Berkenalan dengan Abses Gigi pada Kanak-kanak

Jakarta - Selain bintik hitam dan karies gigi, ada juga abses gigi yang dapat menyerang si kecil anda. Abses gigi adalah keadaan ketika nanah terkumpul di gigi kerana jangkitan. Baiklah, bagi ibu-ibu yang masih belum mengenal penyakit ini, mari kita berkenalan dengan abses gigi pada anak-anak.

Terdapat jenis

Abses gigi adalah keadaan di mana kantung atau benjolan berisi nanah terbentuk pada gigi, yang biasanya muncul di hujung akar gigi. Punca abses gigi biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria. Jangkitan bakteria ini kebanyakannya berlaku pada orang yang mempunyai kebersihan dan kesihatan gigi yang buruk. Oleh itu, ibu mesti rajin mengajak anak-anak mereka agar gigi tetap bersih.

Baca juga: Petua Memilih Berus Gigi untuk Kanak-kanak

Apa yang perlu digarisbawahi, nanah yang terkumpul dalam benjolan ini, dari masa ke masa akan menyebabkan kesakitan, bahkan rasa sakit dapat meningkat secara beransur-ansur. Nah, abses gigi ini terbahagi kepada tiga jenis, iaitu:

  • Abses periodontal. Keadaan ini bermula dari struktur tisu tulang yang menyokong di sekitar gigi.

  • Abses periapikal. Abses gigi satu ini berlaku ketika nanah terkumpul di akar gigi.

  • Abses gingival. Berlaku pada tisu gusi dan tidak memberi kesan pada gigi atau ligamen gusi.

Baca juga: Usia yang sesuai untuk kanak-kanak untuk pergi ke Doktor Gigi

Ketahui Simptomnya

Terdapat pelbagai keadaan yang dapat menandakan gejala abses gigi. Contohnya, demam, bengkak muka atau pipi, dan kepekaan terhadap suhu panas atau sejuk. Dalam beberapa kes, abses gigi juga boleh menyebabkan kemerahan pada mulut dan wajah.

Tetapi, jika keadaannya semakin teruk, abses gigi pada kanak-kanak boleh menyebabkan sakit gigi yang teruk dan berdenyut. Sebenarnya, ia boleh merebak ke tulang rahang, leher, atau telinga.

Kemudian, jika benjolan abses telah pecah, ada kemungkinan ada bau yang tidak menyenangkan dari mulut anak dan cairan masin akan muncul di dalam mulut. Akhirnya, gejala abses gigi juga dapat dicirikan oleh kelenjar getah bening yang bengkak di bawah rahang atau leher.

Perhatikan Punca Abses Gigi

Sebilangan besar abses gigi ini berpunca daripada komplikasi jangkitan gigi dan mulut. Jangkitan ini kerana bakteria jahat yang hidup di plak akan menjangkiti dan mencari jalan untuk menyerang gigi. Lalu, apa yang boleh menyebabkan abses gigi pada kanak-kanak?

Terdapat sekurang-kurangnya empat perkara yang harus anda perhatikan, iaitu:

  • Kebersihan dan kesihatan gigi kanak-kanak yang buruk. Anak-anak yang tidak menjaga atau menjaga gigi dan gusi mereka bersih, akan menghadapi risiko masalah pergigian. Nah, dalam kes ini, termasuk abses gigi. Percayalah, keadaan gigi dan gusi yang tidak bersih, boleh menyebabkan banyak masalah untuk kesihatan tubuh.

  • Prosedur perubatan. Abses gusi boleh disebabkan oleh pembedahan pergigian atau prosedur perubatan lain pada gigi dan gusi. Sebabnya, operasi ini boleh menyebabkan pembentukan lubang pada gusi.

  • Makanan dan minuman manis. Makanan dan minuman manis di sini adalah makanan yang mengandungi gula tinggi. Kedua-duanya boleh menyebabkan rongga pada gigi yang akhirnya dapat berkembang menjadi abses gigi.

  • Dadah. Pakar mengatakan, penggunaan antibiotik untuk periodontitis (jangkitan gusi yang merosakkan tisu lembut pada tulang yang menyokong gigi) juga dapat menyembunyikan gejala abses. Untuk beberapa kes, ada kalanya kerosakan gusi boleh menyebabkan abses gusi, walaupun anda tidak mengalami periodontitis.

Baca juga: Ini adalah perkembangan gigi kanak-kanak yang tumbuh mengikut usia

Ingin mengetahui lebih lanjut mengenai masalah di atas? Atau ada aduan kesihatan yang lain? Anda boleh bertanya terus kepada doktor melalui permohonan . Melalui ciri Berbual dan Panggilan Suara / Video , anda boleh berbual dengan doktor pakar tanpa perlu meninggalkan rumah. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!