Ketahui Apa yang Boleh Mencetuskan Demam Q

, Jakarta - Pernah dengar demam Q? Demam Q adalah jangkitan yang disebabkan oleh bakteria Coxiella burnetii . Gejala yang ditunjukkan oleh demam Q pada pandangan pertama adalah serupa dengan gejala selesema. Walau bagaimanapun, beberapa orang yang dijangkiti mungkin tidak mengalami gejala, dan jangkitan mungkin muncul beberapa tahun kemudian.

Walau bagaimanapun, demam Q bukanlah syarat untuk dipandang ringan. Bentuk demam Q yang lebih mematikan boleh merosakkan fungsi organ, seperti jantung, hati, otak dan paru-paru. Demam Q boleh menular dari haiwan ke manusia. Haiwan yang menyebarkan biasanya domba, kambing, dan lembu. Apabila seseorang menyedut zarah debu yang tercemar oleh haiwan yang dijangkiti, anda boleh dijangkiti.

Baca juga: Penularan dan Pencegahan Malaria Yang Perlu Diperhatikan

Pencetus untuk Q. Demam

Terdapat beberapa pekerjaan yang berisiko tinggi dan memicu terjadinya demam Q, iaitu pertanian, perubatan veterinar, dan penyelidikan haiwan. Selain domba, kambing, dan sapi, haiwan peliharaan seperti kucing, anjing, dan arnab juga perlu diperhatikan. Kerana bakteria Coxiella burnetii tentu tidak "sembarangan".

Haiwan ini menyebarkan bakteria melalui air kencing, tinja, susu, plasenta, dan cairan ketuban. Semasa bahan ini mengering, bakteria di dalamnya menjadi sebahagian daripada debu sangkar yang terapung di udara. Kemudian, jangkitan itu disebarkan kepada manusia melalui paru-paru ketika menyedut debu yang tercemar.

Seseorang yang sering bersentuhan dengan ternakan berisiko meningkat menghidap demam Q. Hidup di dekat ladang atau kemudahan pertanian juga dapat meningkatkan risiko. Beberapa jenis pendedahan yang boleh mencetuskan, iaitu:

  • Pendedahan langsung, ini adalah perkara biasa. Seseorang menyedut zarah-zarah kecil yang dikeluarkan oleh haiwan yang dijangkiti, seperti ketika haiwan melahirkan atau disembelih.
  • Pendedahan tidak langsung berlaku kerana bakteria cukup "tahan" dan dapat bertahan di luar persekitarannya sehingga 10 bulan di dalam tanah.

Susu yang tidak dipasteurisasi dari domba, lembu, atau kambing yang dijangkiti juga boleh menjadi sumber jangkitan. Satu-satunya cara manusia dapat menjangkiti manusia lain adalah melalui hubungan seksual atau dari wanita hamil yang dijangkiti ke janinnya.

Baca juga: Waspadalah terhadap Jangkitan Virus Denggi yang Menyebabkan Demam Denggi

Sementara itu, faktor risiko yang meningkatkan kemungkinan demam Q menjadi kronik termasuk:

  • Penyakit jantung, terutamanya stenosis atau penyakit lain yang mempengaruhi injap jantung.
  • Penyakit buah pinggang.
  • Kanser darah, seperti leukemia atau limfoma.
  • Sistem kekebalan tubuh yang lemah, misalnya disebabkan oleh HIV atau AIDS, kemoterapi, atau rawatan steroid jangka panjang.

Rawatan untuk Q. Demam

Rawatan bergantung kepada keparahan gejala:

  • Jangkitan Kecil: Demam Q yang lebih ringan biasanya hilang dalam beberapa minggu tanpa rawatan sama sekali.
  • Jangkitan teruk: Doktor akan menetapkan antibiotik, yang harus diambil jika disyaki demam Q. Tempoh rawatan adalah dua hingga tiga minggu. Gejala yang muncul, iaitu demam yang akan reda dalam 72 jam.
  • Jangkitan Kronik: Antibiotik biasanya diberikan selama 18 bulan jika anda menghidap demam Q kronik.

Antibiotik biasanya sangat berkesan, dan kematian akibat penyakit ini sangat jarang berlaku. Langkah berjaga-jaga mesti diambil untuk meminimumkan risiko bagi orang yang bekerja dengan haiwan dan produk haiwan. Sebagai contoh, semua produk veterinar mesti dibuang dengan betul, dan akses ke haiwan yang dijangkiti mesti dibatasi.

Baca juga: Hati-hati, Demam Tinggi pada Kanak-kanak Menanda 4 Penyakit Ini

Pekerja harus mengelak daripada menyentuh apa-apa yang bersentuhan dengan air kencing, najis atau darah haiwan. Sekiranya mungkin, seseorang dengan penyakit ginjal kronik, masalah injap jantung, gangguan saluran darah, atau sistem kekebalan tubuh yang lemah harus mengelakkan bekerja dengan haiwan ternakan.

Sekiranya anda mengesyaki jangkitan demam Q di dalam badan, anda harus segera berjumpa doktor di hospital. Cari doktor yang berpengalaman di hospital terdekat melalui aplikasi . Ayuh, cepat muat turun permohonan sekarang!

Rujukan:

Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2021. Q Fever
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Q Fever
Berita Perubatan Hari Ini. Diakses pada tahun 2021. Apa itu demam Q?