Inilah Cara Membersihkan Peralatan Bayi Yang Baru Lahir

, Jakarta - Mempunyai bayi yang baru lahir memang merupakan masa yang sukar bagi sebilangan ibu bapa. Selain memerlukan proses penyesuaian, ibu bapa juga perlu memperhatikan keadaan kesihatan bayi. Pelbagai cara perlu dipertimbangkan agar keadaan kesihatan bayi terjaga, salah satunya adalah dengan menjaga peralatan bayi bersih dan steril.

Baca juga: Ibu Baru, Inilah Cara Memandikan Bayi Yang Baru Lahir

Bukan sahaja menenangkan, kadang-kadang bayi yang baru lahir juga memerlukan pipet susu ke pacifier dalam kehidupan seharian mereka. Penggunaannya yang cukup kerap membuat ibu bapa harus menjaga kebersihan semua peralatan bayi dengan betul, sehingga bayi tidak mengalami pelbagai penyakit yang mempengaruhi saluran gastrointestinal, seperti cirit-birit.

Inilah Cara Yang Betul untuk Membersihkan Peralatan Bayi

Membersihkan peralatan yang digunakan bayi setiap hari bukanlah perkara yang remeh. Kebersihan peralatan yang digunakan oleh bayi sebenarnya berkaitan langsung dengan keadaan kesihatan bayi. Walaupun kelihatan sederhana, membersihkan peralatan bayi yang tidak sesuai boleh mencetuskan pelbagai masalah kesihatan, seperti cirit-birit. Untuk itu, ketahui beberapa cara yang boleh dilakukan semasa membersihkan peralatan bayi dengan betul.

1. Basuh Tangan Sebelum Membersihkan Peralatan Bayi

Sebelum membersihkan peralatan bayi, pastikan selalu berada dalam keadaan bersih. Sentiasa mencuci tangan sebelum membersihkan peralatan bayi adalah salah satu cara untuk mengelakkan pemindahan bakteria dari tangan ibu ke peralatan bayi.

2. Segera Bersihkan Peralatan Bayi Setelah Digunakan

Bermula dari botol susu, dot, hingga pipet susu, anda harus membersihkannya sebaik sahaja digunakan. Jangan biarkan peralatan bayi kotor dalam jangka masa yang lama. Mula-mula keluarkan bahagian dari peralatan bayi, seperti botol, pacifier, dan bahagian lain. Kemudian, letakkan di dalam bekas yang khusus untuk mencuci peralatan bayi.

3. Gunakan Air suam dan sabun khas

Masukkan air suam ke dalam bekas berisi peralatan bayi dan berikan sabun khas yang disediakan untuk mencuci peralatan bayi. Jangan lupa menggunakan berus botol yang boleh mencapai bahagian dalam atau sempit botol dan peralatan lain. Pastikan semua bahagian peralatan telah dibasuh dengan betul.

4. Bersihkan dengan air yang mengalir

Bersihkan peralatan bayi di bawah air yang mengalir. Pastikan tidak ada sabun yang tersisa di antara perkakas yang sempit atau kecil.

5. Pastikan peralatan kering

Setelah mencuci, letakkan di rak pinggan mangkuk yang bersih dan pastikan peralatan bayi kering sehingga tidak menjadi tempat pembiakan bakteria atau kuman.

Perkara lain yang perlu dipertimbangkan dalam membersihkan peralatan bayi adalah memastikan sikat botol sentiasa bersih dan steril. Selain itu, setelah mencuci perkakas, jangan lupa untuk mencuci tangan lagi dan membersihkan mesin basuh pinggan mangkuk.

Baca juga: Cara Menjaga Peralatan Susu Bayi Steril dari Corona

Sterilkan Peralatan Bayi

Membersihkan peralatan bayi tidak hanya dicuci. Peralatan bayi juga perlu disterilkan agar sentiasa bersih dan baik. Lakukan pensterilan setelah ibu mencuci peralatan bayi. Terdapat beberapa cara pensterilan yang boleh dilakukan, seperti:

1. Air Mendidih

Ibu boleh mensterilkan menggunakan air mendidih. Namun, jika anda akan menggunakan kaedah ini, pastikan peralatan yang hendak disterilkan selamat dimasukkan ke dalam air mendidih. Sekiranya peralatan bayi kering selepas mencuci, masukkan ke dalam bekas besar di atas dapur, biarkan proses mendidih selama 10 minit. Pastikan semua peralatan bayi ada di dalam air.

Proses pensterilan ini mempunyai kelemahan menjadikan kualiti barang bayi lebih mudah menurun. Untuk itu, jangan lupa untuk selalu memastikan peralatan bayi sentiasa dalam keadaan baik sebelum digunakan lagi.

2. Pensteril

Pada masa ini, terdapat banyak alat steril di pasaran yang boleh digunakan oleh ibu untuk mensterilkan peralatan bayi. Sebelum menggunakan, pastikan ibu mengikuti prosedur yang disarankan agar proses steril berjalan dengan optimum.

Baca juga: Peralatan Baru Lahir Ini Mesti Ada di Rumah

Itulah beberapa kaedah yang betul yang boleh digunakan oleh ibu untuk membersihkan peralatan bayi yang baru lahir. Untuk masalah kesihatan yang dialami oleh bayi, ibu boleh menggunakan aplikasi tersebut dan tanyakan terus kepada pakar pediatrik rawatan pertama yang boleh dilakukan di rumah. Ayuh, muat turun sekarang melalui App Store atau Google Play!

Rujukan:
Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit. Diakses pada tahun 2020. Cara Membersihkan, Membersihkan, dan Menyimpan Item Makan Bayi.
Kesihatan Ibu Bapa. Diakses pada tahun 2020. Cara Paling Selamat untuk Mensterilkan Botol Bayi.
Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK. Diakses pada tahun 2020. Mensterilkan Botol Bayi.
Keluarga yang Sangat Baik. Diakses pada tahun 2020. Cara Mensterilkan Botol dan Puting Bayi.