Ini adalah muslihat untuk menangani anak-anak yang rendah diri kerana perbezaan fizikal

, Jakarta - Ada banyak perkara yang membuat anak hilang kepercayaan diri. Salah satunya ialah penampilan fizikal yang membuatnya berbeza dengan rakan-rakannya. Contohnya pada kanak-kanak yang terlalu tinggi, terlalu gemuk, terlalu pendek, atau terlalu kurus.

Miriam Kaufman, Profesor Pediatrik Bersekutu, Sekolah Perubatan, University of Toronto, Kanada, mengatakan bahawa kanak-kanak menghadapi kesukaran apabila mereka merasakan mereka tidak sama dengan rakan sebaya mereka. Tahap pertumbuhan fizikal yang berbeza ini dapat membuat anak malu, takut, atau merasa aneh. Kesannya, anak-anak menjadi tidak selamat malah membuat mereka tertekan atau mengalami gangguan kecemasan sosial. Jadi, bagaimana menangani anak-anak yang sering tidak yakin dengan keadaan fizikal mereka?

Baca juga: Kepentingan Hobi untuk Kesihatan Mental Kanak-kanak

Jelaskan kepada Anak-anak bahawa Mereka Masih Berkembang

Anak-anak perlu memahami bahawa mereka masih tumbuh, jadi jika mereka merasa pendek atau kecil sekarang, masih ada peluang bagi mereka untuk memaksimumkan pertumbuhan mereka. Walaupun faktor genetik berperanan besar, gaya hidup sihat dapat membantu anak tumbuh dengan baik.

Pada masa pra-remaja, kanak-kanak perempuan akan mengalami tempoh pertumbuhan pesat yang berlaku lebih awal. Terdapat perubahan dalaman, iaitu organ pembiakan dan hormon dewasa yang muncul ketika seorang gadis berusia 8 tahun. Manakala kanak-kanak lelaki akan mengalaminya pada usia 10 tahun. Umumnya, kanak-kanak perempuan mencapai usia matang setelah dua tahun baligh. Pertumbuhan kanak-kanak perempuan akan berlangsung sehingga usia 17-18 tahun, sementara kanak-kanak lelaki akan terus berkembang sehingga usia 20-21 tahun.

Baca juga: Cara Menjelaskan Perkauman kepada Kanak-kanak

Jelaskan kepadanya bahawa kejayaan tidak ditentukan oleh keadaan fizikal

Langkah seterusnya adalah menjelaskan kepada anak-anak bahawa kejayaan tidak hanya datang kepada mereka yang tinggi, terbentuk dengan baik, atau berkulit cerah. Beritahu dia bahawa setiap orang dilahirkan unik, dan ini menjadikan dunia lebih berwarna.

Kenalkan juga kepada mereka yang berjaya yang mungkin mempunyai perbezaan fizikal untuk memotivasi mereka. Yang paling penting, jelaskan kepada mereka bahawa semasa mereka bersekolah, yang diukur adalah kecerdasan mereka, dan bukan fizikal. Selagi dia berjaya dalam soalan peperiksaan, dia boleh lulus pemilihan universiti kegemaran atau seumpamanya.

Namun, ingatkan juga bahawa pada kenyataannya ada pekerjaan yang memerlukan keadaan fizikal tertentu, tetapi jelaskan bahawa semua perubahan fizikal dapat dicuba. Salah satunya adalah dengan menjalani gaya hidup sihat.

Terdapat juga beberapa perkara lain yang dapat dilakukan oleh ibu bapa untuk mengatasi perasaan rendah diri yang dialami oleh anak-anak mengenai masalah fizikal, iaitu:

  • Menanggapi keluhan anak-anak mengenai ukuran fizikal mereka dengan mengatakan bahawa kesihatan adalah yang paling penting dan lebih penting.

  • Cara untuk mengelakkan tekanan atau masalah kesihatan mental yang lain adalah dengan meminta anak anda meluahkan perasaannya agar dia tidak menghadapi masalah tersebut.

  • Galakkan anak-anak melakukan aktiviti fizikal untuk menyalurkan kegelisahan mereka.

  • Semasa melibatkan anak dalam membuat keputusan keluarga, pertimbangkan usia anak, bukan ukuran. Penilaian dan pengalaman hidup anak sesuai dengan usia sebenarnya, bukan usia mereka yang nyata.

Baca juga: Harus Tahu Sebab Keluarga Menjadi Penentu Kesihatan Mental

Itu adalah perkara yang boleh dilakukan untuk mengelakkan kanak-kanak merasa rendah diri kerana perbezaan fizikal mereka sekarang. Sekiranya ibu bapa ingin membantu memaksimumkan pertumbuhan anak mereka, anda boleh bertanya kepada doktor di mengenai gaya hidup sihat yang sesuai untuk kanak-kanak. Doktor akan memberikan nasihat kesihatan yang diperlukan untuk menyokong pertumbuhan anak yang optimum.

Rujukan:
ScienceDaily. Diakses pada tahun 2020. Kanak-kanak yang Tidak berpuas hati dengan penampilan mereka sering menghadapi masalah dengan rakan sebaya mereka.
Kesihatan Setiap Hari. Diakses pada tahun 2020. Bagaimana Membantu Anak Anda Mengatasi Kompleks Rendah Diri.