Ini adalah tahap hepatitis yang paling tidak berbahaya

, Jakarta - Di Indonesia, berita tentang wabah hepatitis tidak hanya terjadi sekali. Mereka sering endemik, bahkan dalam beberapa kes, hepatitis dapat menyerang pelajar sekolah dan memaksa sekolah untuk memberhentikan pelajar mereka terlebih dahulu untuk menghentikan penyebaran hepatitis.

Hepatitis mempunyai banyak jenis, dengan setiap virus menyebabkannya berbeza. Namun, semua virus ini mempunyai sasaran yang sama, iaitu hati. Virus hepatitis terbahagi kepada lima jenis, iaitu A, B, C, D, dan E. Walau bagaimanapun, jenis yang paling biasa adalah A, B, dan C. Jadi, di antara banyak jenis ini, mana yang paling berbahaya?

Baca juga: Fakta Mengenai Hepatitis

Jenis Hepatitis Paling Berbahaya

Lancarkan Kesihatan Emedicine , hepatitis A disenaraikan sebagai hepatitis paling berbahaya. Hepatitis A tidak mempunyai langkah rawatan khas kerana sistem ketahanan badan akan menghilangkan virus dengan sendirinya. Langkah-langkah rawatan hepatitis A hanya dilakukan untuk meredakan gejala yang dialami oleh penghidapnya.

Hepatitis A dapat menjangkiti seseorang melalui perantara makanan yang terkontaminasi kotoran dengan hepatitis A. Gangguan ini tidak akan berkembang menjadi hepatitis kronik. Selain itu, hepatitis A dapat menular melalui hubungan seksual pada pasangan, salah satunya menderita penyakit ini. Namun, anda tidak perlu risau, kerana sekarang ada vaksin yang dapat mencegah jangkitan virus hepatitis A.

Hepatitis C vs Hepatitis B

Hepatitis B dan hepatitis C adalah jangkitan virus yang menyerang hati, dan mereka mempunyai simptom yang sama. Perbezaan yang paling ketara antara hepatitis B dan hepatitis C adalah bahawa hepatitis B dapat menular melalui cairan tubuh orang yang dijangkiti. Sementara hepatitis C biasanya merebak melalui hubungan darah ke darah. Hepatitis B dan C tidak disebarkan melalui batuk, susu ibu, atau berkongsi makanan dengan atau memeluk orang yang dijangkiti. Inilah perbezaan antara keduanya:

  • Hepatitis B

Pendedahan kepada virus hepatitis B boleh menyebabkan jangkitan akut dalam 6 bulan pertama. Penyakit jangka pendek ini menyebabkan gejala seperti selesema. Walaupun ada kemungkinan terjadinya hepatitis B melalui kontak dengan darah yang dijangkiti, penularan penyakit ini sering terjadi melalui cairan tubuh. Mereka dapat menular melalui hubungan seks, dan seorang wanita dapat menyebarkan jangkitan kepada bayinya semasa melahirkan.

Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit melaporkan bahawa semakin muda seseorang ketika mereka dijangkiti hepatitis B, semakin besar kemungkinan mereka mengalami jangkitan kronik. Hepatitis jenis ini berbahaya, kerana boleh menyebabkan komplikasi dalam bentuk kematian. Pencegahan boleh dilakukan dengan vaksin virus hepatitis B.

  • Hepatitis C

Hepatitis C juga boleh menyebabkan jangkitan akut. mengikut Institut Nasional Diabetes dan Pencernaan dan Penyakit Ginjal , dianggarkan 75 hingga 85 peratus orang dengan hepatitis C akut akan menderita hepatitis C. kronik. Namun, kira-kira 50 peratus orang dengan hepatitis C tidak tahu mereka mengidapnya. Hingga 5 peratus pesakit dengan hepatitis C boleh mati akibat sirosis atau barah hati. Lebih buruk lagi, tidak ada vaksin yang dapat mencegah jangkitan dengan virus hepatitis ini.

Baca juga: 2 Perbezaan antara Hepatitis dan Sirosis Hati

Ketahui lebih lanjut mengenai hepatitis dan perbezaannya dengan meminta doktor di aplikasinya . Anda boleh menghubungi doktor dengan mudah dengan ciri sembang bila-bila masa dan di mana sahaja. Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari doktor yang dipercayai. Ayuh, muat turun sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2020. Hepatitis C vs. Hepatitis B: Apa Perbezaannya?
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2020. Apakah Perbezaan Antara Hepatitis B dan C?
Kesihatan Perubatan. Diperolehi pada tahun 2020. Jenis Hepatitis Apa Yang Paling Mematikan?