Cuka Sari Apel Boleh Dimakan untuk Diet, Benarkah?

, Jakarta - Selain minum jus lemon setiap pagi, minum cuka sari apel setiap hari dikatakan dapat membantu menurunkan berat badan dengan cepat, anda tahu. Tetapi, adakah ia benar? Ayuh, cari fakta di sini.

Cuka sari apel adalah hasil fermentasi jus epal yang disukai, seperti proses menghasilkan alkohol. Jadi, setelah sari apel diperoleh dengan menghancurkan dan memerah buah, bakteria dan ragi diperkenalkan untuk memulakan penapaian alkohol. Selain itu, kandungan gula semula jadi dalam epal juga akan diubah menjadi alkohol. Dalam proses penapaian kedua, alkohol akan ditukar menjadi cuka oleh bakteria pembentuk asid asetik ( asetobacter ).

Cuka yang diperoleh dari proses penapaian yang panjang ini juga menghasilkan komponen, seperti asid asetik, asid gallic, catechins, dan lain-lain. Inilah yang menjadikan cuka berguna sebagai antioksidan dan antibakteria.

Baca juga: Inilah 7 Kebaikan Cuka Sari Apel untuk Kesihatan

Pada masa ini, cuka sari apel sering dimakan oleh orang ramai kerana ia dapat memberikan banyak manfaat kesihatan. Salah satu kelebihan cuka sari apel adalah penurunan berat badan. Dilaporkan dari WebMD , Debbie Davis, RD, pakar pemakanan mendedahkan bahawa cuka sari apel mungkin berperanan dalam penurunan berat badan.

Kajian yang mengkaji kesan jangka panjang cuka sari apel terhadap kesihatan, mendapati bahawa memakan cuka sari apel dapat membantu menurunkan berat badan, walaupun dalam jumlah kecil. Dalam kajian itu, para peserta diminta untuk minum 2 sudu cuka sari apel sebelum makan besar setiap hari selama satu bulan. Hasilnya, berat badan mereka turun sekitar 1-2 kilogram.

Berdasarkan beberapa kajian, kelebihan cuka sari apel yang dapat membantu menurunkan berat badan adalah seperti berikut:

  • Mengawal Gula Darah dan Selera Makan

Satu kajian mendapati bahawa cuka sari apel dapat meningkatkan kepekaan insulin sekitar 19–34 peratus. Ini tentu menjadikan pengambilan gula yang anda perolehi dari makan makanan karbohidrat dapat diserap dengan baik di dalam badan, sehingga kadar gula dalam darah tetap seimbang. Melalui kajian lain, cuka sari apel terbukti dapat menurunkan kadar gula darah sebanyak 34 peratus, setelah para peserta memakan roti putih.

Melalui hasil positif ini, dapat disimpulkan bahawa cuka sari apel dapat membantu mengatasi diabetes jenis 2, serta menekan rasa lapar dari makanan manis dan karbohidrat.

  • Kurangkan Lemak Perut

Dalam kajian terhadap 175 orang yang gemuk, didapati bahawa peserta yang memakan satu sudu cuka sehari kehilangan rata-rata 1,17 kilogram. Sementara peserta yang mengambil dua sudu cuka sehari mengalami penurunan berat badan purata 1.67 kilogram.

Kedua-dua kumpulan juga mengalami penurunan lemak viseral, yang merupakan lemak berbahaya yang menyebabkan perut buncit yang sering dikaitkan dengan penyakit kronik yang disebabkan oleh kegemukan.

Baca juga: 5 Pergerakan Mengecilkan Perut Anda Sebelum Tidur

  • Pencernaan yang lancar

Sekiranya anda sering mengalami masalah pencernaan, seperti sembelit, memakan cuka sari apel mungkin merupakan penyelesaian yang tepat. Menurut Cording, cuka sari apel adalah diuretik semula jadi yang dapat membantu kembung dan sembelit bagi banyak orang. Dengan cara itu, perut anda akan menjadi lebih selesa, lebih ramping, dan lebih sihat.

Walau bagaimanapun, anda tidak semestinya menjadikan cuka sari apel satu-satunya cara untuk menurunkan berat badan. Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, anda masih perlu menggabungkan pengambilan cuka sari apel dengan perubahan dalam diet dan senaman.

Baca juga: Atasi Titik Gelap dengan Cuka Apple Cider

Untuk membincangkan mengenai diet dan pemakanan, gunakan saja aplikasinya . Hubungi doktor melalui ciri tersebut Bercakap dengan Seorang Doktor untuk mendapatkan nasihat kesihatan melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, muat turun permohonan sekarang juga di App Store dan Google Play.