Memicit-micit tanda-tanda rabun dekat, benarkah?

Jakarta - Rabun dekat (rabun) menyukarkan penderita untuk melihat objek yang berada jauh. Penyakit mata ini boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, tetapi aduan sering muncul pada usia sekolah hingga remaja. Kanak-kanak dengan rabun jauh kesukaran melihat tulisan guru di papan hitam, sehingga mereka memilih untuk duduk di barisan depan. Sekiranya terpaksa duduk di barisan belakang, dia akan menyipit dengan harapan pandangannya lebih fokus.

Memang benar bahawa rabun jauh menjadikan penderitaan juling

Terutama ketika melihat objek yang berada jauh, seperti papan tanda lalu lintas. Tanda-tanda lain termasuk sakit kepala, mata letih, kekerapan berkedip meningkat, dan menggosok makanan yang kerap. Secara amnya, gejala-gejala ini perlahan-lahan hilang dengan bertambahnya usia. Sekiranya gejala ini berterusan dan cenderung menjadi lebih teruk, segera berjumpa dengan pakar oftalmologi anda .

Penglihatan dekat berlaku apabila kornea lebih panjang atau lebih rata daripada biasa. Ini menyebabkan cahaya tidak dapat memusatkan perhatian tepat pada retina, sebaliknya jatuh ke titik di hadapan retina. Sebab-sebab lain yang perlu diperhatikan adalah keturunan, pengaruh persekitaran (seperti kebiasaan menonton TV dari jarak dekat), dan kerosakan bias pada mata.

Inilah Cara Mengubati Rabun

Rawatan bertujuan untuk memfokuskan cahaya pada retina. Pilihannya bergantung pada usia, keparahan, dan keadaan kesihatan keseluruhan orang yang rabun jauh. Tetapi secara amnya, rawatan rabun jauh berikut dapat dipilih:

1. Pakai Kaca Mata atau Kanta Sentuh

Pelbagai penyakit mata, seperti rabun jauh, rabun jauh, dan silinder dapat dirawat menggunakan kacamata. Doktor akan menetapkan cermin mata mengikut tahap keperitan rabun yang dialami. Atau, anda boleh menggunakan kanta lekap untuk mengatasi rabun jauh. Penggunaan kanta lekap perlu berhati-hati kerana jika sembarangan, kanta lekap berpotensi merosakkan mata. Tanya doktor mata anda mengenai cara menggunakan dan merawat kanta lekap dengan betul.

2. Operasi Pancaran Laser

Pada masa ini, terdapat banyak pilihan untuk pembedahan mata laser, termasuk: keratomileusis epitel laser (LASEK), keratektomi in situ laser (LASIK), dan keratektomi photorefractive (PRK). Selepas LASEK atau LASIK, penglihatan bertambah baik dalam beberapa jam atau hari. Proses pemulihan memakan masa sekurang-kurangnya sebulan. Dalam PRK, pemulihan berlaku beberapa bulan. Prosedur ini disyorkan untuk orang dengan rabun jauh berusia kurang dari 21 tahun kerana pertumbuhan bola mata telah berhenti. LASIK hanya dilakukan sekiranya pesakit mempunyai ketebalan kornea yang mencukupi.

3. Implantasi Lensa Buatan

Rabun jauh yang teruk memerlukan rawatan khas, seperti implantasi lensa buatan ke dalam mata. Ini dilakukan dengan memasukkan lensa tiruan tanpa mengeluarkan cermin mata yang asal. Prosedur ini dilakukan jika rabun jauh tidak dapat diobati dengan pembedahan laser.

Baca juga: Bukan hanya menyerang ibu bapa, rabun jauh juga dapat dialami oleh anak-anak

Itulah fakta mengenai rabun jauh yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda mempunyai aduan mata, jangan ragu untuk berjumpa dengan doktor mata anda . Anda boleh menggunakan aplikasi untuk meminta doktor mata bila-bila masa dan di mana sahaja melalui berbual, dan Panggilan Suara / Video. Ayuh, cepat muat turun permohonan di App Store atau Google Play!