Pemadaman Tenaga, Kualiti Udara Jakarta Meningkat

, Jakarta - Baru-baru ini, penduduk Jakarta mesti merasakan udara kotor ketika melakukan aktiviti luar. Ini kerana pencemaran udara Jakarta semakin teruk. Pencemaran ini kelihatan sangat ketara pada waktu pagi yang menyerupai kabut.

Jakarta baru-baru ini menduduki tempat kedua sebagai kota dengan kualiti udara termiskin di dunia. Mutu udara di Jakarta bahkan dinyatakan dalam kategori tidak sihat. Jakarta berada di bawah Dubai yang berada di tempat pertama. Namun, pada pagi Isnin, penilaian kualiti udara Jakarta yang rendah turun ke tangga ke-19 di dunia. Kenapa begitu?

Baca juga: 5 Tumbuhan yang Boleh Melawan Pencemaran Udara

Kualiti Udara Jakarta Lebih Baik Selepas Matikan

Pencemaran udara atau pencemaran udara berlaku apabila satu atau lebih bahan fizikal, kimia atau biologi terdapat di atmosfera. Sekiranya gangguan itu teruk, kesihatan orang yang tinggal di kawasan itu boleh terjejas. Secara amnya, masalah kesihatan yang boleh berlaku kerana kualiti udara yang buruk adalah masalah pernafasan.

Namun, ada empat lokasi di Jakarta yang memiliki kualitas udara yang buruk. Lokasi-lokasi ini termasuk Rawamangun, Kemayoran, dan GBK. Sekiranya anda aktif di kawasan ini, anda harus menggunakan topeng muka untuk melindungi diri anda dari pencemaran.

Terlalu kerap terkena udara kotor boleh mempengaruhi keadaan kesihatan badan. Bahan pencemaran udara di Jakarta dapat memasuki tubuh melalui sistem pernafasan. Bahan yang lebih besar boleh disimpan di saluran pernafasan atas dan bahan kecil atau gas boleh memasuki paru-paru.

Apabila sampai ke paru-paru, zat tersebut dapat menyebar ke aliran darah. Walau bagaimanapun, kesan yang paling biasa adalah jangkitan pernafasan atas. Jenis ARI yang biasa berlaku adalah asma, bronkitis, dan gangguan pernafasan yang lain.

Walaupun begitu, kualiti udara Jakarta meningkat pada hari Isnin pagi (5/8). Ini disebabkan oleh gangguan bekalan elektrik di beberapa wilayah di pulau Jawa dan Bali. Pemadaman elektrik berlaku dari jam 12 tengah hari hingga 9 malam. Malah beberapa kawasan mengalaminya lebih lama.

Baca juga: Bolehkah Pencemaran Udara Menyebabkan Diabetes?

Cara Mencegah Bahaya Pencemaran Udara pada Badan

Pencemaran udara semakin teruk dan boleh menyebabkan pelbagai penyakit di dalam badan. Oleh itu, sangat penting untuk mengelakkan gangguan yang boleh menyebabkan gangguan kepada anda.

Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan, doktor dari sedia menolong anda. Komunikasi dengan doktor dapat dilakukan dengan mudah pada bila-bila masa dan di mana sahaja melalui Berbual atau Suara / Panggilan video .

Selain berbincang dengan doktor di , anda boleh melakukan cara berikut untuk mengelakkan bahaya dari pencemaran udara:

  1. Bersenam di Pagi

Salah satu cara untuk mengelakkan pencemaran udara menyerang badan anda adalah dengan melakukan senaman pada waktu pagi. Sebabnya, kandungan bahan berbahaya berada pada tahap rendah pada 6-10 pagi. Selain itu, senaman juga dapat mencegah kerosakan pada paru-paru, menyumbat saluran darah, dan meningkatkan imuniti.

  1. Gunakan Topeng Muka

Semasa melakukan aktiviti luar, ada baiknya anda selalu menggunakan topeng muka untuk mengelakkan kesan negatif pencemaran udara. Objek yang diletakkan di wajah dapat menghilangkan pencemaran udara dari memasuki saluran pernafasan. Salah satu topeng yang disyorkan untuk digunakan adalah topeng N95.

Jangan lupa untuk selalu menggunakan sebagai rakan anda yang sihat. Dengan , anda juga boleh membeli ubat. Tidak perlu meninggalkan rumah, pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store dan Google Play!

Baca juga: Kenali Jangkitan Pernafasan Kerana Pencemaran Udara