Gatal-gatal, Alahan atau Penyakit?

, Jakarta - Adakah anda pernah mengalami gatal-gatal? Gatal-gatal biasanya ditandakan dengan gatal disertai dengan munculnya bintik-bintik merah yang menyerang beberapa bahagian badan seperti muka, batang badan, lengan atau kaki. Kebanyakan orang tahu bahawa gatal-gatal disebabkan oleh alahan terhadap haiwan peliharaan, debunga, atau lateks.

Selalunya orang memandang rendah keadaan ketika terkena gatal-gatal, kerana dianggap hanya alergi biasa yang akan segera hilang. Sebenarnya, para pakar mengesyaki bahawa gatal-gatal boleh muncul disebabkan oleh keadaan kesihatan lain yang perlu diperhatikan. Salah satunya adalah penyakit autoimun. Bagaimana ia berlaku?

Kenali gatal-gatal

Berdasarkan jangka masa ia muncul, gatal-gatal atau urtikaria terbahagi kepada dua, iaitu akut dan kronik. Urtikaria akut muncul dalam masa kurang dari enam bulan. Sementara itu, urtikaria kronik telah dialami selama lebih dari enam bulan atau berulang kali. Beberapa pencetus urtikaria kronik termasuk:

  1. Dalam beberapa kes, urtikaria kronik adalah sebahagian daripada alergi makanan. Contohnya kacang, ikan, gandum, telur, atau susu dan produk turunannya.

  2. Dalam kes lain, urtikaria kronik juga boleh disebabkan oleh alergi terhadap debu, tungau, atau debunga bunga, yang juga dapat memicu urtikaria.

  3. Pada sesetengah orang, gigitan serangga juga boleh mencetuskan urtikaria.

Hingga kini, penyebab keadaan kulit ini yang sering menyerang banyak orang tidak diketahui secara pasti. Sebagai tambahan kepada alergi pada umumnya, para pakar percaya bahawa gatal-gatal boleh disebabkan oleh penyakit autoimun.

Penyakit autoimun boleh berlaku apabila sistem kekebalan tubuh secara salah menyerang sel-sel yang sihat di dalam badan itu sendiri. Sistem ketahanan badan anda berpendapat bahawa sel anda adalah organisma berbahaya.

Hubungan Hives dengan Penyakit Autoimun

Salah satu penyakit autoimun yang paling banyak dikaitkan dengan kes urtikaria kronik adalah penyakit tiroid. Penyakit tiroid adalah gangguan kelenjar tiroid yang menyebabkan ketidakseimbangan hormon.

Dalam satu kajian didapati bahawa sekitar 45 hingga 55 persen orang dengan urtikaria kronik memang berpotensi mengalami masalah autoimun. Orang yang menderita autoimun juga cenderung mengalami urtikaria yang jauh lebih parah daripada orang pada umumnya. Selain penyakit tiroid, terdapat beberapa jenis penyakit autoimun lain yang ditunjukkan oleh gejala urtikaria. Contohnya, rematik, diabetes jenis 1, lupus, seliak, dan vitiligo.

Hives atau urtikaria itu sendiri adalah reaksi yang berlaku apabila tubuh menyerang antibodi khas yang dihasilkan oleh sistem imun. Oleh itu, sistem ketahanan badan anda berubah terhadap dirinya sendiri. Itulah sebabnya terdapat hubungan yang sangat erat antara urtikaria dan pelbagai penyakit autoimun.

Kerana urtikaria kronik atau gatal-gatal berkait rapat dengan penyakit autoimun, ada baiknya segera berjumpa doktor jika anda mengalami gatal-gatal yang tidak sembuh atau sering berulang. Elakkan bersikap meremehkan atau berharap suatu hari keadaan itu akan hilang dengan sendirinya.

Semakin cepat anda mengesan masalah autoimun, semakin cepat simptom anda dapat dirawat sebelum ia menjadi lebih teruk. Untuk pengawasan terpantas, anda boleh segera berbincang dengan doktor di . Melalui aplikasi tersebut Anda tidak perlu keluar dari rumah untuk berbincang dengan doktor, anda boleh membincangkannya dengan cara yang berbeza Berbual atau Panggilan Suara / Panggilan Video bila-bila masa dan di mana sahaja. Ayuh, cepat muat turun !

Baca juga

  • 7 Makanan Yang Menjadikan Kulit Sihat Sepanjang Tahun
  • Hives Boleh Berjangkit? Pertama Ketahui Fakta
  • 6 Petua Merawat Kulit Sensitif