Bukan Nama Superhero, Apa itu Penyakit Batu Manusia?

Jakarta - Seperti teknologi, dunia perubatan juga berkembang. Bukan hanya dari peralatan perubatan yang semakin canggih yang digunakan untuk rawatan, jenis penyakit yang timbul juga semakin pelbagai. Sebilangan daripada mereka tergolong dalam kategori penyakit jarang yang belum dijumpai bagaimana mengatasinya. Salah satunya ialah Fibrodysplasia Ossificians Progressiva (FOP) atau lebih dikenali sebagai Penyakit Batu Manusia (Sindrom Batu Manusia).

Apa itu Penyakit Batu Manusia?

Bagi kebanyakan orang, kejatuhan dengan kecederaan ringan yang menyebabkan sedikit kesakitan tidak menjadi perhatian. Namun, tidak dengan penderita Penyakit Batu Manusia . Sebabnya, kecederaan itu akan mempengaruhi perkembangan mereka, walaupun dalam keadaan ringan.

Penyakit Batu Manusia Ini adalah penyakit yang jarang berlaku yang secara perlahan mengubah tisu penghubung seperti tendon, otot, dan ligamen di dalam badan menjadi tulang. Penyakit ini menyerang seseorang dalam populasi dua juta orang, menjadikan tekstur kulit mereka berubah menjadi batu.

Kerangka manusia mempunyai fungsi untuk membentuk tubuh, menyokong pergerakan, dan melindungi pelbagai organ penting. Pertumbuhan tulang akan terus berlaku sehingga seseorang mencapai usia dewasa.

Walau bagaimanapun, pada orang dengan Penyakit Batu Manusia Pertumbuhan tulang tidak berhenti walaupun setelah dewasa. Sebenarnya, pertumbuhan ini cenderung tidak normal kerana menghasilkan kerangka kedua yang tumbuh di atas tisu penghubung dan menjadi kekal.

Berbagai kajian yang berkaitan dengan penyakit ini telah lama dilakukan, seperti pengambilan sampel tisu, pengambilan darah, hingga ujian fizikal. Namun, masih belum ada penawar untuk penyakit ini.

(Baca juga: Mengapa Penyakit Jarang Sukar Diagnosis? )

Keadaan Awal untuk Penyakit Batu Manusia

penghidap Penyakit Batu Manusia dilahirkan dengan ciri khas jari kaki yang besar dengan bentuk bengkok dan pendek. Walaupun begitu, ciri fizikal Penyakit Batu Manusia tidak dilihat sebagai kanak-kanak. Selanjutnya, akan ada keradangan dan pembengkakan beberapa tisu lembut di dalam badan.

Pembengkakan ini akan sangat menyakitkan akibat dari proses menukar tisu lembut menjadi tulang. Secara amnya, petunjuk pertama penyakit ini akan muncul di bahagian belakang kepala, leher, dan bahu. Walau bagaimanapun, selepas dada, pinggul, lutut, terdapat beberapa tisu yang tidak berubah, seperti otot jantung, otot licin, lidah, dan diafragma.

Kesan Penyakit Batu Manusia

Penyakit Penyakit Batu Manusia menyebabkan kesan yang besar terhadap kehidupan penghidapnya. Penyakit ini menyukarkan penghidap untuk bergerak, terjadinya kekejangan sendi, malah menyukarkan mereka untuk makan dan bernafas.

Pesakit perlu menyesuaikan diri dengan gaya hidup khas agar tidak membuat perkembangan tulang lebih cepat. Salah satunya adalah untuk mengelakkan kecederaan. Ini bermaksud bahawa penghidapnya tidak dapat bersenam atau melakukan aktiviti yang menyebabkan kecederaan.

(Baca juga: 5 Penyakit Jarang yang Perlu Anda Ketahui )

Dalam keadaan akut, Penyakit Batu Manusia akan membuatkan penghidap kehilangan kemampuan untuk melakukan aktiviti harian. Kesukaran bergerak ini akhirnya membuatkan penghidap memerlukan pertolongan orang lain dan pelbagai peralatan khas untuk menampung kehidupan dan rutin harian.

Rawatan Penyakit Batu Manusia

Di seluruh dunia, orang yang menghidap penyakit Penyakit Batu Manusia hanya 800 orang. Inilah yang menyukarkan pakar kesihatan dan penyelidik untuk melakukan penyelidikan untuk mencari penawar penyakit ini. Oleh itu, tidak ada ubat atau kaedah yang dapat mengatasinya Penyakit Batu Manusia sepenuhnya.

Sehingga kini, rawatan utama yang diberikan kepada penderita adalah memberi kortikoid dalam dos yang tinggi untuk mengurangkan keradangan dan pembengkakan tisu. Sebilangan doktor juga mengesyorkan ubat lain seperti ubat untuk kelonggaran otot. Walaupun begitu, semua ubat ini tidak dapat menghentikan penyakit ini dan hanya membantu mengurangkan simptomnya.

Demikianlah maklumat ringkas mengenai penyakit ini Penyakit Batu Manusia perlu tahu. Gejala yang tidak kelihatan menjadikan penyakit ini sukar dikenal pasti lebih awal. Oleh itu, anda harus lebih memperhatikan badan anda. Sekiranya anda merasakan gejala yang tidak biasa di dalam badan anda, segera tanyakan kepada doktor melalui ciri tersebut sembang langsung dalam aplikasi . Doktor pakar akan memberikan penyelesaian yang tepat untuk masalah anda. Ayuh, muat turun permohonan sekarang!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found