Inilah perbezaan antara barah rektum dan barah kolorektal

, Jakarta - Kanser kolorektal (usus besar) dan barah rektum sering dianggap sama. Walaupun terdapat persamaan, terdapat perbezaan antara barah rektum dan barah kolorektal.

Kolon dan rektum adalah kedua-dua bahagian usus besar, yang mempunyai tujuan terakhir ke saluran pencernaan. Usus besar sekitar 1.5 meter dan terdiri daripada empat bahagian yang berdekatan dengan rongga perut. Rektum adalah bahagian usus besar yang memanjang ke dubur.

Kanser rektum Vs Kanser kolorektal

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai perbezaan antara barah rektum dan barah kolorektal, berikut adalah keterangan:

  1. Jantina

Kanser usus besar berlaku pada wanita dan lelaki, sementara barah rektum lebih kerap berlaku pada lelaki.

Baca juga: Terapi Radiasi Dapat Merawat Kanser rektum, Inilah Faktanya

  1. Anatomi

Bekalan darah, saliran limfa, dan bekalan saraf kolon dan rektum sangat berbeza. Ini penting kerana barah metastasis (merebak) ke kawasan tubuh yang lain melalui aliran darah dan saluran limfa.

  1. Pengulangan Penyakit

Ini adalah perbezaan terbesar di mana pada umumnya, kanser rektal lebih sulit disembuhkan, dengan kambuhan berkembang antara 15-45 persen.

  1. Pencerobohan Rangkaian Sekitar

Kanser kolon berada di rongga perut sehingga mempunyai lebih banyak "ruang" di sekitarnya, sementara barah rektum terjadi di dekat dubur dan agak jauh dari tisu atau organ lain. Ini menjadikan barah kolorektal mempunyai peluang lebih besar untuk merebak ke tisu berdekatan.

Baca juga: Inilah sebab mengapa obesiti berisiko mendapat barah rektum

  1. Pembedahan

Pembedahan untuk barah usus besar mungkin disarankan pada setiap tahap penyakit, sedangkan pembedahan saja yang dilakukan tanpa kemoterapi atau terapi radiasi biasanya diresepkan untuk tahap 1 dan 2 saja. Sebaliknya, pembedahan untuk kanser rektum dapat dilakukan dari tahap 1 hingga 3, yang sesuai dengan kemoterapi dan terapi radiasi.

  1. Kesukaran Pembedahan

Pembedahan untuk kanser kolon jauh lebih sederhana daripada kanser rektum. Pembedahan rektum lebih sukar kerana struktur rektum yang rumit, sehingga sukar untuk memasuki tumor sehingga tidak menyebabkan komplikasi di kawasan sekitarnya.

  1. kolostomi

Orang yang pernah menjalani pembedahan barah rektum cenderung mempunyai kolostomi kekal. Ini kerana penyingkiran sfinkter dubur sering diperlukan, yang tidak dapat diganti atau dibina semula.

  1. Terapi radiasi

Radiasi tidak biasa digunakan untuk barah usus besar tetapi untuk kanser rektum adalah wajib (terutama tahap 2 atau 3).

  1. Kemoterapi

Kemoterapi untuk barah usus sering digunakan sebagai tambahan kepada pembedahan pada peringkat 3 dan 4 (dan kadang-kadang 2). Manakala pada kanser rektum, kemoterapi dapat digunakan walaupun dengan penyakit tahap 1.

  1. Komplikasi Pasca Operasi

Orang yang menderita kanser rektum lebih cenderung mengalami komplikasi pasca pembedahan jika dibandingkan dengan mereka yang menjalani pembedahan barah usus besar.

Maklumat yang lebih terperinci mengenai perbezaan antara kanser rektum dan usus besar boleh diminta melalui aplikasi . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Bagaimana, cukup muat turun melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual , bila-bila masa dan di mana sahaja tanpa perlu meninggalkan rumah.

Dari pelbagai perbezaan ini, barah rektum dan barah kolorektal mempunyai simptom yang sama, seperti sakit perut atau sensasi gas di kawasan perut, sembelit atau cirit-birit, najis hitam, gelap, atau merah, semuanya dapat menunjukkan darah, dan merasa lemah atau penat.

Doktor menggunakan pendekatan yang sama untuk mendiagnosis kedua-dua jenis barah. Anda mungkin akan mendapat kolonoskopi. Dalam prosedur ini, doktor menggunakan tiub panjang, nipis dan fleksibel untuk melihat bahagian dalam rektum dan usus besar.

Sekiranya doktor menemui kawasan yang menunjukkan barah, doktor boleh mengambil sampel kecil yang disebut biopsi untuk diuji. Banyak orang mempunyai pertumbuhan kecil di usus besar, yang disebut polip, yang tidak barah tetapi mungkin memerlukan pembedahan sebelum menjadi masalah.

Rujukan:
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Kanser Kolon dan rektum: Apakah Perbezaannya?
Kesihatan yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Perbezaan Antara Kanser Kolorektal dan Kolon.