Pembedahan Kista Dermoid, Inilah Yang Perlu Anda Ketahui

, Jakarta - Pernahkah anda mendengar mengenai kista dermoid? Kista dermoid adalah keadaan kongenital, yang bermaksud, mereka hadir semasa kelahiran. Kista ini berbentuk seperti kantung tertutup berhampiran permukaan kulit yang terbentuk semasa perkembangan bayi di dalam rahim.

Kista dermoid boleh terbentuk di mana sahaja di badan dan mungkin mengandungi folikel rambut, tisu kulit, dan kelenjar yang menghasilkan peluh dan minyak kulit. Kelenjar terus menghasilkan bahan ini sehingga kista dapat terus tumbuh. Kista dermoid adalah keadaan yang agak biasa. Mereka biasanya tidak berbahaya, tetapi memerlukan pembedahan untuk membuangnya kerana tidak hilang sendiri.

Baca juga: Harus Tahu, Inilah Gejala Kista Dermoid

Prosedur Pembedahan Kista Dermoid

Tidak kira di mana kista tumbuh, satu-satunya pilihan rawatan untuk kista dermoid adalah pembuangan pembedahan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor utama yang perlu dipertimbangkan sebelum pembedahan kista dermoid dilakukan, terutamanya jika sista berlaku pada kanak-kanak, misalnya:

  • Sejarah perubatan
  • Simptom
  • Risiko atau kehadiran jangkitan
  • Toleransi untuk pembedahan dan ubat pasca operasi diperlukan
  • Keterukan sista
  • Keutamaan ibu bapa

Sekiranya pembedahan diputuskan, perkara berikut akan berlaku sebelum, semasa, dan setelah prosedur:

Sebelum Operasi

Pastikan anda mengikuti semua arahan yang diberikan doktor sebelum pembedahan. Mereka akan memberitahu anda bila berhenti makan atau minum ubat sebelum pembedahan. Kerana anestesia umum digunakan untuk prosedur ini.

Semasa Operasi

Untuk pembedahan kista dermoid periorbital, sayatan kecil sering dapat dibuat di dekat alis atau garis rambut untuk membantu menyembunyikan parut. Kista dikeluarkan dengan hati-hati melalui sayatan. Keseluruhan prosedur mengambil masa kira-kira 30 minit.

Pembedahan dermoid ovari lebih rumit. Dalam beberapa kes, ia boleh dilakukan tanpa membuang ovari. Ini dipanggil sistektomi ovari. Walau bagaimanapun, jika sista terlalu besar atau terdapat terlalu banyak kerosakan pada ovari, ovari dan sista mungkin harus dikeluarkan bersama.

Kista dermoid tulang belakang dikeluarkan dengan pembedahan mikro. Ini dilakukan dengan menggunakan instrumen yang sangat kecil. Semasa prosedur, pesakit akan berbaring di atas meja operasi semasa pakar bedah bekerja. Lapisan nipis tulang belakang (dura) dibuka untuk mengakses sista. Fungsi saraf juga dipantau dengan teliti semasa pembedahan.

Selepas operasi

Beberapa pembedahan sista dilakukan sebagai prosedur pesakit luar. Ini bermakna seseorang boleh pulang ke rumah pada hari yang sama. Sementara itu, pembedahan tulang belakang mungkin memerlukan bermalam di hospital untuk melihat apakah ada komplikasi. Sekiranya sista tulang belakang mempunyai ikatan yang terlalu kuat pada tulang belakang atau saraf, doktor akan membuang sebanyak mungkin kista dengan selamat. Kista yang tinggal juga akan dipantau secara berkala selepas itu. Pemulihan selepas pembedahan boleh mengambil masa sekurang-kurangnya dua atau tiga minggu, bergantung pada lokasi kista.

Baca juga: Pemeriksaan untuk Mengesan Kemunculan Kista Dermoid

Atas Sebab Ini, Pembedahan Kista Dermoid Perlu Dilakukan

Walaupun kista dermoid yang tidak dirawat umumnya tidak berbahaya, ketika berada di dalam dan sekitar wajah dan leher, mereka boleh menyebabkan pembengkakan yang mungkin mengganggu. Selain itu, ada satu masalah besar yang mungkin terjadi pada kista dermoid yang tidak diperiksa, ia boleh pecah dan menyebabkan jangkitan pada tisu sekitarnya.

Kista dermoid tulang belakang yang tidak dirawat boleh tumbuh cukup besar untuk mencederakan saraf tunjang atau saraf. Walaupun kista dermoid ovari biasanya bukan barah, dan mereka boleh tumbuh cukup besar. Ini boleh mempengaruhi kedudukan ovari di dalam badan. Kista juga boleh menyebabkan putaran ovari (kilasan). Kilasan ovari boleh mempengaruhi aliran darah ke ovari yang kemudiannya mempengaruhi kemampuan hamil.

Baca juga: Sukar dikesan, Kista Dermoid Berkembang Sehingga Dewasa

Oleh itu, jika anda atau ahli keluarga di rumah mempunyai kista dermoid di badannya, anda harus memeriksanya secepat mungkin di hospital terdekat. Kerana dengan pemeriksaan, doktor akan mengetahui rawatan yang tepat agar masalah yang tidak diingini tidak timbul di kemudian hari. Ambil segera telefon pintar -mu dan buat janji temu dengan doktor di hospital menggunakan aplikasi . Dengan aplikasi tersebut Jadi, anda tidak perlu lagi membuang masa menunggu di barisan hospital.

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diperoleh pada tahun 2021. Dermoid Cyst.
Kesihatan Kanak-kanak Stanford. Diakses pada tahun 2021. Dermoid Cyst pada Kanak-kanak.
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Dermoid Cyst.