Adakah Terdapat Rawatan untuk Tachycardia Supraventricular?

, Jakarta - Takikardia supraventrikular (SVT) atau takikardia supraventrikular berlaku kerana gangguan irama di jantung. Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan ini berlaku, tetapi yang paling biasa adalah gangguan jantung. Jadi, adakah cara rawatan yang boleh dilakukan untuk merawat takikardia supraventricular?

Penyakit ini menyebabkan jantung berdegup lebih cepat. Peningkatan degupan jantung ini dikatakan berasal dari impuls elektrik di atrium jantung atau simpul AV, yang merupakan ruang di atas ruang jantung atau ventrikel. Keadaan ini berlaku apabila impuls elektrik yang bertanggungjawab mengatur degupan jantung tidak dapat berfungsi dengan normal. Rawatan untuk penyakit ini bergantung pada keparahan dan gejala yang muncul.

Baca juga: 6 Tanda SVT pada Kanak-kanak yang Perlu Anda Fahami

Cara Mudah Merawat Tachycardia Supraventricular

Tachycardia supraventricular menyebabkan jantung berdegup lebih cepat sehingga otot jantung tidak dapat berehat di antara kontraksi. Keadaan ini kemudian menyebabkan jantung tidak dapat memenuhi keperluan bekalan darah badan. Salah satu organ yang terjejas dan mungkin kekurangan bekalan darah adalah otak. Sekiranya ini berlaku, seseorang berisiko mengalami pening atau pingsan.

Umumnya SVT hanya akan berlaku sekali seumur hidup, dan selalunya tidak memerlukan rawatan khas. Gangguan irama jantung yang berlaku hanya sekali dan tidak menyebabkan gejala biasanya menjadi lebih baik dengan sendirinya. Selebihnya, penghidap penyakit ini dapat hidup secara normal dan tidak lagi mengalami gangguan irama jantung. Tetapi dalam beberapa keadaan, gejala penyakit ini boleh berterusan dan sangat membimbangkan. Risiko jangka panjang SVT meningkat pada orang yang mempunyai sejarah penyakit jantung atau masalah sebelumnya.

Baca juga: Kenali 9 Gejala Tachycardia Supraventrikular yang Perlu Diperhatikan

Untuk mengubati penyakit ini, ia dilakukan dengan menumpukan perhatian pada usaha mengurangkan degupan jantung. Rawatan juga dilakukan untuk membetulkan litar elektrik yang tidak normal. SVT yang tidak disertai dengan gejala biasanya menjadi lebih baik tanpa rawatan, tetapi ada beberapa petua yang dapat digunakan untuk mengubati keadaan ini, misalnya dengan terapi air dingin, yaitu dengan meletakkan wajah anda dalam semangkuk air dingin dan ais, dan menahan nafas anda selama beberapa saat.

Selain itu, ada juga kaedah yang dikenali sebagai manuver Valsalva. Kaedah ini dilakukan dalam beberapa langkah, bermula dari menahan nafas, menutup mulut dengan erat, menutup hidung dengan erat, dan meniup sekeras yang anda boleh. Kaedah ini dikatakan mempengaruhi sistem saraf yang mengawal degupan jantung, sehingga degup jantung dapat menjadi lebih lambat.

Walaupun takikardia supraventrikular yang berlaku berulang kali atau berpanjangan boleh dirawat dengan beberapa langkah perubatan. Keadaan ini dapat diatasi dengan memberikan ubat irama jantung, ablasi melalui kateterisasi jantung, memasukkan alat pacu jantung, dan pada orang dengan SVT yang disebabkan oleh penyakit lain, perlu mengatasi penyebab gejala sebelum rawatan dijalankan untuk merawat SVT.

Baca juga: Inilah Cara Mengubati Tachycardia atau Palpitations di Rumah

Ketahui lebih lanjut mengenai SVT dan cara merawatnya dengan meminta doktor di aplikasi . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah melalui Panggilan Video / Suara dan Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan
Mayoklinik (2019). Takikardia
Emedicinehealth (2019). SVT (Supraventricular Tachycardia) vs. Serangan jantung