Sebelum Berjumpa dengan Pakar Pemakanan Klinikal, Ketahui Persediaannya

, Jakarta - Sebenarnya, masalah pemakanan adalah salah satu masalah kesihatan yang sering terjadi di bandar-bandar besar seperti Jakarta, Anda tahu. Ini kerana masih banyak orang yang memakan makanan tanpa memperhatikan kandungan nutrien di dalamnya. Sekiranya anda mengalami masalah kesihatan yang berkaitan dengan pemakanan, segera berjumpa dengan pakar pemakanan untuk mendapatkan rawatan.

Bukan hanya masalah pemakanan, anda yang mempunyai masalah dengan berat badan juga disarankan untuk berjumpa dengan pakar pemakanan klinikal. Walau bagaimanapun, sebelum berjumpa dengan pakar pemakanan klinikal, adalah idea yang baik untuk mengetahui apa persediaan yang diperlukan di sini.

Baca juga: Bilangan Nutrien yang Diperlukan oleh Tubuh Manusia

Berkenalan dengan Pakar Pemakanan Klinikal dan Tugas mereka

Ada pepatah yang mengatakan "jangan tahu, maka jangan cinta". Oleh itu, sebelum berjumpa dengan pakar pemakanan klinikal, anda mesti terlebih dahulu mengetahui apa jenis profesion pakar pemakanan klinikal.

Pakar pemakanan klinikal adalah pakar dalam bidang pemakanan yang mempunyai pengetahuan dan atau kemahiran melalui pendidikan khas dalam bidang pemakanan. Tugasnya adalah memberi nasihat dan maklumat kepada orang yang mempunyai nutrisi mengenai pengurusan masalah pemakanan dan kesihatan, dan terlibat dalam mendiagnosis dan merawat masalah kesihatan yang berkaitan dengan pemakanan dan pemakanan.

Peranan pakar pemakanan juga sangat penting, terutama dalam mengatur pemakanan untuk golongan khas, seperti orang yang menghidap barah, diabetes, penyakit ginjal, wanita hamil, dan tentu saja masyarakat secara keseluruhan.

Baca juga: Inilah yang berlaku apabila wanita hamil kekurangan zat makanan

Bersedia untuk berjumpa dengan Pakar Pemakanan Klinikal

Oleh itu, jika anda mengalami kekurangan zat makanan, baik kerana pemakanan yang buruk atau keadaan kesihatan tertentu, atau ingin meminta nasihat mengenai diet terbaik untuk diet, anda boleh berbincang dengan pakar pemakanan klinikal. Walau bagaimanapun, sebelum berjumpa dengan pakar pemakanan klinikal, ada baiknya menyediakan perkara berikut:

  • Siapkan senarai soalan yang ingin anda ajukan dan aduan atau gejala yang anda alami, serta catatan mengenai sejarah diet dan aktiviti harian anda.

  • Sekiranya ada, sediakan juga dokumen pemeriksaan sokongan, seperti hasil ujian darah, sinar-X, atau imbasan CT.

  • Beritahu doktor anda mengenai sebarang ubat dan makanan tambahan yang anda ambil.

  • Sekiranya selepas pemeriksaan, pakar pemakanan klinikal memberikan cadangan diet, pastikan anda memahaminya. Tanyakan juga mengenai pilihan rawatan yang ada, kadar kejayaan mereka, dan risiko setiap rawatan.

  • Pastikan anda memilih pakar pemakanan klinikal yang cekap. Anda boleh meminta cadangan daripada pengamal am atau saudara-mara. Pastikan juga pakar pemakanan yang anda pilih dapat berkomunikasi dengan baik dalam menerangkan pemakanan.

  • Pastikan juga anda memilih kemudahan dan perkhidmatan yang mempunyai imej yang baik, lengkap dan mesra.

  • Sekiranya anda ingin memanfaatkan BPJS atau insurans anda, pastikan hospital atau klinik bekerjasama dengan BPJS atau penyedia insurans anda.

Berjumpa dengan pakar pemakanan tidak cukup hanya dengan satu lawatan. Anda mesti berjumpa dengan pakar pemakanan sehingga beberapa lawatan sekurang-kurangnya 6 bulan, bergantung pada perkembangan keadaan kesihatan anda secara keseluruhan. Selain menghadiri sesi konsultasi, berjumpa dengan pakar pemakanan untuk memantau status pemakanan secara berkala mengikut jadual yang ditentukan juga sangat penting untuk menilai perkembangan keadaan kesihatan dan status pemakanan anda, anda tahu.

Baca juga: Kunci untuk Hidup Diet Sihat yang Perlu Anda Ketahui

Itulah beberapa persediaan yang perlu anda lakukan sebelum berjumpa dengan pakar pemakanan klinikal. Untuk memeriksa status pemakanan anda, anda boleh membuat temu janji secara langsung dengan pakar pemakanan di hospital pilihan anda dengan menggunakan aplikasi tersebut . Mudah bukan? Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.