5 Petua untuk Membuat Anak Lelaki Lebih Terbuka kepada Ayah

, Jakarta - Menjalin hubungan erat antara ayah dan anak lelaki adalah perkara yang sukar dilakukan. Pada asasnya, hubungan antara anak lelaki dan ayah adalah hubungan yang rumit. Selain itu, kurangnya interaksi dan komunikasi boleh menyebabkan jarak yang lebih jauh sehingga anak kecil anda mungkin tidak dapat terlalu terbuka kepada ayah.

Ini bermaksud bahawa anak lelaki mungkin jarang bercakap atau meminta perkara tertentu kepada ayah. Sebaliknya, mungkin lebih mudah dilakukan oleh ibu. Tetapi jangan risau, ada beberapa cara untuk mencuba membina kedekatan dan membuat anak lelaki lebih terbuka kepada ayah mereka. Ada apa-apa?

Baca juga: Petua Ikatan untuk Mendekati Ayah dan Anak

Petua Mendekatkan Anak Lelaki dengan Ayah

Anak lelaki mungkin kurang bercakap atau bertanya kepada ayah mengenai sesuatu perkara. Sebenarnya, kedekatan antara sosok ayah dan anak lelaki sebenarnya adalah perkara penting. Anak-anak yang dekat dengan ayah mereka cenderung mempunyai keyakinan diri yang lebih baik, tahap kecerdasan yang baik, dan membantu melatih keseimbangan mental anak-anak.

Oleh itu, apakah beberapa petua yang boleh dilakukan untuk menjadikan anak lelaki lebih terbuka kepada ayah?

1. Anak lelaki Dipengaruhi oleh Bapa

Tidak dapat dinafikan, sifat dan tingkah laku anak lelaki cenderung dipengaruhi oleh bapa. Anak lelaki sering tidak sedar meniru ayah mereka. Nah, untuk membina kedekatan dan menjadikan hubungan antara ayah dan anak lebih terbuka, penting untuk memahami perkara ini terlebih dahulu. Dengan cara itu, bapa dapat mengenali anak-anak mereka dengan lebih baik dan mencari peluang untuk lebih dekat.

2. Terlibat

Kaedah terbaik untuk menjadikan anak anda lebih terbuka kepada bapa adalah dengan melibatkan diri anda, misalnya, dalam aktiviti yang sedang dilakukan. Semasa anak itu belajar atau hanya menonton filem, bapa boleh berusaha untuk turut serta dan menemani anak itu. Cuba bincangkan perkara dalam filem dan dengarkan apa yang diperkatakan oleh anak kecil anda.

Baca juga: Sebab Anak Lelaki Lebih Dekat dengan Ibu

3. Pendengar yang baik

Agar anak lebih terbuka dan bersedia bercerita, pastikan ayah adalah pendengar yang baik. Apabila anda menjumpai sesuatu atau menyedari perubahan pada anak kecil anda, cuba ajukan soalan dan minta anak anda bercerita. Tetapi ingat, jangan memaksa atau menilai apa yang dikatakan. Cuba dengar dahulu agar si kecil berasa selesa untuk lebih terbuka dan bercerita. Selain mendengarkan anak-anak mereka, kadang-kadang bapa juga dapat bercerita dan menyampaikan pengalaman masa lalu.

4. Jangan Takut dengan Topik Berat

Bapa mungkin bingung mengenai topik perbualan dengan anak lelaki. Malangnya, ini sebenarnya boleh menyebabkan jarak jauh lebih besar dan anak lebih enggan membukanya. Jangan takut untuk memilih topik perbualan, walaupun agak berat. Sebenarnya, kadangkala ayah dan anak perlu bercakap tentang perkara-perkara sukar untuk membantunya mempelajari perkara-perkara penting.

5. Membina Suasana Positif

Agar anak lelaki dapat bercakap dan lebih terbuka, cubalah membina suasana positif. Semasa perbualan, fokuskan pada perkara positif yang anak anda katakan dan hargai jika perlu. Sekiranya ada sesuatu yang dianggap tidak sesuai, si ayah dapat menyampaikannya dengan perlahan sehingga si anak dapat menerimanya. Bapa juga dapat menerapkan perkara positif terhadap penyediaan anak dalam kehidupan.

Baca juga: Bapa Bekerja, Inilah Cara Berkualiti Masa dengan Anak-anak

Sekiranya anak anda sakit atau mempunyai simptom penyakit, cubalah berbincang dengan doktor di aplikasinya hanya. Sampaikan aduan anda melalui Video / Panggilan suara atau Berbual . Dapatkan maklumat mengenai cadangan kesihatan dan rawatan dari pakar. Ayuh, muat turun permohonan sekarang di App Store dan Google Play!

Rujukan:
Baiklah. Diakses pada tahun 2020. 10 Cara Mempererat Hubungan Bapa-Anak Anda.
Ibu bapa. Diperoleh pada tahun 2020. Mengapa Bapa Harus Menghabiskan Masa Bersama Anak Mereka.