Cara Mengajar Kesihatan Miss V kepada Gadis

, Jakarta - Menjaga kesihatan Miss V dan kawasan sekitarnya penting untuk dilakukan. Hanya ramai ibu bapa, terutamanya ibu, yang keliru tentang cara mengajarnya kepada anak perempuan mereka. Sebenarnya, pendidikan mengenai kesihatan faraj harus dilakukan seawal mungkin.

Pentingnya mengajar kesihatan vagina seawal mungkin sehingga ketika kanak-kanak perempuan memasuki usia remaja mereka sudah mempunyai tabiat ini. Sekiranya sudah terlambat, maka sukar untuk mengubah tabiat yang salah yang telah berlaku. Jadi, bagaimana melakukan kesihatan vagina pada kanak-kanak perempuan?

Baca juga: Lelaki dan wanita, ini adalah petua untuk menjaga kebersihan alat kelamin

Cara Menjaga Kesihatan Faraj pada Gadis

Menjaga kesihatan vagina sama pentingnya dengan menjaga kesihatan tubuh secara keseluruhan. Sekiranya organ pembiakan tidak dijaga dan dijaga dengan baik, ia boleh mencetuskan masalah kesihatan. Lebih buruk lagi, keadaan ini boleh menyebabkan masalah kesuburan. Berikut adalah langkah-langkah yang boleh dilakukan oleh ibu untuk mengajar kanak-kanak perempuan mengenai kesihatan faraj:

  1. Membersihkan organ intim

Ini adalah langkah awal yang paling berkesan untuk mengajar kesihatan vagina, terutamanya selepas membuang air kecil atau buang air besar. Kebiasaan sederhana ini penting kerana ia memberi kesan besar kepada kesihatan faraj kelak. Kanak-kanak perempuan harus diajar cara membersihkan organ intim dari depan ke belakang, bukan sebaliknya. Jelaskan alasannya, bahawa membersihkan organ seks dari belakang ke depan boleh menyebabkan kotoran dari dubur dibawa ke vagina.

Beritahu juga kepada gadis itu bahawa kawasan faraj tidak memerlukan sabun khas, tetapi basuh saja dengan air. Walaupun terdapat produk sabun khas untuk kawasan intim di pasar, jelaskan bahawa dia tidak perlu menggunakannya. Produk untuk kebersihan wanita mempunyai bahan kimia atau aroma yang dapat merengsakan vagina dan mengubah keseimbangan pH.

  1. Tukar Seluar Dalam Kerap

Tambahan pula, ibu perlu mengajar anak-anak untuk menukar seluar dalam dengan kerap. Sekiranya dia malas untuk menggantinya, maka jelaskan kesannya, yang mencetuskan gatal dan kulat. Ajar anak-anak untuk membiasakan diri dengan menukar pakaian dalam sekurang-kurangnya 2 kali sehari.

Baca juga: Ini 4 Bentuk Ujian Kesuburan pada Wanita

2. Kebersihan Faraj Semasa Menstruasi

Semasa seorang gadis berumur belasan tahun dan sudah haid, pastikan ibunya mengajarnya cara memilih tuala wanita mengikut keperluannya. Beritahu juga bahawa pad mesti diganti setiap tiga hingga empat jam (walaupun tidak penuh) atau secepat penuh sebelum tiba masanya untuk menukarnya.

Setiap kali menukar tuala wanita, ajarlah dia untuk selalu membersihkan kawasan faraj terlebih dahulu. Ibu perlu membincangkan mengenai akil baligh, haid, dan produk haid yang paling sesuai untuknya.

3. Biasakan penggunaan makanan sihat

Kesihatan organ-organ penting atau vagina untuk kanak-kanak perempuan disokong dengan makan makanan yang sihat. Nutrien penting yang diperlukan adalah serat, protein, vitamin, antioksidan, dan folat. Kandungannya boleh didapati dari daging, susu, ikan, kacang-kacangan, telur, buah-buahan, dan sayur-sayuran. Jangan lupa minum air secukupnya dan elakkan pengambilan kafein.

Baca juga: 7 Tabiat Ini Dilakukan untuk Kesihatan Reproduksi Wanita

4. Ceritakan Gejala Masalah Faraj

Faraj akan menunjukkan simptom sekiranya berlaku sesuatu. Beritahu apa gejala yang biasa dan tidak. Keputihan adalah normal, kerana faraj bukanlah tempat yang kering. Bau apak juga normal. Sekiranya baunya busuk, amis, atau disertai dengan gatal, terbakar, dan pendarahan ketika tidak datang haid, anda harus segera memberitahu ibu untuk membincangkannya dengan doktor. Itulah beberapa perkara yang perlu diajarkan kepada kanak-kanak perempuan mengenai kesihatan Miss V. Sekiranya ibu masih keliru untuk menyampaikannya, bincangkan dengan doktor melalui aplikasi tersebut . Ayuh, cepat muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:

NIH. Diakses pada tahun 2020. Kesihatan Reproduktif.
CDC. Diakses pada tahun 2020. Kebimbangan Kesihatan Reproduktif Umum untuk Wanita.
WHO. Diakses pada tahun 2020. Kesihatan pembiakan.
Ibu Bapa Metro. Diakses pada tahun 2020. Mengajar Gadis tentang Dos dan Larangan Kebersihan feminin yang betul