Perkembangan Bayi 36 Bulan

Jakarta - Walaupun bayinya berusia 3 tahun, dia semakin banyak belajar antara aktiviti hariannya. Dia semakin aktif dan rasa ingin tahu semakin bertambah. Kanak-kanak lebih bahagia apabila mereka menemui perkara baru dalam hidup mereka. Dia juga akan belajar dari pengalaman yang diperoleh sebagai hasil dari apa yang dilakukannya. Ibu, ketahui lebih lanjut mengenai bagaimana perkembangan anak pada usia 3 tahun, ayuh!

Lihat Bagaimana Kanak-kanak Berkembang

Kanak-kanak itu mula memahami bahawa dia mula dapat mengurus barang-barangnya sendiri dan menyimpannya setelah digunakan. Sudah tentu, ibu masih perlu mengingatkan dengan lembut sebagai arahan untuknya. Sekiranya si anak enggan mengambil atau merapikan barangnya, ibu dapat menanganinya dengan permainan kecil, seperti bersaing untuk membersihkan semua barang yang tersebar.

Anak itu kini semakin yakin dan tidak takut untuk menunjukkannya kepada ibu. Dia sangat bangga dengan apa yang boleh dilakukannya sekarang. Dia boleh bermain dengan rakan-rakannya di sekolah, memilih aktiviti apa yang dia suka, dan belajar perkara baru setiap hari. Terus menyokong bayi untuk menjadi pemikir kreatif. Biarkan anak itu mengekspresikan dirinya dan tidak memperkecilkan pendapatnya.

Baca juga: Perkembangan Bayi 32 Bulan

Cuba tanyakan kepadanya soalan dan dengarkan apa yang dia katakan sebagai tindak balas. Sekiranya dia masih mendapat jawapan yang salah, bantu dengan mengatakan jawapan yang betul. Mendapatkan anak anda terlibat dalam semua perkara artistik, sama ada membantu ibu membakar kuih, melukis jari, atau bermain muzik membantu mengembangkan pemikiran kreatif. Membaca buku selalu menjadi cara untuk memperbaiki cara kanak-kanak melihat dunia dalam pengertian yang lebih luas.

Hati-hati dengan Selsema dan Jangkitan Telinga

Ketahui selsema dan jangkitan telinga yang menyerang kanak-kanak kerana interaksi sosial yang mereka lakukan. Dia akan lebih mudah terkena kuman dan virus yang menyebar dengan sangat cepat di dalam kelas ketika seorang kanak-kanak bersin atau menyentuh pelbagai objek. Mainan, meja, dan rakan adalah sumber kuman. Wah!

Ini adalah masa yang tepat untuk membiasakan diri dengan mencuci tangan anak-anak. Pastikan anak anda memahami cara menutup batuk dan bersin dengan tangan atau sapu tangan atau tisu, dan juga pastikan dia membersihkan tangannya dengan sabun dan air sehingga bersih selepas itu, terutama jika dia ingin menjamah makanan. Mencuci tangan juga wajib dilakukan selepas kanak-kanak menggunakan tandas atau bermain di luar.

Baca juga: Perkembangan Bayi 33 Bulan

Kesesakan hidung sering disertai oleh jangkitan telinga. Sekiranya dia menderita otitis media atau jangkitan telinga tengah kronik akibat bakteria, perawatannya boleh dilakukan dengan antibiotik, tetapi jika disebabkan oleh virus, maka rawatan yang diberikan mungkin berbeza. Bawa anak anda ke doktor dengan segera sekiranya jangkitan masih sukar dirawat atau anak mula mengalami masalah pendengaran atau masalah pertuturan. Buat temu janji dengan doktor melalui aplikasi .

Baca juga: Perkembangan Bayi 34 Bulan

Ambil langkah pencegahan seperti mengawal semua penyebab alahan, jangkitan pernafasan, dan menjaga kebersihan yang baik di rumah dan di luar rumah. Pastikan anak itu bebas dari terkena asap rokok yang membuatnya menderita masalah pernafasan. Bagaimanapun, kesihatan kanak-kanak tetap menjadi perkara utama.

Rujukan:
Ibu bapa. Diakses pada tahun 2020. Perkembangan Kanak-kanak berumur 36 Bulan.
WebMD. Diakses pada tahun 2020. Anak dengan 3 Tonggak.
Apa yang Harapkan. Diakses pada tahun 2020. Pertumbuhan dan Perkembangan Bayi dari Bulan ke Bulan.