Bolehkah Buta Warna Separa Berjangkit kepada Kanak-kanak?

Jakarta - Sebilangan buta warna adalah jenis kebutaan warna yang terjadi ketika penderita tidak dapat melihat hanya warna tertentu, tidak semua jenis warna seperti buta warna total. Jenis ini kemudian dibahagikan kepada 2, iaitu buta warna merah-hijau dan buta warna biru-kuning. Jadi, mengapa buta warna separa berlaku dan bolehkah buta warna separa diturunkan kepada anak-anak?

Perlu diingat bahawa kerucut di mata bertindak balas terhadap warna yang berbeza. Sebilangan besar mereka bertindak balas terhadap warna merah, beberapa berwarna hijau, dan hanya sebilangan kecil yang bertindak balas terhadap warna biru. Nah, pada orang dengan buta warna separa, sel kerucut rosak. Keadaan ini biasanya diturunkan dari ibu bapa dengan gangguan photopigment kepada anak-anak. Gen yang menyebabkan kebutaan separa warna umumnya adalah kromosom X, jadi keadaan ini lebih biasa pada lelaki daripada wanita.

Baca juga: Mengenali Buta Warna pada Kanak-kanak

Bagaimana Buta Warna Separa Boleh Keturunan?

Sebilangan besar kes buta warna separa didapati merupakan keadaan genetik. Maksudnya, orang-orang dengan rabun warna mendapat keadaan melalui keturunan dari ibu bapa mereka. Keadaan ini lebih kerap berlaku pada lelaki. Namun, dalam beberapa kes, wanita juga berpeluang mengalami kebutaan warna separa. Sebagai penyakit keturunan, kebutaan separa warna biasanya diturunkan dari ibu ke anak.

Ini kerana wanita biasanya menjadi pembawa gangguan genetik. Wanita yang mengalami gangguan genetik tidak semestinya buta warna. Namun, ada kemungkinan dia akan melahirkan bayi dengan keadaan ini. Sementara itu, lelaki yang mengalami kebutaan warna mempunyai peluang kecil untuk menyebarkan penyakit ini kepada anak-anak mereka. Kecuali dia mempunyai pasangan wanita yang menjadi pembawa buta warna kelainan genetik.

Buta warna diwarisi pada kromosom ke-23, yang juga berperanan dalam menentukan jantina. Perlu diingat bahawa kromosom adalah struktur yang mengandung gen, yang tugasnya adalah untuk mengarahkan pembentukan sel, tisu, dan organ dalam tubuh. Kromosom ke-23 terdiri daripada dua bahagian. Wanita mempunyai dua kromosom X, sementara lelaki mempunyai kromosom X dan Y.

Baca juga: Bolehkah Buta Warna Disembuhkan?

Kelainan gen yang menyebabkan buta warna separa hanya terdapat pada kromosom X. Ini bermaksud bahawa lelaki dengan buta warna mempunyai kelainan gen hanya pada kromosom X mereka. Sementara itu, seorang wanita akan mewarisi buta warna separa pada anaknya jika terdapat kelainan pada kedua kromosom X-nya.

Faktor-faktor lain yang menyebabkan kebutaan separa warna

Genetik memang merupakan faktor utama dan paling umum bagi kebutaan separa warna. Tetapi nampaknya, keadaan ini juga boleh berlaku disebabkan oleh pelbagai faktor lain, anda tahu. Berikut adalah beberapa faktor lain yang boleh menyebabkan kebutaan separa warna:

1. Retinopati diabetes

Penyakit degenerasi makula dan retinopati diabetes boleh menyebabkan kerosakan pada retina di mana sel-sel kon berada. Inilah yang menyebabkan penghidap diabetes mengalami buta warna separa.

Baca juga: 5 Kaedah Ujian Buta Warna yang Tepat

2. Penyakit Otak

Orang dengan Alzheimer dan Parkinson juga cenderung mengalami kebutaan warna separa. Selain itu, pengidap demensia juga menghadapi masalah dengan persepsi visual sehingga tidak dapat menafsirkan warna yang dimaksudkan.

3. Kemalangan

Dalam beberapa kes, kecelakaan atau kecederaan serius pada mata juga boleh merosakkan sel kerucut di retina, yang boleh menyebabkan kebutaan warna separa.

Ini adalah beberapa faktor yang boleh menyebabkan buta warna separa. Sehingga kini, tidak ada kaedah rawatan khusus yang dapat mengembalikan sepenuhnya kemampuan orang dengan buta warna. Walau bagaimanapun, orang dengan rabun warna dapat melatih diri mereka untuk membiasakan diri dengan keadaan ini. Seperti apa latihan? Anda boleh meminta doktor di aplikasi melalui sembang atau membuat temu janji dengan doktor di hospital untuk lebih jelas.

Rujukan:
NHS Choices UK. Diakses pada tahun 2020. Kekurangan penglihatan warna (buta warna).
Kesedaran Buta Warna. Diperoleh pada tahun 2020. Punca Buta Warna.