Adakah Kerap Memakan Makanan Berwarna Berbahaya untuk Kanak-kanak?

, Jakarta - Makan makanan berwarna-warni boleh menggembirakan kanak-kanak. Kerana penampilan makanan berwarna cenderung membuat si kecil lebih berminat dan akhirnya ingin makan makanan tertentu. Namun, pernahkah anda terfikir jika makan makanan berwarna-warni boleh membahayakan anak anda? Apa sebenarnya bahan asas dalam memberi warna pada makanan?

Secara umum, pewarna makanan adalah bahan tambahan yang digunakan dalam bahan makanan atau minuman. Bahan-bahan ini biasanya dicampur atau ditambah untuk meningkatkan penampilan makanan. Ini kemudian dapat merangsang penglihatan dan menjadikan makanan kelihatan lebih menarik. Pada dasarnya, terdapat dua jenis pewarna makanan, iaitu pewarna makanan semula jadi dan pewarna makanan sintetik atau pewarna kimia. Sekarang untuk menjadi jelas, lihat ulasan yang berkaitan dengan makanan berwarna-warni dan risiko kesihatan yang mungkin muncul dalam artikel berikut!

Baca juga: Makanan Sihat Kuat untuk Mencegah Melena

Pelbagai Tuntutan mengenai Bahaya Makanan Berwarna

Terdapat pelbagai tuntutan bahawa makanan berwarna sebenarnya cukup selamat untuk dimakan. Selain itu, ada juga yang percaya bahawa makanan jenis ini boleh memudaratkan kesihatan tubuh, terutama pada anak-anak. Oleh itu, anak-anak mungkin tidak disarankan untuk makan terlalu banyak makanan berwarna-warni. Pewarna makanan sering digunakan untuk jenis makanan tertentu, seperti gula-gula atau roti.

Pada kanak-kanak, makan terlalu banyak makanan berwarna-warni dikhuatiri akan meningkatkan risiko masalah kesihatan. Ini kerana jenis atau pewarna yang digunakan mungkin tidak diterima dengan baik oleh badan. Ia kemudian boleh menjadi penyebab gangguan penyakit, salah satunya mencetuskan reaksi alergi. Walau bagaimanapun, masih menjadi masalah kontroversi dan penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk mencari bukti bahawa makanan berwarna dapat mencetuskan alergi pada anak-anak.

Baca juga: Mahukan Usus Sihat? Ambil Makanan Sihat Ini

Tetapi pada sesetengah orang, alahan mungkin timbul kerana makanan ini. Risiko alergi akibat makanan berwarna dikatakan lebih tinggi pada kanak-kanak yang mempunyai sejarah alergi, seperti asma atau alergi terhadap ubat tertentu. Sekiranya demikian, dan jika anak anda menunjukkan gejala penyakit selepas makan makanan berwarna, anda harus berhenti memberikan jenis makanan ini kepada anak-anak. Kerana, itu mungkin pewarna makanan yang dicampurkan dalam makanan atau minuman adalah penyebabnya.

Selain mencetuskan alergi, makanan berwarna juga dikatakan menyebabkan anak menjadi hiperaktif. Katanya, risiko hiperaktif lebih tinggi pada kanak-kanak yang membawa keadaan tertentu, seperti ADHD. Tetapi sekali lagi, masih belum ada bukti saintifik yang kuat yang dapat membuktikannya. Selagi dimakan dengan betul dan tidak berlebihan, makanan berwarna mungkin tidak berbahaya dan tidak mencetuskan masalah kesihatan, termasuk pada anak-anak.

Sebenarnya, terdapat beberapa jenis pewarna makanan kimia yang dilarang kerana dikhuatiri akan mencetuskan penyakit, termasuk barah. Tidak ada bukti yang menunjukkan ini, tetapi ibu harus berwaspada dan berhati-hati dalam memilih makanan berwarna-warni untuk anak-anak. Sekiranya ragu-ragu, ibu sebenarnya boleh memilih untuk memberikan makanan berwarna semula jadi kepada anak kecil mereka, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran. Selain lebih selamat, sebenarnya memakan jenis makanan ini tentunya lebih baik untuk kesihatan.

Baca juga: 5 Kebaikan Sayuran dan Buah yang Tidak Diketahui

Sekiranya anak anda sakit dan memerlukan nasihat doktor segera, gunakan aplikasinya hanya. Lebih senang menghubungi doktor melalui Video / Panggilan suara atau Berbual . Dapatkan maklumat mengenai kesihatan dan petua hidup sihat dari pakar. Ayuh, muat turun sekarang di App Store atau Google Play!

Rujukan:
Garis Kesihatan. Diakses pada tahun 2021. Pewarna Makanan: Tidak berbahaya atau Berbahaya?
WebMD. Diakses pada tahun 2021. Apa itu pewarna makanan dan di mana ia digunakan?