Ini adalah pilihan rawatan untuk mengubati hypoalbuminemia

, Jakarta - Hypoalbuminemia adalah keadaan ketika kadar albumin dalam darah berada di bawah had normal. Jadi apa sebenarnya albumin? Albumin adalah protein utama dalam darah.

Albumin dihasilkan oleh hati dan berfungsi untuk mengatur tekanan pada saluran darah dan menjaga agar cairan yang terkandung di dalam saluran darah tidak bocor ke tisu badan di sekitarnya. Jadi jika badan kekurangan albumin, kesannya agak buruk untuk kesihatan.

Baca juga: Mengenal albumin & kebaikannya untuk wanita hamil

Kenali Gejala Hypoalbuminemia

Kebiasaannya, seseorang mempunyai kadar albumin dalam darah 3,5 hingga 4,5 mg / dl. Sekiranya tahap albumin berada di bawah angka ini, maka seseorang dikatakan mengalami hypoalbuminemia. Selain membuat diagnosis, keadaan ini dapat dilihat dari gejala yang dialami seseorang ketika dia berada di bawah paras albumin normal dalam darahnya.

Pembengkakan muka dan kaki adalah gejala hipoalbuminemia. Biasanya, keadaan ini disebabkan oleh penumpukan cecair di bahagian badan yang bengkak.

Pembesaran jantung dan perubahan degupan jantung juga dinilai sebagai gejala hipoalbuminemia. Seseorang dengan keadaan ini mengalami degupan jantung atau bradikardia yang lebih perlahan daripada biasa.

Penurunan selera makan juga dialami oleh orang yang mengalami hypoalbuminemia disertai dengan penurunan berat badan, loya dan kehilangan lemak di bawah lapisan kulit. Pesakit juga mengalami perubahan pada kulit. Biasanya, kulit akan terasa lebih kering dan kasar.

Punca Hypoalbuminemia

Secara amnya, keadaan ini disebabkan oleh keradangan di dalam badan. Keradangan boleh berlaku selepas pembedahan atau selepas luka bakar. Selain itu, kekurangan protein, kalori, pengambilan vitamin, dan gangguan penyerapan nutrien dapat menyebabkan hipoalbuminemia. Perhatikan penyakit yang membuat kadar albumin darah rendah, iaitu:

  1. Hipertiroidisme.

  2. Sindrom nefrotik.

  3. Diabetes.

  4. Sirosis.

  5. Lupus.

  6. Kegagalan jantung.

Baca juga: Mencegah Hypoalbuminemia dengan Menerapkan Gaya Hidup Sihat

Pemeriksaan hypoalbuminemia

Terdapat beberapa ujian yang dilakukan untuk mengesahkan hipoalbuminemia di dalam badan, seperti:

1. Ujian Darah. Proses ini dilakukan untuk memastikan keadaan tahap albumin dalam darah.

2. Pemeriksaan nisbah albumin terhadap kreatinin. Pemeriksaan ini bertujuan untuk mengukur tahap albumin yang keluar melalui air kencing pesakit.

3. Ujian Pengimejan. Ujian ini dilakukan untuk mengesan kemungkinan sirosis atau kegagalan jantung. Ujian pencitraan yang dilakukan biasanya adalah ultrasound atau x-ray.

4. Biopsi. Biopsi dilakukan dengan mengambil sampel tisu hati atau ginjal untuk mengesahkan hipoalbuminemia.

Rawatan Hypoalbuminemia

Sebelum mengesahkan rawatan untuk penyakit ini, doktor mesti terlebih dahulu menentukan penyebab hipoalbuminemia. Setelah mengetahui sebab yang tepat, maka rawatan dijalankan sesuai dengan penyebabnya.

Sebagai contoh, keadaan hipoalbuminemia yang disebabkan oleh kekurangan pengambilan vitamin dan nutrien dalam badan mesti dirawat dengan membuat perubahan pada diet orang yang menderita hipoalbuminemia. Kami mengesyorkan agar anda melakukan diet yang sihat dengan memakan banyak makanan yang mengandungi protein tinggi seperti kacang, sayuran hijau, telur, dada ayam, dan ikan.

Hypoalbuminemia yang disebabkan oleh pelepasan tahap albumin dengan air kencing diberikan ubat untuk menghalang pembebasan albumin dengan air kencing. Ubat-ubatan jenis kortikosteroid dapat mencegah penurunan kadar albumin pada pesakit dengan keradangan.

Gunakan aplikasinya untuk bertanya secara langsung kepada doktor mengenai keperluan pemakanan dan vitamin badan anda. Anda boleh menggunakan Panggilan Suara / Video atau Berbual dengan doktor untuk mengesahkan keadaan kesihatan anda. Ayuh, muat turun permohonan melalui App Store atau Google Play sekarang!

Baca juga: 4 Makanan Sihat untuk Penghidap Hypoalbuminemia