Kenali Ciri-ciri Sleep Apnea pada Kanak-kanak

Jakarta - Walaupun lebih biasa pada orang dewasa, tidak mustahil apnea tidur juga menyerang kanak-kanak. Apnea tidur Gangguan tidur adalah gangguan tidur yang berlaku kerana saluran udara tersumbat. Keadaan ini menyebabkan udara yang memasuki paru-paru mengalami halangan, sehingga otak dan bahagian badan yang lain tidak mendapat pengambilan oksigen yang mencukupi.

Tidak jarang, orang yang mengalami gangguan tidur akan merasa seperti tercekik, kerana nafasnya telah berhenti. Secara amnya, pemberhentian pernafasan berbeza dari 10 saat hingga 60 saat. Namun, dalam keadaan yang melampau, pernafasan dapat berhenti setiap 30 saat. Terdapat pelbagai perkara yang menyebabkan seseorang mengalami penyakit ini, seperti:

 • Jantina. Berbanding dengan wanita, lelaki lebih cenderung berisiko mengalami gangguan tidur.

 • Umur. Semakin tua seseorang, semakin mudah mereka menghidap penyakit ini.

 • Terdapat sejarah penyakit tertentu. Risiko akan lebih tinggi pada orang dengan polio, asma, obesiti, hipotiroidisme, dan sindrom down .

 • Perkara-perkara lain, seperti ukuran trakea sempit, lidah besar, ukuran rahang yang agak kecil, dan mempunyai amandel.

Ciri-ciri Apnea Tidur pada Kanak-kanak

Lalu, apakah ciri-cirinya? apnea tidur pada kanak-kanak? Berikut adalah beberapa daripadanya:

 • Tidur Semasa Berjalan

Berjalan Tidur atau sleepwalking sering dialami oleh kanak-kanak dari usia 3 hingga 10 tahun. Tidak diketahui apa yang menyebabkan ini berlaku, tetapi pakar kesihatan mengaitkan gangguan tidur apnea tidur sebagai pencetus utama. Tidak hairanlah, kerana orang yang mengalami gangguan tidur sering bangun ketika mereka sedang tidur. Mungkin, keadaan ini menjadikan kanak-kanak lebih berisiko untuk tidur malam.

 • Mengemas tempat tidur

Ketika tidur, si kecil membasahi tempat tidur adalah perkara biasa bagi ibu bapa, terutama ketika dia masih kecil. Walau bagaimanapun, keadaan ini perlu diperhatikan ketika kanak-kanak berusia lebih dari lima tahun dan dia masih membasahi katil. Proses membasahi tidur ketika tidur berlaku kerana penghasilan hormon ADH dihambat. Tidak menghasilkan hormon ini menjadikan kanak-kanak sering membasahi katil.

 • Tidur yang gelisah

Kesukaran bernafas pastinya menjadikan tidur anak kecil anda tidak selesa. Dia terus mencari posisi tidur yang selesa sehingga dia dapat bernafas dengan betul. Tidak mustahil jika si kecil tidur dalam keadaan tidak biasa dan berbeza dengan posisi tidur orang biasa.

 • Berdengkur

Ciri apnea tidur yang paling mudah dikenali ialah mendengkur alias berdengkur. Semasa tidur, saluran pernafasan kanak-kanak harus berada dalam kedudukan yang luas dan lemah. Namun, anak-anak yang mengalami gangguan tidur cenderung mengalami penyempitan saluran udara, sehingga ada getaran di saluran udara setiap kali dia menarik oksigen ke paru-parunya.

 • Menggigit Gigi

Bruxism atau pengisaran gigi berlaku semasa anak sedang tidur tanpa menyedarinya. Kerana gangguan tidur apnea tidur Selalunya berlaku apabila bahagian belakang lidah, adenoid, atau amandel menyekat saluran udara. Nah, menggosok gigi adalah salah satu cara untuk membuka nafas anda sedikit.

Sekiranya si kecil menunjukkan gejala yang tidak biasa ketika dia sedang tidur, anda harus berjumpa doktor dengan segera. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih banyak maklumat mengenai apnea tidur , ibu boleh menggunakan aplikasi tersebut dan tanya doktor secara langsung. Namun, ibu memerlukan muat turun permohonan ini terlebih dahulu sebelum menggunakannya.

Baca juga:

 • Atasi Tidur Berdengkur Dengan Cara ini

 • Jantung berdegup kencang ketika anda bangun, adakah ia berbahaya?

 • Mengapa Berdengkur Semasa Tidur?