Hati-hati dengan Vitamin A yang berlebihan pada wanita hamil

Jakarta - Agar pertumbuhan anak di dalam rahim dapat berkembang dengan sempurna, dia mesti mendapat nutrisi dan pengambilan yang mencukupi. Untuk memenuhi ini, ibu mesti makan makanan dengan nutrien dan vitamin yang tidak hanya mencukupi untuk dirinya sendiri tetapi juga untuk si kecil di dalam kandungan.

Sumber nutrien dan vitamin yang diperlukan oleh ibu dapat diperoleh dari makanan harian, tetapi ada juga ibu yang sengaja mengambil makanan tambahan semasa hamil. Makanan tambahan ini dimakan kerana kadang-kadang ibu merasa keperluan vitamin mereka tidak dapat dipenuhi jika hanya dari makanan atau minuman.

Salah satu jenis vitamin yang diperlukan oleh ibu dan calon bayi adalah vitamin A, yang merupakan vitamin larut lemak. Kandungan dalam vitamin ini berperanan dalam pertumbuhan anak kecil anda dan meningkatkan daya tahan tubuh, anda tahu. Manfaat besar adalah membantu menjaga kesihatan mata.

Untuk pertumbuhan bayi dalam rahim, vitamin A membantu hati tumbuh lebih baik pada bayi masa depan, membantu pertumbuhan embrio, dan perkembangan jantung pada janin di dalam rahim. Bagi ibu, vitamin A juga berguna ketika waktu bersalin tiba, anda tahu. Dengan pemenuhan vitamin A, ia dapat membantu pertumbuhan semula tisu selepas bersalin setelah melahirkan.

Namun, walaupun mempunyai banyak manfaat, terlalu banyak mengkonsumsi vitamin A juga tidak baik untuk ibu dan bayi. Beberapa dari mereka yang perlu diketahui adalah seperti berikut:

Kecacatan Kelahiran pada Bayi

Tahukah anda bahawa kelebihan vitamin A sebenarnya dapat meningkatkan risiko kecacatan pada bayi. Pengambilan vitamin A ke dalam badan ibu hamil yang hamil sememangnya baik untuk dimakan. Walau bagaimanapun, dos berlebihan vitamin ini dalam tubuh akan berbahaya, salah satunya adalah risiko kecacatan kelahiran. Namun, tidak semua bentuk vitamin A akan menyebabkan keadaan ini berlaku.

Selera Berkurang

Sekiranya ibu terlalu banyak mengambil vitamin A, maka selera makan ibu dapat berkurang. Sekiranya anda memilikinya, sudah tentu ia boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan ibu dan bayi. Selera makan boleh mempengaruhi nutrien yang masuk ke dalam badan, jika ibu tidak suka makan, penyerapan nutrien akan terganggu.

Overdosis

Tidak ramai orang tahu bahawa bahkan vitamin A boleh menyebabkan overdosis. Vitamin A yang berlebihan boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan ibu hamil dan janin. Kesan negatif pengambilan terlalu banyak vitamin A boleh menjadi toksik bagi janin dalam rahim. Tetapi biasanya keadaan ini boleh berlaku pada ibu yang mengambil makanan tambahan vitamin A. Supaya ibu tidak mengambil dos yang salah semasa mengambil vitamin A, anda harus meminta nasihat doktor sebelum mengambil vitamin A.

Sentiasa periksa kesihatan anda secara berkala semasa mengandung sehingga anda dapat mengesan masalah kesihatan sejak awal. Untuk mengelakkan berlebihan vitamin A, ibu harus selalu membincangkan masalah kesihatan dengan doktor yang tepat. Untuk membantu mengatasi masalah kesihatan yang dialami, ibu boleh terus berbincang dengan doktor menggunakan aplikasi tersebut . Dengan , ibu boleh menghubungi pakar obstetrik melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual. Di samping itu, jika anda memerlukan produk kesihatan seperti makanan tambahan dan vitamin, anda juga boleh membelinya di kamu tahu. Pesanan anda akan dihantar ke destinasi anda dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play.