3 Ujian Dilakukan untuk Mengesan Ankylosing Spondylitis

, Jakarta - Pernahkah anda mendengar mengenai spondylitis ankylosing? Ankylosing spondylitis berlaku apabila terdapat gangguan di kawasan tulang belakang apabila vertebra meradang secara kronik. Ini menyebabkan jurang antara vertebra ditutup. Jangan memandang rendah keadaan ini kerana boleh menyebabkan perubahan postur badan pada penghidap.

Baca juga: Hati-hati, Ankylosing Spondylitis Boleh Menyebabkan Kerosakan Tulang Belakang

Umumnya, gejala awal mungkin tidak dirasakan oleh penghidapnya. Penyakit ini berkembang dengan perlahan, menyebabkan gejala ketika ankylosing spondylitis berkembang ke tahap yang agak teruk. Ujian pemeriksaan diperlukan jika anda mengalami gejala yang menunjukkan spondylitis ankylosing.

Kenali Gejala Ankylosing Spondylitis

Kehadiran kelainan pada gen HLA B27 dikatakan sebagai faktor yang menyebabkan seseorang mengalami ankylosing spondylitis. Di samping itu, terdapat beberapa faktor lain yang meningkatkan risiko seseorang mengalami ankylosing spondylitis, seperti lelaki, berusia remaja atau memasuki usia 30 tahun, dan mempunyai sejarah keluarga ankylosing spondylitis.

Gejala spondylitis ankylosing mempunyai tahap perkembangan yang cukup panjang. Perkembangan penyakit ini boleh memakan masa berbulan-bulan hingga bertahun-tahun. Inilah sebabnya mengapa orang dengan spondylitis ankylosing tidak mengalami gejala awal penyakit ini yang muncul di badan mereka.

Lancarkan Klinik Mayo Ankylosing spondylitis dicirikan oleh rasa sakit dan kekakuan di leher untuk jangka masa yang panjang, terutama pada waktu pagi dan ketika penghidapnya tidak melakukan apa-apa aktiviti. Sekiranya tidak ditangani dengan betul, ini dapat menyebabkan perubahan postur tubuh pada penderita, seperti postur yang membungkuk.

Gejala yang timbul juga akan disertai demam, keletihan yang mudah, sakit lutut, radang jari, kemerahan pada kulit, kesukaran bernafas, dan cirit-birit. Sekiranya anda mengalami beberapa tanda ini, jangan ragu muat turun permohonan dan tanya doktor anda secara langsung mengenai gejala yang anda alami. Bukan hanya itu, anda juga dapat mencari hospital terdekat dan segera melakukan pemeriksaan untuk memastikan keadaan kesihatan anda.

Baca juga: Seberapa Berkesan Fisioterapi untuk Ankylosing Spondylitis?

Periksa untuk Mengesan Ankylosing Spondylitis

Lancarkan Perkhidmatan Kesihatan Nasional UK Terdapat beberapa ujian yang dapat dilakukan untuk mengesahkan spondylitis ankylosing, seperti pemeriksaan fizikal yang merangkumi gejala yang anda rasakan dan berapa lama anda mengalami simptom.

Di samping itu, orang dengan spondylitis ankylosing juga melakukan pemeriksaan sokongan lain, seperti:

  1. Ujian darah untuk memeriksa keradangan atau jangkitan pada badan.
  2. Ujian pencitraan atau imbasan juga boleh dilakukan untuk mengesahkan spondylitis ankylosing.
  3. Pemeriksaan tulang belakang boleh dilakukan dengan menggunakan sinar-X, CT Scan, dan MRI.
  4. Ujian genetik dilakukan untuk menentukan sama ada seseorang mempunyai gen HLA B27 yang menyebabkan seseorang itu mengalami ankylosing spondylitis.

Itulah beberapa ujian yang boleh dilakukan untuk mengesan spondylitis ankylosing. Pemeriksaan ini akan memudahkan pasukan perubatan mengambil rawatan yang tepat untuk merawat ankylosing spondylitis.

Keadaan ini tidak dapat dirawat secara khusus. Rawatan dan ubat-ubatan dilakukan untuk mengurangkan gejala yang dialami oleh penderita ankylosing spondylitis. Terdapat beberapa rawatan yang boleh dilakukan, seperti fisioterapi, penggunaan pelbagai jenis ubat, dan pembedahan. Adalah lebih baik untuk selalu melakukan rawatan rutin agar penghidap ankylosing dapat mengurangkan kesakitan yang mereka alami dan menjadikan kualiti hidup orang dengan ankylosing spondylitis menjadi lebih baik.

Baca juga: Gaya Hidup Sihat untuk Penghidap Spondylosis

Menjalani gaya hidup sihat dengan mengelakkan pengambilan alkohol dapat menjadikan tulang anda lebih sihat. Lancarkan Kesihatan Setiap Hari Pengambilan alkohol boleh menyebabkan tulang menjadi sangat rapuh dan anda berisiko tinggi mengalami gangguan tulang, seperti ankylosing spondylitis atau osteoporosis.

Rujukan:
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2020. Ankylosing Spondylitis
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. 10 Cara untuk Mencegah Kerosakan Sendi Jangka Panjang dari Ankylosing Spondylitis
Perkhidmatan Negara UK. Diakses pada tahun 2020. Ankylosing Spondylitis