5 Faktor Yang Menyebabkan Sakit Gigi pada Kanak-kanak

, Jakarta - Tidak sedikit anak yang mempunyai kedudukan gigi atas yang lebih maju atau dikenali sebagai tonggos. Ternyata terdapat banyak sebab yang menyebabkan anak-anak mempunyai gigi bengkok. Bukan hanya faktor genetik, tetapi beberapa tabiat sebenarnya dapat membuat anak-anak mempunyai gigi yang miring. Gigi cakar tidak mengganggu kesihatan, tetapi gigi bengkok dapat mengurangkan keyakinan diri anak ketika dewasa.

1. Gosok gigi dengan cara yang salah

Mengajar kanak-kanak untuk menggosok gigi dengan tekun sejak usia dini adalah perkara yang sangat baik untuk mengelakkan masalah gigi pada kanak-kanak. Tetapi, sekiranya ibu mengajar anak menyikat gigi dengan cara yang salah, anak akan mengalami masalah gigi bengkok. Ibu harus memahami cara menggosok gigi dengan betul dan betul.

Kebiasaan menggosok gigi yang salah dapat membuat gigi anak maju. Kerana pada masa pertumbuhan, gigi anak akan mudah maju dan menyebabkan perubahan pada rahang. Ajar anak seawal mungkin supaya anak-anak mendapat susunan gigi yang kemas.

Baca juga: Inilah kaedah mudah untuk mengajar anak anda menggosok gigi

2. Rongga Gigi

Bukan hanya cara menggosok gigi yang salah, mempunyai rongga juga boleh menyebabkan anak mengalami gigi bengkok. Apabila gigi anak mempunyai rongga, anak akan menggunakan gigi yang bukan rongga untuk mengunyah dan makan. Ini dapat mengubah struktur gigi anak, kerana pada usia muda rahang anak masih sangat fleksibel dan gigi masih tumbuh. Untuk mengelakkan berlubang, anda harus mengelakkan makan makanan yang terlalu manis dan jangan lupa untuk selalu menjaga kesihatan gigi dengan menggosok gigi dengan betul.

3. Tabiat Menggigit Kuku

Biasanya, kanak-kanak menggigit kuku ketika mereka merasa cemas, bimbang, atau gugup. Sebenarnya, tabiat ini harus dielakkan kerana boleh menyebabkan perubahan struktur rahang yang menyebabkan gigi bengkok. Selain dapat menyebabkan gigi bengkok, tabiat menggigit kuku sebenarnya dapat mendedahkan anak kepada bakteria yang tersimpan di kuku.

4. Gigi Susu Diekstrak Sebelum Masih

Gigi susu yang longgar memang menjadi salah satu sebab gigi kanak-kanak mesti dicabut. Tetapi itu tidak bermaksud gigi susu boleh dikeluarkan dengan sembarangan. Sebaiknya berjumpa doktor terlebih dahulu, kerana kesan mencabut gigi susu sebelum waktunya dapat menjadikan gigi kekal yang tumbuh pada anak menjadi degil. Selain tunggul, mencabut gigi bayi sebelum waktunya akan menjadikan gigi kekal pada anak tumbuh lebih lama. Jadi, kanak-kanak itu akan mengalami gigi tanpa gigi untuk jangka masa yang panjang.

5. Kebiasaan menghisap

Kebiasaan mondar-mandir hampir sama dengan kebiasaan menggigit kuku. Ini adalah salah satu tabiat yang harus dielakkan, kerana kebiasaan mondar-mandir sebenarnya boleh menjadi salah satu faktor yang menjadikan gigi bengkok. Dengan kerap menggunakan alat pacu, struktur rahang bayi dapat berubah kerana semasa tempoh pertumbuhan, rahang anak masih sangat fleksibel.

Baca juga: Usia yang sesuai untuk kanak-kanak untuk pergi ke Doktor Gigi

Jangan lupa untuk memberi perhatian kepada kesihatan gigi anak anda semasa tempoh pertumbuhannya. Sekiranya anda ingin bertanya lebih lanjut mengenai kesihatan gigi anak anda, anda boleh menghubungi doktor melalui aplikasi tersebut . Melalui ciri Hubungi Doktor , ibu boleh bertanya melalui Suara / Panggilan video atau Berbual dengan doktor. Ayuh, muat turun Permohonan di App Store atau Google Play sekarang!