Latihan yang rajin dapat meningkatkan gairah seksual

, Jakarta - Tidak hanya penting untuk dilakukan untuk menjaga tubuh yang sehat, tetapi berolahraga secara teratur juga dapat meningkatkan kualitas kehidupan seksual Anda. Mengekalkan berat badan yang ideal dan meningkatkan stamina melalui senaman dipercayai menjadikan hubungan intim lebih optimum ketika tidur.

Pelbagai kajian menunjukkan kesan latihan pada kehidupan seksual seseorang. Kajian lain juga mendapati bahawa terdapat perbezaan prestasi seks dan tahap testosteron antara orang yang sering melakukan aktiviti fizikal atau bersenam dan mereka yang tidak melakukannya. Berikut adalah faedah latihan biasa untuk kehidupan seksual:

  1. Mengekalkan berat badan yang ideal

Dengan melakukan senaman secara teratur, lelaki dan wanita dapat mengekalkan berat badan dan bentuk badan yang ideal. Bukan hanya mengenai penampilan, tetapi bentuk badan yang ideal juga dapat meningkatkan keyakinan seseorang yang akan mempengaruhi gairah seksualnya. Penyelidik di Universiti Champan, Amerika Syarikat melakukan kajian dan mendapati bahawa orang yang yakin dengan penampilan mereka akan lebih puas dengan kehidupan seks mereka dan dapat menikmati hubungan yang sihat dengan pasangannya.

Selain meningkatkan keyakinan diri, berat badan yang ideal juga dapat mengekalkan stamina agar tetap cergas semasa melakukan hubungan seks. Stamina latihan adalah penting untuk dapat mengubah tempoh hubungan seks. Kadang kala pasangan hanya boleh melakukan hubungan seks dengan cepat, tetapi ada kalanya pasangan dapat menjalin hubungan intim yang panjang dan romantis. Sekiranya badan mempunyai stamina yang baik, cepat atau lambat, anda dan pasangan masih dapat mencapai kesenangan seksual maksimum.

  1. Mencegah Disfungsi Ereksi

Senaman dapat mengekalkan peredaran darah yang lancar, termasuk aliran darah ke zakar. Jadi, lelaki yang kerap bersenam dapat mengekalkan kemampuan ereksi yang optimum.

  1. Meningkatkan Kerangsangan Seksual

Hormon testosteron mempunyai peranan penting dalam membangkitkan gairah seksual seseorang, baik pada lelaki dan wanita. Anda boleh meningkatkan tahap hormon ini dengan melakukan senaman secara teratur. Menurut hasil kajian yang dilakukan di University of Texas, wanita yang melakukan kardio selama 20 minit lebih mudah bersemangat ketika mereka melihat adegan erotik dalam filem, daripada wanita yang tidak bersenam. Ini bermaksud, dengan bersenam, anda akan menjadi lebih mudah dan terangsang ketika melakukan hubungan seks.

  1. Dapatkan Orgasme yang Lebih Baik

Senaman Kegel diketahui bagus untuk melatih otot-otot dasar pelvis. Wanita yang rajin melakukan senaman Kegel akan dapat mengawal pengecutan otot faraj dengan lebih baik dan mengawal reaksi orgasmik. Sementara itu, bagi lelaki, latihan Kegel berguna bagi lelaki untuk mengawal ejakulasi pramatang dengan lebih mudah. Sebilangan besar lelaki yang rajin bersenam juga dapat bertahan lebih lama semasa melakukan hubungan seks.

Jadi, jangan malas bersenam. Bertujuan untuk bersenam sekurang-kurangnya dua kali seminggu, yang terdiri daripada latihan aerobik dan latihan berat badan, untuk prestasi seks yang standard. Untuk prestasi seks yang optimum, anda harus melakukan dua latihan aerobik dan dua latihan berat dalam seminggu.

Sekiranya anda mempunyai soalan lain mengenai kehidupan seks, anda boleh terus bertanya kepada pakar di . Hubungi doktor dan beritahu saya mengenai keadaan yang anda alami Panggilan Video / Suara dan Berbual. Anda juga boleh membeli produk kesihatan dan vitamin yang anda perlukan . Tanpa perlu bersusah payah meninggalkan rumah, tinggallah pesanan dan pesanan anda akan dihantar dalam masa satu jam. Ayuh, muat turun sekarang juga di App Store dan Google Play.