Ketahui Gejala Paten Foramen Ovale (PFO) pada Bayi

, Jakarta - Paten Foramen Ovale (PFO) adalah gangguan jantung kongenital apabila lubang (foramen ovale), yang terletak di antara atrium kanan dan kiri, tidak menutup sepenuhnya setelah bayi dilahirkan. Dalam keadaan normal, foramen ovale akan ditutup secara semula jadi setelah bayi dilahirkan.

Paru-paru janin tidak berfungsi semasa rahim. Bekalan darah kaya oksigen diperoleh dari plasenta dan dihantar ke atrium kanan jantung melalui tali pusat. Ketika itulah foramen ovale menjalankan fungsinya dalam mengalirkan darah secara langsung dari atrium kanan ke atrium kiri jantung, diteruskan ke ventrikel kiri, dan diedarkan ke seluruh badan.

Setelah bayi dilahirkan dan oksigen mula memasuki badan, paru-paru akan mula berfungsi dengan normal dan laluan peredaran darah di jantung juga akan berubah. Darah kaya oksigen dari paru-paru meningkat dan menutup foramen ovale. Sekiranya foramen ovale tidak ditutup maka akan menyebabkan keadaan yang disebut PFO, dan pencampuran darah kaya oksigen dengan darah miskin oksigen.

Baca juga: Masih Muda, Juga Boleh Mengalami Strok

Dalam kebanyakan kes, foramen ovale paten (PFO) tidak menunjukkan sebarang gejala. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes lain yang jarang berlaku, bayi dengan PFO mungkin mengalami beberapa tanda. Salah satu tanda yang muncul dalam PFO atau penyakit jantung kongenital lain seperti: Tetralogi Fallot (TOF). Sementara itu, orang dewasa yang mengalami PFO mengalami tanda-tanda seperti migrain dan strok.

Sehingga kini, penyebab PFO tidak diketahui dengan pasti. Semasa bayi dilahirkan, nafas pertama akan menjadikan paru-paru berfungsi dengan normal. Darah yang bersih dari paru-paru yang memasuki ruang jantung kiri menjadikan tekanan di ruang jantung kiri meningkat, sehingga menutup foramen ovale.

Dalam kes lain, foramen baru akan ditutup pada usia 1 atau 2 tahun atau tidak sama sekali, menyebabkan PFO. Dalam PFO, darah bersih dan kotor menjadi bercampur.

Baca juga: Ternyata ada penyakit jantung kongenital yang dapat disembuhkan

Foramen ovale paten (PFO) dapat didiagnosis melalui pemeriksaan jantung, iaitu melalui pemeriksaan EKG. Apabila lubang foramen ovale sukar dilihat dari gema, mungkin dilakukan ujian gelembung ( ujian gelembung t). Ujian ini dilakukan dengan menyuntik larutan garam melalui urat. Sekiranya pemeriksaan menunjukkan gelembung udara bergerak dari ventrikel kanan ke kiri jantung, doktor dapat mengesahkan bahawa pesakit positif PFO.

Perlu tahu, foramen ovale Biasanya tidak ada komplikasi, kecuali disertai dengan keadaan lain, seperti pembentukan gumpalan darah yang dapat memicu strok. Jangan tutup foramen ovale juga membuat orang dengan PFO rentan terhadap gangguan jantung lain, seperti penyakit injap jantung dan penyakit jantung koronari.

Gangguan peredaran darah juga rentan terhadap penderita PFO. Gangguan ini menyebabkan sejumlah darah miskin oksigen bercampur dengan darah kaya oksigen, sehingga meningkatkan risiko kekurangan oksigen (hipoksia).

Baca juga: Mesti Tahu 4 Gangguan Jantung Kongenital Menyebabkan Tetralogi Fallot

Ibu bapa perlu berwaspada jika anak mereka mengalami keadaan ini. Jangan berlengah lagi untuk segera berjumpa doktor melalui aplikasi tersebut sekiranya ibu dan bapa mengesyaki adanya simptom PFO di Si Kecil. Perbincangan dengan doktor di boleh dilakukan melalui Berbual atau Panggilan Suara / Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Nasihat doktor boleh diterima secara praktikal dengan: muat turun permohonan di Google Play atau App Store sekarang.