Kesuburan Dipengaruhi oleh Genetik, Mitos atau Fakta?

, Jakarta - Bolehkah genetik mempengaruhi kesuburan? Perkara pertama yang perlu diingat adalah bahawa tidak ada gen kemandulan. Oleh itu, hanya kerana ibu bapa anda menghadapi masalah mengandung tidak bermakna anda juga akan memilikinya.

Memang benar bahawa keadaan tertentu boleh diwarisi dan ini boleh menyebabkan kemandulan. Salah satu penyebab kemandulan yang paling biasa adalah endometriosis, yang boleh turun-temurun. Nah, endometriosis itu sendiri adalah salah satu daripada beberapa keadaan yang berkaitan dengan kemandulan yang tidak dapat diwarisi. Maklumat lebih lanjut boleh dibaca di sini!

Baca juga: Jangan Mempunyai Anak, Periksa Kesuburan Dengan Cara Ini

Hubungan Kesuburan, Genetik, dan Diet

Persatuan Amerika untuk Perubatan Reproduktif mendefinisikan kemandulan sebagai ketidakupayaan untuk hamil setelah 12 bulan melakukan hubungan seks tanpa perlindungan yang kerap. Dianggarkan sehingga 15 peratus daripada semua pasangan yang berusaha mempunyai anak menghadapi beberapa bentuk kemandulan. Kualiti sperma menurun seiring bertambahnya usia. Walaupun usia wanita sangat penting untuk kesuburan dan paling sering dibincangkan, usia lelaki juga penting.

Kemandulan lelaki tidak diwarisi secara genetik. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan genetik yang boleh menyebabkan kemandulan. Keadaan ini adalah keadaan kromosom yang dapat mempengaruhi pengeluaran sperma seperti sindrom Klinefelter, penghapusan kromosom Y, dan masalah genetik lain, seperti sindrom Down.

Masalah kesuburan dapat diatasi melalui diet. Salah satunya adalah dengan memakan makanan yang kaya dengan antioksidan, seperti folat dan zink yang dapat meningkatkan kesuburan lelaki dan wanita. Selain itu, pengambilan antioksidan juga dapat menyahaktifkan radikal bebas dalam tubuh yang dapat merosakkan sperma dan sel telur.

Makanan seperti buah-buahan, sayur-sayuran, kacang-kacangan, dan biji-bijian penuh dengan antioksidan bermanfaat seperti vitamin C dan E, folat, beta karoten, dan lutein juga bermanfaat untuk meningkatkan kesuburan.

Makan lemak sihat setiap hari adalah penting untuk meningkatkan kesuburan dan kesihatan keseluruhan. Walau bagaimanapun, lemak trans dikaitkan dengan peningkatan risiko kemandulan ovulasi, kerana kesan negatifnya terhadap kepekaan insulin.

Baca juga: Mitos atau Fakta, Akupunktur Dapat Meningkatkan Kesuburan

Lemak trans biasanya terdapat dalam minyak sayuran terhidrogenasi dan biasanya terdapat dalam beberapa marjerin, makanan goreng, produk olahan, dan makanan bakar. Diet yang tinggi lemak trans dan rendah lemak tak jenuh dikaitkan dengan kemandulan bagi lelaki dan wanita.

Diet rendah karbohidrat juga bermanfaat untuk kesuburan. Diet rendah karbohidrat dapat membantu mengekalkan berat badan yang sihat, mengurangkan kadar insulin, dan mendorong penurunan lemak, serta meningkatkan keteraturan haid.

Bukan hanya kesuburan, tubuh yang sihat juga sangat berpengaruh pada kehamilan yang sihat. Sebelum berusaha untuk hamil, pasangan harus berusaha untuk sihat yang mungkin. Sebenarnya, kebanyakan doktor akan menasihati pasangan untuk membuat temu janji dengan pakar sakit puan sebelum hamil.

Anda boleh membuat temu janji dengan pakar sakit puan di hospital pilihan anda melalui . Tanpa perlu beratur, anda hanya perlu datang pada waktu yang telah anda tetapkan sebelumnya. Tunggu apa lagi? Ayuh, muat turun aplikasinya kini ada di App Store atau Google Play!

Pada lawatan prakonsepsi ini, pasangan akan membincangkan masalah kesihatan yang ada dan menjalani pemeriksaan penyakit genetik. Doktor anda juga boleh mengesyorkan agar pasangan anda membuat perubahan gaya hidup sebelum hamil. Ini termasuk:

1. Dapatkan berat badan yang sihat.

2. Meningkatkan tabiat diet atau bersenam.

3. Berhenti mengambil minuman beralkohol.

4. Berhenti merokok jika anda merokok.

5. Kurangkan kafein.

Baca juga: Ini adalah Proses Kehamilan dengan Penderma Sperma

Anda juga harus mula mengambil vitamin pranatal dengan sekurang-kurangnya 400 mikrogram asid folik setiap hari sebaik sahaja anda memutuskan untuk hamil. Ini untuk mengurangkan risiko kecacatan kelahiran tertentu.

Rujukan:

Integrisok.com. Diakses pada tahun 2021. Mitos Tentang Lelaki dan Kesuburan.
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. 16 Cara Semula Jadi untuk Meningkatkan Kesuburan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found