4 Cara Mengatasi Tabiat Workaholic

Jakarta - Bagi sebagian orang, bekerja bukan hanya untuk memperoleh pendapatan, tetapi juga sebagai bentuk realisasi diri. Itulah sebabnya mengapa ramai yang mempunyai tabiat kerja atau pekerja keras , bahkan sampai tidak dapat mematahkan kebiasaan, seolah-olah terperangkap.

Sebenarnya, workaholism bukanlah perkara yang baik, termasuk untuk kesihatan. Untuk sihat, anda memerlukan keseimbangan. Tubuh dan fikiran terpaksa bekerja keras berulang kali, akhirnya ia akan berjaya jatuh , dan penyakit datang. Namun, bagaimana mengatasi tabiat kerja?

Baca juga: Bekerja di Zon Selesa, Ini adalah Petua untuk Berpindah ke Pejabat Baru

Ubah Mindset Anda Menjadi Cara Mengatasi Workaholics

Kebiasaan kerja yang tidak betul sebenarnya terbentuk kerana pemikiran yang salah. Bekerja keras tentunya adalah perkara yang baik, tetapi kerja berlebihan sebenarnya boleh menjadi buruk. Apa-apa yang berlebihan adalah buruk, bukan?

Sekiranya anda mempunyai tabiat suka bekerja dan ingin mengatasinya, ada beberapa petua yang boleh anda cuba, iaitu:

1. Jangan takut untuk mengambil cuti

Banyak pekerja yang sedang menunggu waktu yang tepat untuk mengambil cuti, atau hanya untuk berehat dari timbunan kerja. Namun, dalam dunia pekerjaan, selalunya masa yang tepat tidak akan tiba. Kerana, tugas demi tugas akan terus diperoleh, jadi anda semakin terdorong untuk bekerja lebih lama.

Oleh itu, cubalah untuk berani dan jangan takut untuk mengambil cuti, jika anda merasa perlu berehat. Jangan takut bahawa pekerjaan akan menumpuk atau melepaskan peluang jika anda sudah merasa tertekan dan perlu berehat.

Fikirkan bahawa apa yang telah anda lakukan selama ini, harus setimpal dengan apa yang anda dapat. Jadi, selagi anda dapat menguruskan masa anda, meluangkan masa untuk berehat sebentar tidak menjadi masalah. Sebaliknya, anda akan mendapat semangat baru dan lebih produktif selepas itu.

Baca juga: Hati-hati, ini adalah 9 jenis "pekerja racun" di pejabat

2. Belajar Menguruskan Masa dan Tetapkan Keutamaan

Untuk dapat mengekalkan kejayaan dalam kerjaya, anda semestinya diharuskan bekerja keras. Walau bagaimanapun, kebiasaan pekerja gila, yang membuat anda bekerja keras sehingga anda lupa semuanya salah berfikir.

Belajar menguruskan masa dan menetapkan keutamaan dengan baik di tempat kerja. Kerja berlebihan sering ditafsirkan sebagai tanda ketidakupayaan seseorang menguruskan masa. Di samping itu, terlalu banyak bekerja boleh menjadi tanda bahawa anda mempunyai kemahiran organisasi yang lemah, jadi anda tidak dapat mengetahui apa yang harus diutamakan dan apa yang tidak.

3. Perhatikan Keadaan Kesihatan

Ingat bahawa anda sama dengan manusia pada umumnya. Bekerja secara berlebihan boleh menyebabkan stamina menurun, yang seterusnya mempengaruhi produktiviti di tempat kerja. Daripada mendapatkan hasil yang optimum, hasil kerja yang dilakukan dengan sukar dapat berakhir dengan sia-sia, kerana hasilnya tidak optimum ketika bekerja.

Oleh itu, sangat penting untuk selalu memperhatikan keadaan kesihatan. Anda melakukan ini dengan memastikan makanan biasa, senaman teratur, dan rehat yang mencukupi. Sekiranya anda merasa sukar, buatlah jadual dan hentikan aktiviti kerja apabila jadual untuk makan, bersenam, dan berehat tiba.

Baca juga: Sebagai seorang Introvert di Pejabat, Anda Mesti Perhatikan 3 Perkara Ini

4. Berehat dan Menguruskan Kebimbangan

Kerana mereka terbiasa dengan banyak pekerjaan, seorang pekerja gila akan merasa pelik jika suatu hari dia tidak bekerja. Akhirnya, mereka sering dilanda kegelisahan yang berlebihan, bahkan menafsirkan kegelisahan ini sebagai tanda bahawa mereka mesti terus berusaha.

Sebenarnya, berfikir seperti itu salah, anda tahu. Keresahan yang timbul ketika anda tidak bekerja adalah sementara dan normal. Ini adalah isyarat semula jadi dari badan, kerana perubahan tingkah laku dari terlalu banyak bekerja hingga berhenti bekerja. Oleh itu, cubalah fahami dan tenangkan diri anda. Biarkan kegelisahan dan emosi anda menjadi lebih baik dengan sendirinya.

Itulah beberapa petua untuk mengatasi tabiat kerja yang tidak betul. Sekiranya selepas mencuba tidak berjaya, anda boleh muat turun permohonan untuk bercakap dengan ahli psikologi, bila-bila masa dan di mana sahaja.

Rujukan:
Psikologi Hari Ini. Diakses 2020. 7 Kesalahan Berfikir Membuat Workaholic.
Psikologi Hari Ini. Diperoleh pada tahun 2020. Keperibadian Workaholic dan Isu "Diri".
Huffington Post. Diakses pada tahun 2020. Mengapa Menjadi Workaholic Menyusahkan Anda dan Semua Orang di Sekitar Anda.