Makanan yang Baik untuk Mengekalkan Perkembangan Saraf Anak

, Jakarta - Untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan yang optimum, semua bahagian tubuh anak sangat penting untuk dijaga dan keperluan pemakanan mereka dipenuhi. Sistem saraf anak tidak terkecuali, iaitu serat yang menghubungkan organ tubuh dengan sistem saraf pusat (otak dan saraf tunjang).

Sistem saraf mempunyai peranan penting, ia bertanggungjawab untuk memindahkan impuls dari otak ke seluruh tubuh untuk menjalankan fungsi organ. Terutama pada kanak-kanak, fungsi organ yang baik diperlukan untuk proses pembelajaran. Jadi, jangan terkejut jika sistem saraf yang rosak boleh mempengaruhi fungsi badan. Untuk mengelakkan kerosakan ini, salah satu langkah yang dapat dilakukan adalah dengan memperhatikan keperluan nutrisi saraf.

Berikut adalah senarai makanan yang baik untuk mengekalkan perkembangan saraf anak:

Baca juga: Harus Tahu, Ini Semua Tentang Neurologi Kanak-kanak

  • Sayuran hijau

Sayuran berdaun hijau kaya dengan vitamin B kompleks, vitamin C, vitamin E, dan magnesium yang semuanya penting untuk berfungsi dengan baik sistem saraf badan. Vitamin B sangat penting dalam sintesis dan peredaran neurotransmitter, yang merupakan bahan kimia otak yang mengatur degupan jantung, pernafasan, dan pencernaan. Magnesium juga membantu menenangkan saraf. Vitamin E dan C juga bertindak sebagai anti penuaan untuk sistem saraf, sehingga memastikan saraf sentiasa sihat.

  • Ikan

Saraf dilindungi oleh sarung myelin, yang mengandungi kadar asid lemak yang tinggi. Jadi, orang yang kekurangan asid lemak boleh mengalami kerosakan saraf. Ikan mempunyai asid lemak Omega 3 dan dengan itu membantu penyembuhan saraf dan sistem saraf. Tahap asid lemak omega 3 yang rendah dikaitkan dengan jumlah otak yang lebih kecil dan prestasi mental yang buruk. Salmon adalah sumber omega-3 yang kaya yang dapat menguatkan daya otak.

  • Coklat gelap

Tidak semua coklat dihasilkan dengan cara yang sama. Sebenarnya, 70 peratus coklat yang terdapat di pasaran diproses dengan sangat baik dan hampir tidak mempunyai faedah. Sekarang nampaknya anda harus mengganti coklat yang biasanya dimakan anak anda dengan coklat gelap. Ini kerana coklat penuh dengan flavonoid yang mempunyai sifat anti-radang dan antioksidan. Sebatian ini akan membantu menurunkan tekanan darah dan meningkatkan aliran darah, ke otak dan jantung. Elakkan susu dan coklat putih dan pilih coklat gelap yang diproses secara minimum dengan sekurang-kurangnya 70 peratus koko. Ini akan memastikan bahawa anak mendapat faedah untuk sistem saraf dan otak.

Baca juga: Kelewatan Pertuturan, Masalah Saraf atau Psikologi?

  • Brokoli

Brokoli adalah sayuran hijau yang kaya dengan vitamin K yang terkenal dapat meningkatkan daya otak dan kemahiran kognitif. Banyak kajian melaporkan bahawa kerana brokoli kaya dengan sebatian yang disebut glukosinolat yang dapat memperlambat pemecahan neurotransmitter, asetilkolin, yang mana sistem saraf pusat perlu berfungsi dengan baik. Akibatnya, ini menjadikan otak dan ingatan kita tajam. Tahap asetilkolin yang rendah juga dikaitkan dengan Alzheimer, jadi bukan hanya kanak-kanak, semua orang dari semua peringkat umur mesti mengambilnya.

  • Telur

Satu kajian yang dilakukan di Boston University mengesan 1.400 orang dewasa yang sihat selama 10 tahun yang memakan telur setiap hari, dan hasilnya mendapati bahawa pengambilan telur secara berkala menghasilkan prestasi yang lebih baik pada beberapa ujian memori. Walaupun kajian itu tidak dilakukan pada anak-anak, tetapi sebagai kumpulan usia yang berada dalam masa pembelajaran, manfaat ini sangat diperlukan oleh anak-anak. Selain itu, telur juga kaya dengan vitamin kolin dan B. Ketika anak-anak memakan telur, kolin di dalamnya digunakan oleh otak untuk membuat asetilkolin, neurotransmitter yang penting untuk ingatan dan komunikasi antara sel-sel otak.

  • Alpukat

Kaya dengan vitamin K dan folat, alpukat membantu mencegah pembekuan darah di otak. Selain itu, alpukat juga membantu meningkatkan daya ingatan dan tumpuan, yang sangat diperlukan oleh anak-anak dalam proses pembelajaran. Selain itu, alpukat mempunyai protein dan kandungan gula tertinggi berbanding buah-buahan lain.

Baca juga: Lumpuh Otak aka Cerebral Palsy Boleh Dikenali Sejak Di Womb?

Itulah makanan yang sangat penting untuk menjaga kesihatan saraf anak-anak. Anda juga boleh meminta doktor di mengenai gaya hidup yang baik untuk menjaga kesihatan otak dan saraf anak-anak. Di samping itu, doktor di mungkin juga mempunyai muslihat khas untuk membantu meningkatkan kesihatan saraf dan otak yang berguna untuk perkembangan anak.

Rujukan:
Pusat Kesihatan Wahyu. Diakses pada tahun 2020. Petua Pemakanan: 15 Makanan yang Menguntungkan Sistem Saraf Anda.
Zaman India. Diakses pada tahun 2020. 10 Makanan Terbaik untuk Sistem Otak dan Saraf.