Bolehkah Objek Berkarat Menyebabkan Tetanus?

Jakarta - Bagi anda yang mengalami kecederaan pada bahagian badan tertentu, tidak kira sekecil mana pun, anda tidak boleh memandang rendah keadaan ini. Luka yang dirawat dengan betul berisiko mendapat komplikasi seperti jangkitan dan penyakit lain, seperti tetanus.

Baca juga: Sebab-sebab Tetanus Boleh Mematikan Sekiranya Tidak Dirawat Dengan Betul

Tetanus berlaku apabila terdapat kerosakan pada sistem saraf yang disebabkan oleh bakteria. Bakteria masuk melalui luka terbuka dan tidak dirawat dengan baik. Sebenarnya, tetanus bukanlah penyakit yang disebabkan oleh tusukan objek yang berkarat.

Bukan Perkara Berkarat, Ketahui Punca Tetanus

Sudah tentu anda pernah mendengar bahawa tetanus disebabkan oleh luka yang disebabkan oleh benda berkarat. Berita itu tidak salah sepenuhnya. Terdapat beberapa risiko yang terjadi ketika mengalami luka yang disebabkan oleh benda berkarat, seperti jangkitan pada luka dan tetanus. Tetapi perlu diingat, objek berkarat bukanlah penyebab utama seseorang mengalami tetanus.

Penyebab utama tetanus adalah: Clostridium tetani atau bakteria tetanus. Bakteria penyebab tetanus dapat bertahan lama dalam tanah, habuk dan sisa haiwan. Objek berkarat boleh menyebabkan seseorang mengalami tetanus apabila mereka terdedah kepada spora dari bakteria Clostridium tetani sehingga menjadikan spora memasuki tubuh manusia melalui luka terbuka.

Baca juga: Berhati-hatilah dengan Gejala Tetanus Sebelum Ia Maut

Bukan hanya luka yang disebabkan oleh benda berkarat, tetapi luka terbuka yang terkena spora Clostridium tetani melalui habuk, tanah atau sisa haiwan boleh menyebabkan seseorang mengalami tetanus. Spora yang memasuki badan membiak dan berkumpul menjadi bakteria baru. Bakteria yang memasuki badan mampu menghasilkan toksin dan menyerang saraf yang mengawal otot.

Komplikasi Disebabkan oleh Tetanus

Tetanus adalah penyakit yang cukup berbahaya dan tidak boleh dipandang remeh. Seseorang yang terdedah kepada bakteria yang menyebabkan tetanus mengalami simptom dalam 4 hari hingga 3 minggu ke depan. Tidak ada yang salah dengan mengetahui simptom-simptom yang berlaku agar dapat menjalani rawatan dan mengelakkan komplikasi.

Penghidap Tetanus umumnya mengalami gejala awal, seperti demam, pening, berpeluh berlebihan dan jantung berdebar. Sekiranya keadaan ini tidak diatasi dengan segera, gejala khas penghidap tetanus akan muncul, seperti sesak dan kekakuan pada otot rahang, otot leher dan perut yang kaku, kesukaran menelan, dan kesukaran bernafas.

Tidak ada salahnya mengunjungi hospital terdekat apabila anda baru saja mengalami luka dalam dan mengalami beberapa gejala awal tetanus. Rawatan awal lebih mudah untuk merawat penyakit.

Baca juga: Vaksin Tetanus mesti diberikan kepada kanak-kanak, Inilah Sebabnya

Terdapat beberapa rawatan yang boleh dilakukan, salah satunya adalah vaksin tetanus. Tetanus mesti dirawat agar tidak menyebabkan komplikasi kesihatan, seperti masalah pernafasan, kerosakan otak, patah tulang akibat otot yang tegang dan kaku, gangguan irama jantung dan jangkitan pada luka.

Lebih baik mengetahui pelbagai transmisi tetanus supaya anda dapat berjaga-jaga. Tetanus dapat disebarkan melalui luka yang tercemar air liur atau tinja. Sekiranya anda mengalami luka, anda harus mencuci luka di bawah air yang mengalir. Jangan lupa memberi cecair antiseptik. Jangan lupa menjaga kebersihan luka untuk mengurangkan risiko menular tetanus.

Rujukan:
Hidup bersemangat. Diakses pada tahun 2019. Gejala Awal Tetanus
Klinik Mayo. Diakses pada tahun 2019. Tetanus