Teman lelaki Suka Bercakap Seperti Dilan, Tanda Psycho?

, Jakarta - Ternyata hubungan yang tidak sihat dalam kencan tidak hanya ditunjukkan melalui kepemilikan. Mengucapkan kata-kata manis terlalu kerap, malah menyombongkan diri seperti Dilan, juga boleh menjadi tanda psiko . Dilan adalah watak dalam filem Dylan 1990 dan Dilan 1991 —Yang akan disiarkan 28 Februari.

Dalam filem itu, yang juga berdasarkan novel karya Pidi Baiq, Dilan digambarkan sebagai pelajar sekolah menengah yang suka membuat kenyataan keterlaluan kepada kekasihnya Milea. Contoh hasutan terbaik tidak dapat dilupakan adalah, "Hilang itu berat, apalagi saya menanggungnya."

Orang Yang Suka Bercakap, Psycho?

Menurut Seth Meyer Psy.D, ahli psikologi dari Pasukan Penilaian Ancaman Sekolah Kesihatan Mental Daerah Los Angeles County, salah satu tanda psikopat atau psiko adalah mempunyai mulut manis yang gemar bermain dengan emosi orang lain.

Semua ini dilakukan untuk meningkatkan ego dan menunjukkan kekuatan kepada pembicara. Seseorang yang psiko dan suka bercakap sering menjadikan orang kesepian sebagai sasaran. Mereka yang kesepian cenderung dengan cepat mempercayai kata-kata manis kerana mereka memerlukan sokongan.

Baca juga: Adakah Psikopat Penyakit Mental?

Sumpah bukan satu-satunya tanda seseorang psiko . Terdapat beberapa tanda yang menyertainya, seperti:

1. Menawan

Sebagai tambahan kepada mulut "manis", mereka yang tergolong dalam psiko sangat menawan pandai membuat ceramah kecil dan selalu nampaknya tahu perkara yang betul untuk disampaikan. Mereka menggunakan pujian untuk mendapatkan kepercayaan. Dan biasanya meninggalkan kesan positif pada lawan bicara.

Mereka terkenal dengan kepandaian dan kisah menarik. Kisah pengembaraan mereka sangat mengagumkan, namun dapat dipercaya. Dan mereka selalu menggambarkan diri mereka dengan cara yang positif.

Baca juga: Kesan Mimpi Buruk Terhadap Keadaan Psikologi

2. Kekurangan Empati

Psikopat tidak peduli dengan orang lain, termasuk keluarga mereka. Apabila mereka menyakiti orang lain, mereka tidak menghadapi masalah. Mereka merasa kebas pada kesakitan orang lain.

Oleh itu, mereka dapat mengatakan dan melakukan perkara-perkara yang cukup merosakkan orang lain tanpa mengabaikan. Sekiranya seseorang berani mendekatinya untuk membincangkan luka mereka, seorang psikopat tidak mungkin menerima tanggungjawab untuk membuat reaksi mereka begitu berbahaya.

3. Memancing Emosi Orang Lain

Psikopat memahami emosi orang lain pada tahap intelektual, dan mereka menggunakan pemahaman itu untuk keuntungan peribadi. Mereka menggunakan perjalanan bersalah dan sanjungan untuk memanipulasi orang lain untuk melakukan perkara yang biasanya tidak mereka lakukan.

4. Mempunyai keyakinan diri yang tinggi

Sama seperti ahli narsisis, psikopat berpendapat peraturan biasa tidak berlaku untuk mereka. Inilah yang menyebabkan banyak psikopat melakukan jenayah tanpa rasa takut untuk ditangkap. Mereka fikir mereka lebih pintar daripada orang lain dan berpendapat bahawa mereka boleh melepaskan apa sahaja yang mereka mahukan.

Baca juga: 4 Tanda Anda Menemui Psikopat

Sebenarnya, menggoda atau menggoda adalah sesuatu yang biasa dalam meneroka hubungan atau hanya menjadi lucu. Tetapi, jika tidak dinyatakan dalam tindakan atau bukti, itu sama dengan omong kosong dan mulut besar.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai tanda-tandanya psiko atau psikologi hubungan, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .