Hati-hati, Rasa rendah diri dapat mempengaruhi kesihatan mental

, Jakarta - Keyakinan diri yang rendah dapat disebabkan oleh pengalaman masa kecil yang penuh dengan keganasan atau perkara negatif, sehingga kesannya dapat bertahan hingga dewasa. Menurut Alfred Adler, ahli psikologi dari Australia, pengalaman kanak-kanak seperti mendengar komen negatif tentangnya akan merosakkan imej diri anak yang akan terus meningkat dewasa.

Perawakan fizikal, status sosial, mesej budaya seperti seorang wanita mesti langsing dan didikan dapat mengembangkan perasaan rendah diri. Sama ada kita menyedarinya atau tidak, perasaan rendah diri ini boleh mempengaruhi kesihatan mental.

Baca juga: Perbezaan antara Confident dan Narcissistic

Lebih kompleks, keyakinan diri adalah faktor penentu yang mendorong seseorang untuk membuat keputusan hidup yang sihat, konstruktif, dan adaptif. Orang yang mempunyai harga diri yang rendah dapat membuat keputusan merosakkan diri seperti bertolak ansur dengan tingkah laku negatif terhadap diri mereka yang akhirnya merugikan diri sendiri.

Kesan harga diri yang rendah terhadap Kesihatan Mental

Kami telah membincangkan apa yang mencetuskan harga diri yang rendah dan bagaimana ia mempengaruhi kesihatan mental. Kesan harga diri yang rendah terhadap kesihatan mental adalah seperti berikut:

1. Menciptakan kegelisahan, tekanan, kesepian, dan peningkatan kemungkinan kemurungan.

2. Menyebabkan masalah dalam interaksi sosial mulai dari persahabatan, kerja, hingga hubungan romantis.

3. Menghalang pencapaian pendidikan dan kerjaya.

4. Menjadi peningkatan kerentanan terhadap penyalahgunaan dadah dan alkohol.

Baca juga: Cara Meningkatkan Keyakinan pada Remaja

Yang paling teruk, keyakinan diri yang rendah dapat menjadikan seseorang itu kurang produktif atau bahkan secara aktif merosakkan diri sendiri. Oleh itu, menyedari kesan negatif harga diri yang rendah terhadap kesihatan mental sangat penting untuk membina keyakinan diri.

Belajar mencintai diri sendiri dan berusaha menjalani kehidupan yang lebih baik boleh menjadi cara untuk menjadi lebih yakin. Sebenarnya kuncinya adalah untuk mencabar dan menyesuaikan pemikiran negatif ini menjadi yang lebih positif. Belajar menghormati dan menjaga minda dan badan melalui gaya hidup sihat juga penting.

Diet, senaman, dan meditasi yang baik dapat menjadi batu loncatan pertama untuk mendapatkan kembali keyakinan diri, baik secara fizikal dan emosi. Terlibat sepenuhnya dengan orang yang kita sayangi juga merupakan faktor yang tidak boleh dilupakan.

Baca juga: Berhati-hati, 4 Perkara Ini Dapat Menurunkan Keyakinan Anak Anda

Merasa disayangi dan disokong adalah cara terbaik untuk mula meningkatkan keyakinan diri anda. Sekiranya anda tidak mempunyai rakan atau keluarga yang rapat, pertimbangkan untuk menyertai kumpulan sokongan atau sukarela. Menolong orang lain adalah kaedah terbaik untuk menolong diri sendiri.

Sekiranya anda memerlukan maklumat yang lebih terperinci mengenai masalah kesihatan mental, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik. Ia cukup muat turun permohonan melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .

Menjadikan Damai dengan Diri Anda Kunci untuk Meningkatkan Keyakinan

Menolak suara dalaman yang selalu kritikal terhadap diri sendiri adalah perkara pertama yang boleh anda lakukan untuk meningkatkan keyakinan diri. Daripada memfokuskan diri untuk menilai diri sendiri, sebaliknya anda boleh mengakui ketika keadaan sukar dan cuba memperkuatkan diri.

Ini dapat dilakukan dengan memaafkan diri sendiri ketika anda tidak melakukan sesuatu seperti yang diharapkan. Cuba bersikap lembut dengan diri sendiri dan bukannya mengkritik diri sendiri apabila keadaan tidak berjalan seperti yang diharapkan.

Ini boleh menjadi sangat sukar jika anda tidak terbiasa dengannya. Ketahuilah emosi anda. Sekiranya anda merasa kecewa dengan situasi, cubalah membiarkan diri anda mengalami emosi secara seimbang, tanpa menekannya atau terbawa-bawa.

Semasa mempraktikkan ini, cubalah untuk tidak terlalu menganggap diri anda mempunyai emosi negatif. Sekiranya anda dapat menyedari bahawa setiap emosi datang dan pergi dan akhirnya berlalu, itu akan membantu anda untuk tidak terbeban dengan perasaan anda. Cuba cari potensi dalam diri anda yang dapat dikembangkan. Menemui positif dalam diri anda akan membantu anda meningkatkan keyakinan diri. Semoga berjaya, ya!

Rujukan:
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. Apa yang Boleh Menyebabkan Kompleks Rendah Diri?
Pusat Psik. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Nilai Diri Rendah Mempengaruhi Anda?
Universiti Texas di Austin. Diakses pada tahun 2020. Harga diri.