untuk Kesihatan

Kebahagiaan bergantung pada kasih sayang positif (PA) atau pengaruh positif yang diterima seseorang. PA merujuk kepada pengalaman emosi positif, mulai dari emosi gairah tinggi, seperti kebahagiaan, kegembiraan, hingga emosi gairah rendah, seperti ketenangan dan kepuasan.

Melancarkan dari Psikologi Hari Ini , kajian yang menilai hubungan antara kesan positif dan kesihatan menunjukkan bahawa seseorang yang menerima banyak kata-kata positif berkorelasi dengan jangka hayat orang itu.

Bukan hanya kata-kata, perkara lain yang mempengaruhi tahap kasih sayang positif seseorang itu senyum. Kajian lain menunjukkan bahawa senyuman semula jadi dapat mempengaruhi otak dan terbukti dapat mempercepat pemulihan penyakit kardiovaskular dan mengurangkan risiko penyakit jantung koronari.

Baca juga: Jangan Abaikan Tekanan, Inilah Cara Mengatasinya

PA juga mempengaruhi perkembangan virus, contoh yang biasa adalah selesema. Penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang mempunyai PA yang lebih rendah mengalami lebih banyak gejala penyakit ketika terkena virus. Sementara itu, mereka yang mempunyai PA lebih tinggi didapati lebih tahan terhadap virus.

PA dapat meramalkan fungsi dan kecederaan fizikal masa depan. PA yang lebih tinggi dianggap dapat mengurangkan risiko kelemahan pada orang tua dan mengurangkan risiko kecederaan pada orang dewasa yang lebih muda. Di samping itu, orang yang mengalami kesakitan kronik seperti rheumatoid arthritis melaporkan bahawa mereka mengalami rasa sakit yang lebih sedikit ketika mereka gembira.

Petua yang Boleh Anda Lakukan untuk Menjadi Lebih Bahagia

Setiap orang mempunyai ukuran kebahagiaan mereka sendiri. Walau bagaimanapun, tidak sukar untuk mencari kebahagiaan. Terdapat beberapa petua yang boleh anda cuba merasa bahagia, seperti bersukan atau hobi yang anda suka, menghabiskan masa di luar rumah, belajar perkara baru atau makan makanan berkhasiat yang anda nikmati.

Baca juga: Berasa gembira? Cuba Lakukan Ini

Namun, kebahagiaan juga dapat diperoleh daripada perkara-perkara kecil yang remeh seperti berbual dan bergurau dengan orang sekeliling. Oleh itu, lakukan apa sahaja yang membuat anda bahagia selagi positif dan tidak membahayakan diri sendiri atau orang lain. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lain mengenai keadaan kesihatan anda, anda boleh bertanya kepada doktor melalui aplikasi tersebut . Melalui aplikasi tersebut, anda boleh menghubungi doktor bila-bila masa dan di mana sahaja melalui e-mel Berbual , dan Panggilan Suara / Video .

Rujukan:
Psikologi Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Manfaat Kebahagiaan Kesihatan
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Bahagia Membuat Anda Lebih Sihat