Bukan Cuma Sebagai Tanda Cinta, Coklat Juga Dapat Meringankan Batuk

, Jakarta - Pemberian coklat identik dengan perayaan Hari Valentine pada 14 Februari. Bukan hanya coklat, bunga juga biasanya digunakan sebagai pelengkap untuk diberikan kepada orang yang anda sayangi. Namun, tahukah anda bahawa coklat mempunyai faedah lain, seperti melegakan batuk?

Lancarkan Garis Kesihatan , ramuan dalam coklat dapat membantu melegakan batuk. Batuk adalah keadaan perubatan yang biasa. Walaupun batuk bukanlah keadaan yang berbahaya, ia boleh memberi kesan besar kepada kualiti hidup anda. Penemuan coklat yang dapat melegakan batuk adalah langkah besar ke hadapan.

Baca juga: Ketahui Manfaat Coklat Gelap yang Menakjubkan

Cara menghilangkan batuk dengan coklat

Kajian yang diterbitkan oleh Garis Kesihatan, kandungan theobromine, yang merupakan komposisi dalam koko dianggap jauh lebih berkesan untuk menghentikan batuk. Bahan ini boleh berfungsi lebih baik daripada codeine, zat dalam ubat batuk yang pada masa ini dianggap paling berkesan.

Walaupun ini adalah kajian kecil yang hanya melibatkan 10 orang, para penyelidik mengatakan bahawa jika lebih banyak penyelidikan mengesahkan hasil ini, ramuan coklat dapat digunakan untuk membuat ubat batuk yang lebih baik dengan kesan sampingan yang lebih sedikit daripada ubat-ubatan yang ada.

Baca juga: Berlainan Punca Batuk dengan kahak dan Batuk Kering

Kurangnya Kesan Sampingan

Kajian yang diterbitkan dalam edisi dalam talian Jurnal FASEB mendedahkan, para penyelidik membandingkan keberkesanan satu dos theobromine berbanding plasebo atau codeine dalam menekan batuk.

Sepuluh sukarelawan yang sihat diberi satu daripada tiga pilihan. Dos tunggal diberikan selama tiga lawatan belajar, yang jaraknya satu minggu. Sukarelawan ini terdedah kepada berbagai tahap capsaicin, bahan yang terdapat dalam lada cayenne yang digunakan dalam kajian ini untuk merangsang batuk.

Para penyelidik mendapati bahawa ketika sukarelawan diberi theobromine, kepekatan capsaicin yang diperlukan untuk menyebabkan batuk adalah sekitar sepertiga lebih tinggi daripada jika dibandingkan dengan codeine. Para penyelidik menyimpulkan dalam kajian bahawa theobromine berkesan untuk menenangkan batuk dengan menekan aktiviti saraf vagus, yang bertanggungjawab menyebabkan batuk.

Tidak seperti ubat batuk lain di pasaran, para penyelidik mengatakan bahawa ramuan coklat juga tidak menyebabkan kesan sampingan yang negatif, seperti mengantuk. Ini bermaksud bahawa coklat selamat untuk dimakan pada bila-bila masa. Contohnya bagi orang yang bekerja menggunakan mesin berat atau yang memandu.

Kerana setakat ini codeine diketahui menyebabkan rasa mengantuk yang meningkatkan risiko kecelakaan kerja. Walau bagaimanapun, penyelidikan ini dianggap perlu dikembangkan lagi untuk mengetahui keberkesanan dan kesan sampingan theobromine.

Namun, jika batuk yang anda alami terus berlaku, anda tidak boleh menangguhkannya lagi untuk memeriksa diri anda di hospital. Anda boleh membuat janji temu dengan doktor melalui aplikasi . Rawatan yang betul membantu anda mengelakkan komplikasi dan ketidakselesaan batuk yang mungkin berlaku.

Baca juga: Batuk Kering Semula Jadi, Inilah 5 Cara Mengatasinya

Had Selamat Memakan Coklat

Walaupun baik untuk batuk, coklat digolongkan sebagai makanan yang tinggi kalori. Sekiranya dikonsumsi secara berlebihan, ia boleh menyebabkan kesan sampingan negatif, seperti kenaikan berat badan. Oleh itu, anda mesti lebih berhati-hati untuk memakannya.

Pakar pemakanan mengesyorkan agar anda lebih suka pengambilan coklat gelap bukannya memakan coklat susu. Sebabnya, kandungan kalori dalam coklat gelap lebih rendah. Produk coklat serbuk juga boleh menjadi pilihan, walaupun secara umum anda masih perlu mengehadkan bahagian atau kekerapan penggunaan.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Bahan Coklat Boleh Menenangkan Batuk.
hati.co.uk. Diakses pada tahun 2020. Doktor Mengatakan Coklat Adalah Penyembuhan Batuk Terbaik.