Berikut adalah 4 cara untuk mencegah aritmia

, Jakarta - Aritmia adalah ketika irama jantung menjadi tidak normal, menyebabkan degup jantung terlalu lambat atau terlalu cepat. Beberapa aritmia tidak menyebabkan gejala. Sebaliknya, aritmia boleh membuat anda merasa pening.

Apabila aritmia sangat singkat, ini mungkin bermaksud anda tidak merasakan sebarang gejala. Tetapi jika anda mempunyai simptom, berikut adalah gejala:

  1. Pukulan Aneh di Dada yang Menyebar ke Leher

  2. Mempengaruhi Denyut Jantung

Apabila aritmia berlaku dalam jangka masa yang panjang, ia dapat mempengaruhi seberapa baik jantung berfungsi, dan bahkan jantung mungkin tidak dapat mengepam darah yang cukup ke badan. Ini boleh menyebabkan anda merasa letih, pening, atau mungkin membuat anda pingsan. Bahkan, ia boleh mengakibatkan kematian.

  1. Gejala Bradikardia

Gejala yang boleh menyebabkan keletihan, pening, hampir pingsan, atau dalam kes yang teruk boleh menyebabkan jantung berhenti berdegup.

  1. Gejala takikardia

Gejala boleh mengurangkan keupayaan jantung untuk mengepam, menyebabkan sesak nafas, sakit dada, pening, atau kehilangan kesedaran. Sekiranya teruk, ia juga boleh menyebabkan serangan jantung atau kematian.

Baca juga: Denyutan tidak normal? Hati-hati dengan Aritmia

Dengan mengetahui bahaya aritmia, berikut adalah cara atau usaha pencegahan yang boleh anda lakukan, iaitu:

  1. Ketahui Faktor Risiko

Aritmia boleh mempunyai komponen genetik, jadi tidak ada salahnya mengetahui sejarah keluarga anda mengenai masalah jantung. Merokok dan pemakanan yang buruk juga meningkatkan kemungkinan masalah jantung secara keseluruhan.

  1. Memantau Keadaan Jantung

Pantau keadaan jantung anda. Gunakan monitor denyut jantung untuk mengesan degup jantung anda semasa melakukan aktiviti. Mengesan degup jantung anda dapat mendedahkan perubahan dalam kesihatan jantung anda dan ketidakselarasan degupan jantung anda dari masa ke masa.

  1. Menguruskan Diet

Uruskan kesihatan anda melalui pemakanan yang betul. Diet yang tinggi asam lemak trans, karbohidrat halus, dan gula mendorong tubuh membuat bahan kimia keradangan. Sebaliknya, diet berdasarkan makanan keseluruhan, terutama sayur-sayuran dan buah-buahan berwarna terang, daging bersumber secara bertanggungjawab, dan lemak anti-radang, seperti asid lemak omega-3 dapat membantu mengurangkan risiko aritmia.

  1. Melakukan Senaman Rutin

Bersenam adalah bahagian penting dalam gaya hidup sihat, di mana kebanyakan orang yang mengalami gangguan irama jantung tidak boleh mengelakkan senaman kerana keadaannya. Terdapat hanya beberapa jenis aritmia genetik yang tidak digalakkan untuk bersenam, dan sangat jarang berlaku. Bagi kebanyakan orang dengan aritmia, termasuk fibrilasi atrium, senaman sangat digalakkan.

Untuk memastikan bahawa pilihan latihan anda adalah yang tepat, perkara pertama yang harus anda lakukan ialah berjumpa doktor. Mungkin bermanfaat untuk menjalani ujian tekanan, seperti treadmill bersenam dengan atau tanpa pengimejan jantung.

Baca juga: 5 Sebab Gangguan Bradikardia Ini

Ujian tekanan dapat membantu menentukan sama ada anda mengalami aritmia yang disebabkan oleh senaman atau mempunyai penyumbatan yang signifikan pada arteri jantung anda. Ia juga dapat mengukur tahap aktiviti fizikal yang boleh diterima.

Aritmia juga dapat menjadi pencetus komplikasi, mulai dari stroke ketika jantung tidak mengepam dengan baik, menyebabkan darah terkumpul dan membeku. Sekiranya salah satu bekuan bergerak ke arteri di otak, ia menyekatnya dan menyebabkan strok.

Baca juga: Gejala Serangan Jantung pada Lelaki dan Wanita, Apa Perbezaannya?

Strok boleh menyebabkan kerosakan otak dan kadang-kadang boleh membawa maut. Komplikasi lain adalah kegagalan jantung, di mana takikardia atau bradikardia yang berpanjangan boleh menyebabkan jantung tidak mengepam darah ke badan dengan cukup.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai cara yang pasti untuk mencegah aritmia, anda boleh bertanya terus ke . Doktor yang pakar dalam bidangnya akan berusaha memberikan penyelesaian terbaik untuk anda. Caranya, muat turun sahaja aplikasinya melalui Google Play atau App Store. Melalui ciri Hubungi Doktor , anda boleh memilih untuk berbual melalui Panggilan Video / Suara atau Berbual .